Egemen Bağış: Sızlanmayı bırakın, artık zamanı geldi
Türkiye’nin Prag Büyükelçisi Egemen Bağış, Türkiye'nin Libya politikasını ve küresel barışa katkılarını Avrupa'nın önemli yayın organı New Europe için kalem aldı. Bağış, Türkiye'nin tarihi hamleleriyle ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.
Türkiye’nin Prag Büyükelçisi Egemen Bağış, Avrupa'nın önemli yayın organı New Europe'de Libya konulu çarpıcı bir makale kaleme aldı.
Libya'da barış yolunun Türkiye'den geçtiğini belirten Bağış, ''Avrupa, bu hedefe ulaşmak için eski bir dost ve sadık bir müttefik olan Türkiye'ye güvenebilir. ”Bu nedenle, müttefiklerimizin sızlanmayı ve eleştirmeyi bırakıp Türkiye'nin barış çabalarını desteklemeye başlamalarının zamanı geldi'' ifadelerini kullandı.
Egemen Bağış'ın kaleme aldığı makale şu şekilde;
Prag'daki yeni Türk Büyükelçisi olarak, Libya'daki son gelişmeler ve bu önemli ülkeyle ilgili AB ve Türkiye'nin politikaları hakkında gittikçe daha sık soruluyorum.
Maalesef, terörizm ve düzensiz göç tehdidinin etkileri Afrika ve Akdeniz'de daha görünür hale geldiğinden Libya'da insani durum kötüleşti. General Haftar adında kendi kendini ilan eden bir savaş ağalarına geniş çaplı askeri destek nedeniyle işler daha karmaşık hale geliyor, farklı ülkelerden çeşitli ülkelerden mali ve silah desteği talep etmeye devam ediyor.
Son zamanlardaki Türk-Rus Ortak Bildirisi'nin tarihsel olarak önemli başarıları oldu. Bu iki ülkenin diplomatik çabaları, askeri tırmanışa son vermek ve Libya'daki siyasi süreci canlandırmak için ileriye doğru büyük bir adımdı. Ruslarla en üst düzeyde yapılan yoğun tartışmalardan sonra, Libya'daki krize son vermek için ortak irademizi ilan ettik. Başkanlar Putin ve Erdoğan çatışmaya askeri bir çözüm bulunamayacağına karar verdiler ve sürdürülebilir bir çözümün sadece BM himayesinde Libya liderliğindeki ve Libya'ya ait bir siyasi süreçle sağlanabileceğini vurguladılar.
Rus diplomasisinin Libya Siyasi Anlaşması ve BM Güvenlik Konseyi 2259 Kararını vurgulayan bir bildirime uyumu önemli bir kazanç. Berlin Süreci'ne verdiğimiz destek de ortak açıklamaya yansıdı. Ancak en önemli ve etkileyici sonuç, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Putin'in çağrısına yanıt veren, çatışan partilerin 12 Ocak itibariyle ateşkes taahhüdünü beyan etmeleri ve bu nedenle Berlin zirvesinin Libya tarihinde bir dönüm noktası olacağı gerçeğidir.
General Haftar, siyasi çözüm için isteksizliğini ülkemiz ve Rusya'nın hazırladığı ateşkes anlaşmasını reddederek gösterdi. Öte yandan, Başbakan Sarraj'ı anlaşmayı imzalamaya ikna ederek üzerimize düşeni yaptık. Şimdi, uluslararası topluluk Libya'da hangi tarafın istekli, hazır ve politik bir çözüm üretebileceğini biliyor.
Trablusgarp'ta ve abluka altındaki diğer şehirlerde durumu stabilize etmek ve günlük yaşamı normalleştirmek için gerekli tüm önlemlerin alınması gerekmektedir. Türkiye, General Haftar'ın neden olduğu aksaklıklara rağmen durumu istikrara kavuşturmak için Ruslarla ve diğer muhataplarla görüşmelerine devam edecek. Uluslararası toplum, ilgili tarafları sahada aşağılayıcı önlemler almaları konusunda baskı yapmalıdır.
Hafter'in yoğunlaştırılmış saldırı ve dış yardımı devam ederken, GNA, Libya'nın bütünlüğünü ve istikrarını, DAESH, El-Kaide ve diğer terör örgütlerini ve yasadışı silahlı grupları hedef alan tehditler konusunda Türkiye'den destek istedi.
Libya'dan yasadışı göç ve insan kaçakçılığı tüm bölgeyi etkileyebilir. Türkiye ateşkesi ve siyasi bir çözümü kolaylaştırmayı amaçlıyor. Terörle mücadelesinde meşru hükümeti desteklemeye ve başka bir insani kriz ve göç dalgasını önlemeye devam edeceğiz.
Türkiye'nin Libya'nın iç çatışmalarına katılma hedefi yok, bunun yerine bölgeyi daha fazla istikrarsızlığa sürükleyebilecek ve ek insani trajedilere yol açabilecek gelişmeleri önlemeyi amaçlıyoruz.
Berlin Süreci
Başlangıçtan bu yana, tüm meslektaşlarımıza Libya'da askeri bir çözüm bulunamayacağını açıklamaya çalıştık. Bu yüzden Berlin Sürecine aktif olarak katkıda bulunuyoruz. Rusya ile sürdürülebilir ve uygulanabilir bir ateşkes sağlama çabalarımız, Berlin Süreci'ne de büyük ölçüde katkıda bulunmuştur.
Dürüst olmak gerekirse, Berlin Süreci'nin 8 Ocak'tan önce yapıcı bir diyalog başlatmak için somut bir temeli yoktu. Samimi Avrupalılar Zirveden önce somut bir şey yapmaktan memnuniyet duymayı hak ediyorlar. Ateşkes sağlamak ve diyalog başlatmak, çözümün siyasi ve ekonomik sütunlarını kolaylaştıracağından eminiz. Berlin Süreci'nin Libya komşularıyla daha kapsayıcı olması gerekiyor. Çabalarımız sayesinde Cezayir nihayet davet edildi. Tunus ve Katar da önemli katkılarda bulunabilir.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkça ifade ettiği gibi; “Libya'da barış yolu Türkiye'den geçiyor. Avrupa kendini bir dönüm noktasında bulur. Ve bu tarihi kavşakta barış için çalışanlar cesur olmalı ve şiddeti sona erdirmek için ellerinden gelen her şeyi yapmalıdır. Avrupa, bu hedefe ulaşmak için eski bir dost ve sadık bir müttefik olan Türkiye'ye güvenebilir. ”Bu nedenle, müttefiklerimizin sızlanmayı ve eleştirmeyi bırakıp Türkiye'nin barış çabalarını desteklemeye başlamalarının zamanı geldi
-
melik 4 yıl önce Şikayet EtOnlar kendileri karar veremezlerki!!!Beğen Toplam 1 beğeni
-
sel yaz 4 yıl önce Şikayet EtEmeryalizmin merkezi amerikanın ülkemizde sevmediği sakıncalı gördüğü siyasetçiler ve komutanlar arasında Savunma bakanımız sn Hulisi akar , genelkurmay başkanımız ve kuvvet komutanları çok hızla üste sıralara dogru yol almaktadırlar , sn Mıt başkanımız dışışleri bakanımız içişleri bakanımız artık sıralamada yeriniz garanti değil Sıraklamada 1.cilik daimi olarak cumhurbaşkanımızda Ne mutlu sizlere , bizlerde mutluyuz sizin gibi kararlı ve önce vatan diyen devlet adamlarını bu makamlarda görmekden. en içten saygılarımlaBeğen Toplam 16 beğeni
-
Oğuz 4 yıl önce Şikayet EtBakara suresi ile dalga geçen bir insan, yorum yapanlar siz hangi dünyada yaşıyorsunuz...Beğen