Dışişleri'nden sığınmacı ve göçmenler ile ilgili kritik açıklama!

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada İdlib'deki durumun kötüleşmesi halinde mültecilerin Batı'ya hareketinin sürebileceği belirtildi. Açıklamada ayrıca, "Mülteci politikamızda bir değişiklik yoktur" ifadelerine yer verildi.

GİRİŞ 28.02.2020 12:59 GÜNCELLEME 28.05.2020 01:44
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'deki bazı sığınmacı ve göçmenlerin Batıya hareketinin İdlib'deki durumun kötüleşmesi halinde sürebileceğini bildirdi.

 

 

Açıklamada, "Dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülkemizin mülteciler ve sığınmacılara yönelik politikasında bir değişiklik yoktur" denildi. 

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

 

 

İdlip’te yaşanan ve yüzbinlerce insanın yerlerinden edilmesine neden olan son gelişmeler, ülkemiz üzerindeki mevcut göç baskısını daha da artırmıştır. Bu gelişmeler, halkımız ve dünya kamuoyu tarafından takip edilmektedir, ülkemizdeki sığınmacılar ve göçmenleri de derinden etkilemektedir.

Nitekim gelişmelerden endişeye kapılan ülkemizdeki bazı sığınmacı ve göçmenler Batı sınırlarımıza doğru hareketlenmeye başlamışlardır. Durumun kötüleşmesi halinde bu risk artarak devam edecektir.

Dünyada en fazla mülteciye evsahipliği yapan ülkemizin mülteciler ve sığınmacılara yönelik politikasında bir değişiklik yoktur. 

İYELİ BULUNUYOR

Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre Türkiye'de 3.5 milyon Suriyeli bulunuyor. Bu rakam 2014 yılında 1.5 milyon, 2015'te ise 2.5 milyondu.

Türkiye'de geçici koruma altındaki kayıtlı Suriyeli göçmen sayısı Ocak 2020'de 14 bin 34 kişi artmıştı. Türkiye'deki 3.5 milyon Suriyeli göçmenin 1 milyon 660 bin 581'i 0-18 yaş grubundaki çocuklardan oluşuyor. Kadınlar ve çocukları birlikte değerlendirince bu sayı 2 milyon 521 bin 416 kişiye ulaşıyor.

Geçtiğimiz günlerde Suriye'den zorunlu göç ile ilgili konuşan BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi Sözcüsü Jens Laerke, Suriye'deki zorunlu göçün savaşın başından bu yana görülen en yüksek seviyede olduğunu söylemişti. Laerke, İdlib'de 2.8 milyon sivilin insani yardıma muhtaç durumda olduğunu belirtmiş ve çatışmaların şiddetlenmesi durumunda göç dalgasının büyüyebileceğini belirtmişti.

AB İLE TÜRKİYE ARASINDAKİ GÖÇ ANLAŞMASI

2015'te Suriye'den Avrupa'ya yaşanan göç dalgalarının ardından, Avrupa Birliği ile Türkiye göçmen krizinin çözümü için bir mutabakata varmıştı.

Mart 2016'da yürürlüğe giren mutabakatla birlikte, kaçak yollarla Yunanistan'a geçen göçmenlerin Türkiye'ye geri gönderilmesine ve AB'nin Türkiye'ye geri gönderilen her bir göçmen karşılığında, hâlihazırda Türkiye'de bulunan bir göçmeni kabul etmesine karar verilmişti.

Yapılan anlaşmada ayrıca Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye Suriyeli göçmenlere harcanmak üzere iki aşamada 6 milyar euro ödemesi kararlaştırılmıştı.

Eylül 2019'da konuyla ilgili bir değerlendirme yapan AB Komisyonu Sözcüsü Natasha Bertaud, "AB-Türkiye arasındaki göç mutabakatı sonuç vermeye devam ediyor. Mutabakat sayesinde düzensiz göç yüzde 91 azaldı." diye konuşmuştu.

YORUMLAR 7
  • vatoz 4 yıl önce Şikayet Et
    Posta posta gönderin durduramadık deyin bunlara anladığı dilden konuşun
    Cevapla
  • duman 4 yıl önce Şikayet Et
    bence devlet tekne kiralayacak muğla aydın izmir balıkesir çanakkale sahillerinden binlerce sandal yollayacak içi dolu göçmen bunu bizzat devlet yapacak
    Cevapla
  • Adem 4 yıl önce Şikayet Et
    Ne demek iş kötüleşirse ? Daha bundan kötü bir durum olabilirmi ? Bırakın gitsinler yeter beklettik
    Cevapla
  • klm 4 yıl önce Şikayet Et
    Vatanları ellerinden alınmış vatansız zavallı insanları bırakın gitsinler. Vatanlarını ellerinden alanların memleketini Avrupayı vatan edinsinler.
    Cevapla
  • misafir 4 yıl önce Şikayet Et
    Bırakın gitsinler, Türk milletinin sabrını zorlamanın gereği yok.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Rusya'ya kaçan Esed herkesi kandırmış! Haber salıp kameraları kurdurdu ama...
Asgari ücret belli oluyor! İşte masadaki o rakam