Bilim Kurulu Üyesi duyurdu! Gelen veriler incelendi, işte sonuçlar...

Sağlık Bakanlığı Korona Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü’den corona virüs salgını ile ilgili dikkat çeken açıklamalar geldi. Özlü açıklamasında “Tek bir vakanın olması Türkiye'de salgının başladığı anlamına gelmiyor. Bu vaka da ithal vakadır. Gelen veriler ümit verici. Coronaya ilişkin paniğin, korkunun çok da gerçekçi olmadığını gösteriyor. Umutsuz olmaya gerek yok" ifadelerini kullandı.

GİRİŞ 12.03.2020 15:13 GÜNCELLEME 28.05.2020 01:30
Bu Habere 25 Yorum Yapılmış

Sağlık Bakanlığı Corona Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) ilişkin, "Türkiye'de bir salgın yok. Tek bir vakanın olması Türkiye'de salgının başladığı anlamına gelmiyor. Bu vaka da ithal vakadır." dedi.     

 


Son dakika - Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü’den rahatlatan koronavirüs açıklaması

Akciğer Sağlığı ve Yoğun Bakım Derneği (ASYOD) tarafından Antalya'nın Serik ilçesi Belek Turizm Merkezi'nde düzenlenen Ulusal Akciğer Sağlığı Kongresi 2020, başladı. 

Prof. Dr. Tevfik Özlü, düzenlediği basın toplantısında, kongreye katılan 1300 civarındaki göğüs hastalıkları uzmanı ve asistanına, koronavirüsle ilgili son bilgileri verdiklerini söyledi.     

 

 

Küresel salgın olan koronavirüsün yeni bir hastalık olduğu için dünyanın hazırlıksız yakalandığına dikkati çeken Özlü, salgının nasıl seyredeceğinin bilinmediğini aktardı.     

Süreci yakından takip ettiklerini belirten Özlü, "Gelen veriler ümit verici. Koronaya ilişkin paniğin, korkunun çok da gerçekçi olmadığını gösteriyor. Yayınlanan vakalara baktığımızda hastaların yüzde 80'den fazlası hastalığı hafif şekilde atlatıyor. Bunlar tedavi bile gerektirmeden istirahat ederek iyileşiyor. Yüzde 20'si hastanede tedavi görüyor. Bunların da çoğunluğu iyileşiyor." diye konuştu.     

Özlü, virüsün ilacının olmamasının tedavi edilemediği anlamına gelmediğinin altını çizdi.     

Son dakika - Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü’den rahatlatan koronavirüs açıklaması

"UMUTSUZ OLMAYA GEREK YOK"     

Dünya genelinde hastanede tedavi görmüş ve şifasına kavuşarak taburcu edilen 70 bine yakın insan olduğunu vurgulayan Özlü, şöyle devam etti:     

"Umutsuz olmaya gerek yok. Hastalığa yakalanan yüz kişiden 2'si hayatını kaybediyor. Ölen vakaların da çoğunluğu 80 yaş üzeri hastalar. 50 yaş üzerinde olup diyabet, hipertansiyon, kalp yetmezliği gibi hastalarda ölüm oranları artıyor. 50 yaşın altında ölüm oranları binde 2 civarında. 10 yaşın altında hiç ölüm yok. Çocuklar, gençler bu konuda daha dirençli. Okullara giden çocuklar ve gençler açısından risk düşük. Türkiye'de bir salgın yok. Tek bir vakanın olması Türkiye'de salgının başladığı anlamına gelmiyor. Bu vaka da ithal vakadır. Yurt dışıyla teması olan kişide çıkmıştır. Kendi içimizde virüsün serbest dolaştığına dair elimizde veri yok. Gözlemlerimiz de bu yönde. Geçen yıla göre hastaneye normal grip sebebiyle gelenlerin sayısında, hastanenin yoğun bakım bölgelerinde bir anormal artış da yok. Türk toplumunda böyle bir salgının başladığına dair pratik bir gözlem yok. İnşallah olmaz ama olabilir de."      

Her şeye hazırlıklı olan Türkiye'nin bu süreci iyi yönettiğine işaret eden Özlü, "Sağlık Bakanlığının oluşturduğu bilim kurulunda sürekli gelişmeler takip edildi. Alınan tedbirler doğru zamanda alındı. Hastalığın Türkiye'ye girişi oldukça ötelendi. Zaman kazanmış olduk. Türkiye bu süre içerisinde bütün hazırlıklarını tamamladı. Bugün böyle bir salgınla nasıl baş edebileceğimizi biliyoruz. Bütün altyapı hazır. Tanı tedavi rehberleri oluşturuldu. Algoritmalar oluşturuldu." ifadelerini kullandı. 

"TOPLUMUN SÖYLENENLERE UYGUN DAVRANMASI GEREKİYOR"     

Virüsün iki yolla bulaştığını belirten Özlü, şunları kaydetti:     

"Virüs doğrudan ve dolaylı yönden bulaşıyor. Kafalarda hala soru işaretleri var. Net ifade etmek istiyorum. Hastalıkla başa çıkmak çok kolay. Basit ama etkili tedbirler var. Bunları yaparsak sorunu çözebiliriz. Bu salgın sadece bakanlık tedbirleriyle engellenmez, toplumun söylenenlere uygun davranması gerekiyor. Hasta kişi hapşırırken, öksürürken yaş damlacıklar saçar. Bunlar 1,5 metreye kadar bulaştırıcıdır. Hasta kişiyle aradaki mesafeyi korursanız sizi enfekte etmez. Kalabalıklara girmeyeceğiz. Bir metreden daha yakın olabileceğimiz, mesafeyi koruyamayacağımız kalabalıklara girmeyeceğiz. Bu mesafeyi koruyamayacağımız kalabalıklara girmek zorundaysak maske takacağız. Onun dışında maske gereksiz, faydasız. Basit maskeler yeterli. Maskeyi teşhisin konduğu hastalara bakım hizmeti veren kişilerin eşi, ailesi ile sağlık çalışanları takmalıdır."     

Özlü, herkesin dokunduğu yüzeye dokunuluyorsa ellerin su ve sabunla yıkanması gerektiğini dile getirdi.     

YORUMLAR 25
  • Ccc 4 yıl önce Şikayet Et
    Öncelikle sağlık bakanlığını tebrik ediyoruz gerekli her önlemi aldılar takdir Allahındır inşallah bu virüsede biz çare buluruz toplu sitelerde risk olabilir yönetimler dezenfektan ilaçlama yapmalı
    Cevapla
  • Misafir 4 yıl önce Şikayet Et
    Doğruysa Türk işin tedavisiyle koronadan 1yada2 gün içinde hasta tamamen iyileşiyormuş hiç bir rahatsızlık kalmıyor diyorlar yaşasın Türk doktorlarımıza
    Cevapla
  • HMD 4 yıl önce Şikayet Et
    Turkiye oyle bi arada kalmistiki virus cepecevre sarmisti ancak olaganustu bir yonetim yaptilar. Turkiyenin yerinde baska bi ulke olsa avrupadan bi yandan asyadan bi yadan su anki duruma bakincz heralde topu atmisti. Ancak ulkemiz vok cok geciktirdi olayi birde viruslu kisi yurtdisindan gelen biri cikti icerdeki biri degil. Allah yayilmasina firsat vermesin vatanimizi milletimizi korusun.
    Cevapla
  • Kader 4 yıl önce Şikayet Et
    O kadar geciktirildi ki alınan tedbirlerle Almanlar artık virüsü bizim üretip yaydığımızı düşünmeye başlamışlar di
    Cevapla
  • kahraman TURK 4 yıl önce Şikayet Et
    dünyada sağlık sektöründe en iyiler arasındayız bazılarında zatem en iyisi biziz bu durum da da çok şükür çok iyi idare edildik . inş. bu hastalığın da ilacını biz bulursak ülkemiz ve insanlık için çok güzel bir başarı olacak
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Öldü sandığı oğlunu 11 yıl sonra gördü! Sednaya hapishanesi acılı babanın umudu oldu
Maliye, kayıt dışı mal sevkiyatlarının peşine düştü