Yaşlılar ve Geriatrik hastalıklı bireyler Koronavirüs'ün hedefinde
Dünyada devam eden Koronavirüs can almaya devam ederken, paniği ve dikkatsizliği bu sayının daha çok artmasına sebebiyet veriyor. Özellikle hastalıktan en çok etkilenen grup yaşlılar ve geriatrik hastalıklı bireyler. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi/Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı Koronavirüs'ün yaşlılar üzerindeki etkilerini Haber7.com için değerlendirdi.
Enes Taha Ersen/Haber7.com
Türkiye dünyanın aylardır gündeminde olan Koronavirüs gerçeği ile maalesef tanıştı. Hastalığın birincil hedefleri arasında da yaşlı bireyler ile geriatrik hastalıklı kişiler yer alıyor. Özellikle 65 yaş üstü kişiler hastalığın dünya genelinde en çok hedefi olan grup olurken uzmanlar bu topluluğu uyarıyor. Özellikle bu gruptaki kişiler, kendilerini karantina altında tutsa dahi evlerine gelebilecek kişiler virüs taşıyabilme tehlikesini barındırıyor. Bu noktada yaşlıların kırsal alanlar gibi insan sirkülasyonunun düşük olduğu sakin yerlere 15 gün ila 1 ay süreliğine gitmesi özellikle uyarılıyor.
Haber7.com'a konuşan Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi/Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı Koronavirüs'ün yaşlılar üzerindeki etkileri ile yaşlıların daha izole yerlere geçici göç etmesi konusunu değerlendirdi.
YAŞLILAR VE GERİATRİK HASTALAR HEDEFTE
Hastalığı herkes için bşr tehdit, ancak aylardır süren bu hastalık incelendiğinde en çok yaşlı ve geriatrik hastaların bulunduğu grubun etkilendiği gözler önüne seriliyor. Hal böyle olunca hedefte olan bu grup, virüse karşı kendini ekstra korumalı, ektra özenli olması gerekiyor.
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi/Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı Koronavirüs'ten en çok etkilenecek olan kişilerin özellikle kalp, tansiyon, şeker hastaları ile kronik akciğer rahatsızlığı bulunan bireyler olduğunu belirtti. Bu kişilerin el yüz hijeynlerine dikkat etmesinin yanı sıra kalabalık ortamlarda da bulunmasının oldukça tehlikeli olduğunu belirtti.
KIRSAL KESİME SEYAHAT TAVSİYESİ
Savaşçı, bağışıklık sistemi baskılayıcı ilaç kullananlar ile kanser ve romatolojik hastalığı bulunan kişilere şehir hayatı ve toplu yaşamlardan uzak durma tavsiyesi verdi.Özellikle köyü, yaylası olan 65 yaş üstü kişilerin 15 gün-1 aylık süreç içerisinde büyük şehir yaşantısından uzakta durmalarını, doğal alanlara dönmelerini tavsiye etti. Havaların da ısınmaya başladığı bu dönemlerde bahar etkisinin görüldüğü kırsal alanlar, hem ruhsal hem de bedensel sağlık açısından önemli bir korunak konumunda.
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı "Metropolloerden, kalabalık şehirlerden, büyük yerleşim merkezlerinden ziyade daha kırsal kesimlere, aralıklı yaşamın yapılabileceği yerlere, doğal ortamlara, köylere, yaylalara yerleşmelerinde fayda olacaktır bu 15 gün-1 aylık süreç içerisinde. Onları korumalıyız, çünkü en çok etkilenecek olan yoğun bakıma girip ölüm tehlikesi olan kişişleri bu yaş grubu oluşturmaktadır." ifadelerini kullandı.
BESİN TAKVİYESİ, YAKIN TEMASTAN UZAK DURMA ÖNERİSİ
Doç. Dr. Savaşçı, yaşlılara yönelik tavsiyelerinde hijyenin yanı sıra iyi beslenmeye de verdi. Özellikle bağışıklık sisteminin kuvvetlendirilmesi açısından verimli beslenmenin önemli olduğuna dikkat çeken Savaşçı, hastalıklara karşı bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinin önemine dikkat çekti:
"Birinci öncelik kalabalık ortamlardan uzak durmak Örneğin umreden dönen birisi olabilir. Onlarla da temas etmemeleri lazım. Riskli ülkelere giden gurbetçi vatandaşlar da olabilir. Fransa'da kızı vardır, dönmüştür. Dönen kişiyle çok temas kurmaması lazım örneğin. İkincisi, kahvehaneler gibi kapalı, toplu yaşayabilecekleri havasız yerlere girmemeleri lazım. AVM'lere gitmemeleri lazım. El hijyeni olarak da normal sabunlu suyla ellerini gün içinde 5-6 defa yıkamaları lazım. takviye edici gıdada da özellikle C, A vitamini ile çinko içerikli besinler ile meyve sebze bakliyat gibi protein ve Omega 3 ağırlıklı beslenmeyle hayatlarını daha düzene sokabilirler. Kuşburnu, turunçgilller, yeşil biber, balık gibi besinlerle biraz daha vüzeut dirençlerini artırabilir, bağışıklık sistemlerini kuvvetlendirebilirler."
"SICAKLIKLAR ARTINCA DAHA RAHATLAYACAK"
Türkiye'de de iki vaka ile seyreden Koronavirüs'ün sıcaklıklar arttıkça yayılım hızının düşmesini beklediğini belirten Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, "Vakalar hazirana doğru azalır. Karantina önlemleri en üst seviyede tutulduğu ve toplumun hijyen bilinci arttığı için mutlaka yayılım azalacaktır." ifadelerini kullandı.
-
Nazım KARAMEHMET 4 yıl önce Şikayet Et65 yaş üzeri ücretsiz kimlik kullanma 2 aylığına askıya alınmalı, çok gezmeleri de engellenmeli yaşlıların.Beğen
-
Mehmet61 4 yıl önce Şikayet EtÜç büyük şehir belediyesi bunu yapabilir. 50 yaş üstü herkes ücretsiz dezenfekte edilmiş otobüs tutarak memleketlerine gönderilsin. Yaşlılar belediyelere başvurarak adrese dayalı otobüsler tahsis edilebilir. Otogarlarda yoğunluk ve hastalık riski de olmaz haliyle.Beğen
-
Demokrat 4 yıl önce Şikayet EtBizim millet yaslilari koye birakmaya gidiyoruz bahanesiyle hafta sonu cumbur cemaat coluk cokuk koye giderler, koydeki akrabalarin ve aile buyuklerinin ellerini opup aksam da yaylada mangal yapmadadan sehre donmeyiz. Yaslilarin korunmasi icin hayat kurtarici harika bir fikir. Ama Turk isi yaparsak fayda degil felakete yol acar.Beğen Toplam 5 beğeni
-
ANONİMMM 4 yıl önce Şikayet Etöz eleştiri yapmak kötü değildir hatalarmızı başkaları yüzümüze vuracağına kendi yanlışlarımızı kendimizin söylemesi daha doğrudur celallenme(Türk işi ) hemen Mustafa YILDIZBeğen
-
Mustafa YILDIZ 4 yıl önce Şikayet EtHer olumsuz örneğin arkasına kendi milletini aşağılama amacı ile Türk işi diye ekleme yapabilen insanların olması çok üzücü, başka ülkelerde acaba bu kadar çok aşağılık duygusu olan vatandaş var mıdır acaba?Beğen
-
Nesrin Kurnaz 4 yıl önce Şikayet EtTemiz havanin olumlu etkileriBeğen Toplam 2 beğeni
-
Sadık 4 yıl önce Şikayet Etİstanbulun nüfusu her durumda sorunBeğen Toplam 5 beğeni