Erdoğan, Bakanlık ve Diyanet üstüne basa basa uyardı! Onlar aldırış etmedi...
Koronavirüs mücadelesi kapsamında yapılan uyarılara yurdun büyük bir bölümünde uyulurken yaşlı vatandaşlar yasakları çiğnemeyi tercih etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sağlık Bakanlığı, Diyanet'in uyarılarına bazı yaşlı amca ve teyzeler 'bize bir şey olmaz' tavrı takınarak bu kritik dönemde hem kendi sağlıklarını tehlikeye attı hem de yurt genelinde tüm vatandaşların tedirgin olmasına sebep oldu.
Koronavirüs salgınıyla ilgili ülke olarak teyakkuz halinde olmamıza rağmen sürekli olarak yapılan uyarılar bu ölümcül virüsün halen daha tam manasıyla yaşlı vatandaşlarımızın bilinçlerinde tehlikeli olarak görülmüyor.
Erdoğan, Bakanlık ve Diyanet üstüne basa basa uyardı! Onlar aldırış etmedi...
Koronavirüs mücadelesi kapsamında yapılan uyarılara yurdun büyük bir bölümünde uyulurken yaşlı vatandaşlar yasakları çiğnemeyi tercih etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sağlık Bakanlığı, Diyanet'in uyarılarına bazı yaşlı amca ve teyzeler 'bize bir şey olmaz' tavrı takınarak bu kritik dönemde hem kendi sağlıklarını tehlikeye atıyor hem de yurt genelinde tüm vatandaşların tedirgin olmasına sebep oluyor.
Koronavirüs salgınıyla ilgili ülke olarak teyakkuz halinde olmamıza rağmen sürekli olarak yapılan uyarılar bu ölümcül virüsün halen daha tam manasıyla yaşlı vatandaşlarımızın bilinçlerinde tehlikeli olarak görülmüyor.
Trabzon Büyükşehir Belediyesi, yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele çalışmaları kapsamında pankartlarla "Hayde Eve" çağrısı yaptı.
UYARILAR DİKKATE ALINMAYINCA, BANKLARA ŞERİT ÇEKİLDİ
Trabzon'da tüm uyarılara karşın vatandaşlar evlerinden çıkıp, parklarda yan yana oturmayı sürdürünce, zabıta ekipleri, buralardaki bankların üzerine olay yeri şeridi çekti.
Kentte, koronavirüs nedeniyle büyükşehir ve ilçe belediyelerince alınan önlemler sürüyor. Bu kapsamda belediye ekiplerince, kentteki bank ve oturma gruplarına, 'Hayde eve' yazılı levhalar monte edilip, evde kalınması çağrısı yapıldı. Meydan, Fatih ve Kanuni parklarıyla Sanat Sokağı ve Atapark Çay Bahçesi'ndeki banklara yerleştirilen levhalarda; Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu'nun 'Oturulacak en güzel yer evimizdir. Bu süreci atlattıktan sonra buralarda oturup hep birlikte çay içeceğiz' mesajı da yer aldı.
BANKLARA ŞERİTLİ ÖNLEM
Meydan Parkı'nda, koronavirüse ilişkin alınan tedbirleri ve uyarıların vatandaşlarca dikkate alınmadığı görülünce, belediye ekipleri, harekete geçti. Ekipler bu kez, bankların ve oturma gruplarının üzerine olay yeri şeridi çekti. Zabıta ekipleri, gün boyu bölgedeki denetimlerini de sürdürdü.
SİVAS'TA BELEDİYE EKİPLERİ SON ÇARE BANKLARI SÖKTÜ
Sivas'ta koronavirüs tedbirleri kapsamında belediye ekipleri, yapılan uyarılara rağmen yaşlıların parklarda oturması nedeniyle kent meydanındaki bankları kaldırdı.
Koronavirüs tedbirleri kapsamında evde kalınmasına yönelik uyarıların yaşlılar tarafından dikkate alınmaması üzerine Sivas Belediyesi ekipleri harekete geçti.
Kent sakinlerinin yoğun olarak kullandığı Cumhuriyet Meydanı'ndaki Selçuklu Parkı içinde özellikle belirli yaş grubu üzerindeki kişilerin güneşi fırsat bilerek banklarda oturduğu görüldü. Belediye ekipleri koronavirüs tedbirleri kapsamında yaşlılardan evlerine dönmelerini, sokakta dolaşmalarını talep etti. Ancak uyarılara rağmen yaşlıların bankları kullanmaya devam etmesi üzerine kaldırılmasına karar verildi. Özellikle yaşlıların kullandığı ve aralarına mesafe koymadan oturdukları banklar, belediye ekiplerince yerinden sökülüp, geçici süreliğine kaldırıldı.
Bankların kaldırılmasından dolayı belediyeye teşekkür eden Muhlis Yılmaz (67) "Doğru bir karar almışlar. Bu nedenle yetkililere teşekkür ediyorum" dedi. Bazıları ise bankların kaldırılmasına tepki gösterdi.
ERDOĞAN, ÖZELLİKLE YAŞLI VATANDAŞLARIMIZI UYARDI
Erdoğan, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, koronavirüse karşı vatandaşlara sesli mesajla çağrıda bulunmuştu.
"Koronavirüse karşı amansız bir mücadele yürütüyoruz. Bu virüs en çok yaşlıları ve kronik hastalığı bulunanları etkiliyor." ifadelerinin yer aldığı paylaşımdaki mesajda Erdoğan, şunları söyledi:
"Bildiğiniz gibi ülkemiz, tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs ile amansız bir mücadele veriyor. Virüsün ülkemizde vatandaşlarımız arasında bulaşıcı etkisinin en az seviyede tutulması için gece gündüz çalışıyoruz. Virüs, en fazla yaşlı ve kronik hastalığı olan vatandaşlarımıza bulaşıyor, en çok bu iki grubun ölümüne sebep oluyor. Bu bilgiyi aklınızdan hiçbir zaman çıkarmadan, kendinize ve etrafınızdaki yaşlı ya da kronik hastalık taşıyan yakınlarınıza dikkat etmenizi istirham ediyorum."
ALİ ERBAŞ: DİNEN CAİZ OLMAYAN BİR TUTUM
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, tedbir ilkesi gereği camilerde cemaatle ibadete ve cuma namazlarına ara verilmesini istediklerini belirterek, "Söz konusu kararlara uymak dinı bir gerekliliktir; cuma ve cemaatle namaz konusunda ısrarcı olmak ise dinen caiz olmayan bir tutumdur" dedi.
Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, mesajında, dünya genelinde yeni koronavirüsün hızla yayıldığını, Türkiye'nin de virüs tehdidi altında bulunduğunu belirtti. Din İşleri Yüksek Kurulu'nun fetvası doğrultusunda birtakım önlemler aldıklarını hatırlatan Erbaş, "16 Mart 2020 tarihinden itibaren virüs tehdidi bitene kadar camilerde cemaat ile namaz kılınmasına ara verdik ve bu kararımızı milletimizle paylaştık. Vatandaşlarımızın sağlığını korumaya, bilhassa yaşlılarımızın can güvenliğini sağlamaya ve muhtemel zararları önlemeye yönelik alınan bu karara uymanın insani ve vicdani bir sorumluluk olduğunu dile getirdik. Sağduyulu halkımızın desteği bizleri memnun etmektedir" dedi.
RİSK GRUBU HÂLÂ DIŞARDA DOLAŞIYOR
Koronavirüs taşıyan bir hastanın virüsü en az 5-6 kişiye bulaştırabildiğini ifade eden İstanbul Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ve Acil Dâhiliye Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Erk, “Virüsün uzun kuluçka süresi hızla yayılmasına neden olan etkenlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Bir hasta en az 5-6 kişiye virüsü bulaştırabiliyor. Mevsimsel grip etkenlerine göre öldürücülük olasılığı on kat daha fazla olmasına rağmen ebola, sars ve mers gibi daha önce salgın yapmış virüslere göre öldürücülük oranı düşük. Fakat çok hızlı yayılabilmesi ve mutasyona uğramış olması tehlikeyi çoğaltıyor” dedi.
TECRİT, TEST, TAKİP ÇOK ÖNEMLİ
Vakaların hızla yayılmaya devam ettiğini vurgulayan Erk, “Bizim en büyük handikaplarımızdan biri yeterince test yapamamamız oldu. Sağlık Bakanı’nın açıklamasına göre bundan sonra günde 15-20 bin test gerçekleştireceğiz. Bu hastalık yüzde 86 oranında herhangi bir bulgu ve belirti vermeden seyrediyor. Teşhis edilmiş 1 vakaya karşılık teşhis edilemeyen 5-6 vaka toplumda dolaşarak hastalığı yaymaya devam ediyor. Yapılması gereken en önemli önlem tecrit, insanların izole olmasıdır. Çin, 60 milyonluk eyaleti bir anda karantinaya alıp sokağa çıkma yasağı ilan etti. Bu son derece önemli. Aynı şekilde Güney Kore de karantina işlemlerini yoğun şekilde uygulayıp bol miktarda test yaptı. Tecrit, test, takip çok önemli” diye konuştu.
RİSK GRUBU YÜZÜNDEN MÜCADELE ZORLAŞIYOR
Türkiye’de 1 Mart itibarıyla yurtdışından Türkiye’ye gelen kişi sayısının 372 bin olduğuna dikkat çeken Erk, “Bunların bir kısmı tecrit edildi, umreden gelen 5 bin kişi ve diğer ülkelerden gelen 20 bin kişi karantinaya alınmış durumda ama bunların dışında evlerine gönderilip takip edilen çok sayıda insan var. Bu kişileri takip eden aile hekimi arkadaşlarımızın söylediğine göre aramalar neticesinde kişilerin evinde bulunmadıkları ve hala toplum içinde dolaştıkları ifade ediliyor. İstanbul’da 60 yaş ve üzeri risk grubunda olan 122 bin kişi toplu taşıma aracı kullanmış ve 1 günde 330 bin biniş gerçekleştirmişler. Bu şekilde salgınla olması gerektiği gibi mücadele etmek gerçekten çok zor” ifadelerini kullandı.
-
Fatih 4 yıl önce Şikayet EtBilmem yorumumun ulaşır mı? Sayın editör kademe kademe heryeri kapattınız. Artık sokağa çıkma yasağını ilan etmek için neyi bekliyorsunuz. Pazartesi İşe gideceğim, korkuyorum. 3 yaşında bir kızım var. Yaşlı bir annem var. Ya onlara bulaştırırsam. Allah için şu sorumlu şahıslar kimse yasak koysun. Çıkmayalım.Beğen
-
Acımak 4 yıl önce Şikayet EtTamamen iptal edilmeli, adam işe gidecek öğrenci okuluna, toplu taşımaya zor biniyor. Dönüş yine aynı, 65 yaş üstü bedavacılıktan akşama kadar şehri geziyor. Olmaz böyle sorumsuzluk. Budan sonra bu ve benzeri şeyler iptal edilmelidir. Yaşına hürmet edeceksek yarı fiyat vermelidir.Beğen Toplam 1 beğeni
-
1948'li 4 yıl önce Şikayet Et65 yaş üstünün toplu taşımalardan ücretsiz istifade etmesi, siyasilerin suçudur. Seçimlerde olur olmaz vaadlerde bulunuyorlar, sonu nereye varır hiç düşünmek yok, sen bir mi veriyorsun, ben iki der gibi. Hiç ücretsiz mantık dışıdır bu bir ikincisi ise öncelikle yarı fiyat olacak, illa bir ekstrası olacaksa, saat 10 dan 15 e kadar belki olabilir.Beğen Toplam 1 beğeni
-
vatandas ahmet 4 yıl önce Şikayet Etdemekki 65 yaşından sonraki tecrubeli kişilerin fikri alınacak tavsiyelerine uyulacak fakat özellikle devlet kadrolarında aktif görev verilmeyecek.bilgili devlrte iyi işler yapmış yada özel sektörde başarılı olmuş olanlar gönüllülük esasına dayalı aktif olmayacak şekilde bir danışma kurulu gb olacak şekilde istifade edilecekBeğen
-
Ibo 4 yıl önce Şikayet EtUlul emre idarecilere itaat uymak şart. Şimdi zaruret olmadan dışarı çıkıp toplumun içine karışanlar bu musibetin devamına ve siddetlenmesine davetiye çıkarıp fetva veriyorlar. Biz buna müstehakız diyorlar. Halbuki hastalık ve musibete karşı sabır şarttır. Şu an herkes ciddi bir imtihanda. Nolur uyarıları dikkate alalım, musibeti uzatmayalım.Beğen Toplam 2 beğeni