Kamu çalışanlarına idari izin verildi! Özel sektöre de gelecek mi?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yeni yayınlanan genelgeye göre kamu çalışanlarına idari izin geldi. Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlara, uzaktan çalışma, dönüşümlü çalışma gibi esnek çalışma yöntemi uygulanabilmesine ve idari izin verilmesine ilişkin genelge yayınlandı. Peki idari izin nedir? İdari izin özel sektörü kapsar mı?

Kamu çalışanlarına idari izin verildi! Özel sektöre de gelecek mi?
Kamu çalışanlarına idari izin verildi! Özel sektöre de gelecek mi?
GİRİŞ 26.03.2020 16:58 GÜNCELLEME 26.03.2020 16:58
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Koronavirüsle Mücadele Kapsamında kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlara, uzaktan çalışma, dönüşümlü çalışma gibi esnek çalışma yöntemi uygulanabilmesine ve idari izin verilmesine ilişkin genelge Resmi Gazetede yayınlandı. Peki kimler idari izinli sayılacak?

 

İDARİ İZİN NEDİR?

İdari izin verildiğinde devlet memurları haricinde özel sektör çalışanları bu izinden faydalanamamaktadır. Sadece memurlar değil, devlet sanatçıları, belediye görevlileri, devlet sahne sanatçıları da idari izinli sayılmaktadır. İdari izin bir bakıma kişinin çalıştığı kurum tarafından verilen izin anlamını taşımaktadır. İdaresi izin, Bakanlar Kurulu kararı neticesinde çalışma gününün tatil ilan edilmesi demektir. Bu tatil, kanunu tatil olmayıp adından da anlaşılacağı gibi tamamen idari bir tatildir.

 

KAMU ÇALIŞANLARINA İDARİ İZİN ONAYLANDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla "Koronavirüsle Mücadele Kapsamında Kamu Çalışanlarına Yönelik İlave Tedbirler" konulu genelge Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı.

Genelgeye göre, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının yayılımının en aza indirilmesi amacıyla salgınla mücadeleyi, etkilerinin azaltılmasına yönelik faaliyetleri zafiyete uğratmayacak ve kamu hizmetlerini aksatmayacak şekilde, ihtiyacı karşılayacak kadar asgari sayıda personelin bulundurulması şartıyla çalıştırılma biçimine bakılmaksızın kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlara, uzaktan çalışma, dönüşümlü çalışma gibi esnek çalışma yöntemleri uygulanabilecek.

Buna dair usul ve esaslar, Cumhurbaşkanlığı bağlı, ilgili ve ilişkili kurum ve kuruluşları için üst yönetici, bakanlıklar, bağlı, ilgili ve ilişkili kurum ve kuruluşları için bakan, taşra teşkilatları ile mahalli idareler, bağlı kuruluşları ile mahalli idare birlikleri için ilgisine göre vali veya belediye başkanı, diğer kamu kurum ve kuruluşları için üst yönetici tarafından belirlenecek. Bu belirleme yetkisi devredilebilecek.

Dönüşümlü çalışanlar fiilen göreve gelmedikleri süre zarfında idari izinli sayılacak.

Genelge kapsamında esnek çalışma yöntemlerinden faydalanan çalışanlar ile idari izinli sayılanlar bu sürede istihdamlarına esas görevlerini fiilen yerine getirmiş sayılacak.

Uzaktan veya dönüşümlü çalışanlar ile görev yerinde çalışanlar hizmetin yürütülmesi sorumluluğu açısından eşit olacak. Uzaktan veya dönüşümlü çalışanlar ile idari izinli sayılanların mali ve sosyal hak ve yardımları ile diğer özlük hakları saklı kalacak.

İdari izinliler, uzaktan veya dönüşümlü çalışanlar amirlerinin izni dışında görev mahallerinden ayrılamayacak, hizmetine ihtiyaç duyulanlar çağrıldıkları anda görevine dönmek zorunda olacak.

Daha önce, Kovid-19 kapsamında idari izinli sayılanlar, yeni bir karar verilinceye kadar idari izinli sayılmaya devam edecekler. Yıllık veya mazeret izni kullanabilecekleri belirtilen çalışanlar da genelge kapsamında belirlenecek usul ve esaslar dahilinde idari izinli sayılabilecek.

idari izin

İDARİ İZİN ÖZEL SEKTÖRÜ KAPSAR MI?

İdari izin sadece kamu çalışanlarına kurumlarınca verilen, çalışmasalar bile ücretlerinden kesinti yapılmayan bir izindir. 657 sayılı kanuna dahil olan devlet memurları ve kamu çalışanları idari izin kapsamında tatil yaparlar. Özel sektör çalışanlarının idari izin hakları yoktur.

Resmi tatil izni her iki sektörü birden kapsamaktadır. İdari izin resmi tatil izni değildir. Özel sektör çalışanları için 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun ile bu kanun kapsamında çalışanlara yönelik hükümler getirilmiştir.

Ayrıca 4857 sayılı iş kanununda işçilerin çalıştırılamayacağı günler, çalıştırıldığı takdirde işçinin onayının alınması gerektiği ve bu günlerde yapılan çalışmaların normal ücretlendirmeden farklı olacağı bu yasa ile korunmuştur.

Koronavirüs Örnek İdari İzin Dilekçesi 

Koronavirüs için kurumlarından idari izin almak isteyen işçi ve memurlar aşağıda yer alan dilekçe örneği ile kurumlarına başvuru yapabilirler.

KONU: İdari İzin Talebi                                                           

Tarih:                                     

Koranavirüs (2019-nCo V) hastalığına karşı Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca yayımlanan alınması gereken tedbirler kapsamında 60 yaş üzeri, engelli, hamile ve kronik rahatsızlığı bulunanların 12 gün idari izinli sayılacağı bildirilmiştir. Bu kapsamda 60 yaş üstü olmam / engelli olmam / hamile olmam / kronik rahatsızlığımın bulunması/ süt iznim bulunması sebebiyle dilekçe ekinde belirtmiş olduğum sağlık raporuna istinaden 23.03.2020 tarihinden itibaren 12 gün idari izinli sayılmak istiyorum. Gereğini bilgilerinize arz ederim.                                                                                                                                                                                                                                     (İMZA) 

                                                                                                       Adı SOYADI                                                                                                                            Ünvanı                                                                                                                       

NOT:  İkinci paragrafa idari izin talebinde bulunanlar kendine uygun durumu yazarak, Hamile olanlar tek hekim raporu, engelli ve kronik rahatsızlığı olanlar sağlık raporunu dilekçeye ekleyerek görev yapılan birime teslim edilecektir. 

Görev Yaptığı Birim:

T.C. Kimlik No:

Doğum Tarihi:

Cep Telefonu:

Süt İzni kullanıyor ise çocuğun doğum tarihi:

İDARİ İZİN YILLIK İZİNDEN DÜŞÜLÜR MÜ?

Devlet Personel Başkanlığı (DPB), idari izin sürelerinin devlet memurunun yıllık izin sürelerinden düşülüp düşülemeyeceği hususunda kamu kurum ve kuruluşlarınca çok fazla görüş talep edildiğini duyurdu.

DPB, devlet memurunun yıllık izin süresinin idari izin ile ulusal bayram ve genel tatil günlerine rastlaması durumunda, bu sürelerin yıllık izin sürelerinden düşülüp düşülemeyeceği hususunda Başkanlığın 29/04/2016 tarihli ve 2635 sayılı görüşü bulunduğunu, bu görüş kapsamında hareket edilmesi gerektiği belirtildi.

DPB'nin bu görüşüne göre;

- Yıllık izin süreleri içerisinde kalan Cumartesi ve Pazar günleri yıllık izne dahil edilmelidir.

- Yıllık izin verilirken yıllık izin süreleri içerisinde kalan ve mesai günlerine denk gelen Ulusal Bayram, genel tatil günleri ile idari izinli sayılan sürelerin yıllık izne dahil edilmemesi gerekiyor.

- Yıllık izin verildikten sonra idari izinli sayılan sürelerin yıllık izin süreleri içerisinde kalması ve mesai günlerine denk gelmesi halinde ise bu sürelerin yıllık izin süresinden düşülmesi ve daha sonra amir tarafından uygun görülen zamanlarda memura 657 sayılı Kanunun 103 üncü maddesine göre kullandırılması gerekiyor.

- 657 sayılı Kanunun 104 üncü maddesinde belirlenen mazeret izinlerinin izin hakkını doğuran olayı müteakiben kullanılması gerektiği değerlendirildiğinden, kullanılmayan izinlerin daha sonra başka bir zamanda kullandırılmasının mümkün bulunmadığı değerlendirilmektedir.

- Yıllık iznin amirin uygun bulacağı zamanlarda verileceği hususu göz önünde bulundurulduğunda, yıllık iznini yarıda keserek göreve dönmek isteyen memurun talebinin karşılanmasında da amirin takdir yetkisinin bulunduğu mütalaa edilmektedir.

YORUMLAR 5
  • HÜSEYİN 4 yıl önce Şikayet Et
    hayatınız yatış..
    Cevapla
  • memur anne 4 yıl önce Şikayet Et
    küçük çocuğu olan annelere çalışma bakanlığından hala idari izin verilmedi çocuğumuzla işe gelmek durumunda kalıyoruz.Uzaktan çalışma uygulanacak servisler varken dönüşümlü yazıldı ve kuruma 3 gün gelmek zorundayız bu süre de çocuğumuz da getirmek zorundayız? virüsten çocuklarımızı korumak için eğitimi durdurmadık mı biz??
    Cevapla
  • işçi 4 yıl önce Şikayet Et
    annem kronik hastalıklı 12 gündür izindeydi. işçi statüsünde olduğu için diğer memurlara idari izin uzatıldığı halde şimdi gel dönüşümlü çalış, haftada 1 gün geliri sin eğer ki gelmezsen günlük 40 tl keseceğiz maaşından deniyor. Hak nerede, hukuk nerede? Kronik hastanın o 1 günde virüsü kapmayacağı ne malum. Devlet dairesinde işçi memur farkı bu derece net olmamalı. İnsan hayatı bu kadar ucuz değil ya
    Cevapla
  • anne 4 yıl önce Şikayet Et
    genelge maliye bakanlığına gönderilmediği için küçük çocuğu olan annelere idari izin verilmedi henüz
    Cevapla
  • anne 4 yıl önce Şikayet Et
    genelge maliye bakanlığına gelmediği için 2020/4 genelgesi uygulanmıyor. küçük çocuğu olan annelere henüz izin verilmedi.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Türkiye'ye yardım çağrısı! Başkentleri için metrobüs istediler
Öldü sandığı oğlunu 11 yıl sonra gördü! Sednaya hapishanesi acılı babanın umudu oldu