Ateş odaklı koronavirüs tanı dönemi bitti!

Dünya genelinde koronavirüs tanı ve tedavi yöntemleri ile ilgili bilgiler sürekli değişiyor ve güncelleniyor. Çin'de salgının ortaya çıkmasının ardından hastalığın en temel semptomlarından biri ateş olarak açıklanmıştı. Uzmanlar gelinen noktada ateş ölçümlerinin belirleyeceği olmayacağını, öksürük ve nefes darlığının daha belirgin semptom olduğunu belirtiyor.

GİRİŞ 08.04.2020 09:04 GÜNCELLEME 08.04.2020 09:09
Bu Habere 21 Yorum Yapılmış

Küresel bir salgına dönüşen koronavirüs ile ilgili mücadele tüm hızıyla devam ederken, hastalığın tanı ve tedavi süreçleriyle ilgili yeni gelişmeler yaşanabiliyor.Bilindiği üzere, Çin'de ortaya çıktıktan sonra koronavirüs tanısındaki en temel semptom ateş idi ancak son dönemde asemptomatik vakalar bir yana ciddi enfeksiyonlarda bile ateşin olmadığı görüldü.

 

Son bilimsel çalışmalara göre, ateş sınırı 37.3'ün üzerinde tanımlandığında vakaların hepsinde ateş olduğu görüldü ancak 38'in üzerinde alındığı zaman yoğun bakıma giden hastalarda ateş cevabının olmadığı ortaya konuldu.

Konuyla ilgili yenisafak.com'a değerlendirmelerde bulunan Doç.Dr. Fatih Çiftçi, Sağlık Bakanlığının sadece öksürük şikayeti olan hastalara test uygulanması kararını hatırlatarak, "Her ateşli hastayı koronavirüslü olarak değerlendiremeyiz. Ateş belki semptomlar bütününün bir parçası olabilir. Semptomlar yüzdeliğinde öksürük ve nefes darlığının oranı artık daha yüksek." diye konuştu.

 

HASTALARDA ATEŞ OLMAYABİLİR

Özellikle yaşlı insanların bağışıklık sistemlerinin zayıf olduğunu belirten Çiftçi, "Bu hastalarda koronavirüs olmasına rağmen ateş olmayabilir. Onlarda öksürük, boğaz ağrısı ve yorgunluk belirtileri öne çıkıyor" dedi.

TOMOGRAFİ KONUSUNDA AVANTAJLIYIZ

Öksürüğü olan hastalar için tomografi kullanıldığını belirten Çiftçi, "Tomografi konusunda ülke olarak avantajlı konumdayız. Hiç beklemeden, ölçüm ve değerlendirmeler yapabiliyoruz" ifadelerini kullandı.

ASEMPTOMATİK VAKALAR ARTIYOR

Türkiye'de semptom göstermeyen koronavirüs vakalarının sayısının az olmadığına dikkat çeken Çiftçi, "Enfekte olanların yüzde 81'i ileri bir şikayet olmadan geliyor. Tanı konuları zaten Sağlık Bakanlığı tarafından belirleniyor. Kesin semptom tanımları değişip, güncellenebiliyor" vurgusunu yaptı.

SAĞLIK BAKANLIĞINDAN ÖKSÜRÜK KARARI

Sağlık Bakanlığı'nın internet sitesinde yer alan 'ayakta başvuran hastalar için olası koronavirüs vaka sorgulama klavuzunda' vaka tanımı değişti. Bundan sonra ayakta başvuran hastalar için artık sadece öksürüğü olana da koronavirüs testi yapılacak.

YENİŞAFAK

YORUMLAR 21
  • savaş 4 yıl önce Şikayet Et
    astım ve koah hastaları akciğer kanseri kalp hastalığı olanlar zaten bu belirtileri taşıyor nefes darlığı ve öksürüğü balgam atanlarıda mı coronavirüs kapsamında diyeceğiz kim ne yapmaya çalışıyor anlamış değilim her bir profesörün ağzından ayrı bir kelime çıkıyor. kim ne diyor belli değil.
    Cevapla
  • Tarık 4 yıl önce Şikayet Et
    Yazıyı dikkatli okuyunuz. İlk zamanlar dünya da bu teşhis konulsa idi ona göre tedbir alınırdı. ( Dünya genelinde koronavirüs tanı ve tedavi yöntemleri ile ilgili bilgiler sürekli değişiyor ve güncelleniyor .)
    Cevapla
  • vatandaş 4 yıl önce Şikayet Et
    ya Allah aşkına koranadan ölmiyecezde korkudan ölecez bu ne ya hergün başka birşey ben her sene ilk bahar döneminde alerjik nezle grip oluyorum bu senede hafif atlattım koranamıyım şimdi kendi kendimi dinler oldum artık ya
    Cevapla
  • Cnr 4 yıl önce Şikayet Et
    Şu anda herkeste kuru öksürük ve nefes darlığı hissi psikolojik olarak var zaten
    Cevapla
  • ssss 4 yıl önce Şikayet Et
    cok haklısın
    Cevapla
  • Öteki 4 yıl önce Şikayet Et
    5G baz istasyonlarının solunumu yavaşlattığı dünyada 5G baz istasyonu bulunan ülkelerde yoğun ölümler olduğu iddiaları ayyuka çıktı. 5G sinyallerinin toplu kuş ölümlerine böcek ölümlerine hatta sürü haldeki çekirge faaliyetlerine sebep olduğu söyleniyor. TÜRKİYEDE denenmeye başlanaan 5G baz istasyonları derhal devre dışı bırakılmalıdır. tüm iletişim ve teknolojik cihazlar yaydığı ELEKTROMANYETİK DALGALAR ile başta kanser ve diğer hastalıklara sebep olarak ölümlere sebep oluyor. GSM Wi-Fİ şistemi tekrar gözden geçirilmeli gerekirse GSM şebekeleri yasaklanmalıdır
    Cevapla
  • Torun 4 yıl önce Şikayet Et
    Arılara etkisi araştırılsın sonuçlar açıklansın nerde bizim proflar masa başı salla başı al maaşı ing çevir Türkçeye yuttur öğrenciye
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Tarihin en uzun hüküm süren imparatorlukları! Osmanlı İmparatorluğu kaç yıl yaşadı?
İhracı istenen teğmenler için karar günü belli oldu