3 kritik soru 3 net yanıt! Viral yük ne zaman daha yüksek?

Hürriyet Gazetesi yazarı Osman Müftüoğlu, koranavirüs kapan herkes mutlaka hasta olur mu?, Virüs neden bazılarında sadece ‘taşıyıcılık’ düzeyinde kalırken, diğerlerinde hastalığa yol açıyor? ve Virüs bazılarında hafif belirti gösterirken bazılarında cddi sorunlar çıkartıyor? sorularının cevaplarını verdi.

3 kritik soru 3 net yanıt! Viral yük ne zaman daha yüksek?
3 kritik soru 3 net yanıt! Viral yük ne zaman daha yüksek?
GİRİŞ 10.04.2020 21:42 GÜNCELLEME 10.04.2020 21:42
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Osman Müftüoğlu'nun köşesindeki yazıdan ilgili kısım şu şekilde; 

Hasta ya da taşıyıcı birinden koronavirüs kapıp kapmamak, yani viral bir bulaşmaya maruz kalıp kalmamak yaşadığımız günlerin en önemli meselesi, hepimizin en büyük korkusu.

Peki bu virüsü kapan herkes mutlaka hasta olur mu? Ya da virüs neden bazılarında sadece ‘taşıyıcılık’ düzeyinde kalırken, diğerlerinde hastalığa yol açıyor?

Ve bir soru daha: Niçin bazıları hastalığı hafif belirtilerle kısa sürede atlatabilirken, diğerlerinde yaşamı tehdit edebilen ciddi sorunlar ortaya çıkıyor? 

Bu soruların üç yanıtı var...

1) Viral yükü.

2) Virüsün hastalık yapma gücü.

3) Sizin virüsle mücadele etme yeteneğiniz, yani bağışıklık gücünüz.

İsterseniz gelin şu viral yük meselesini biraz daha açalım...

VİRAL YÜK NE ZAMAN DAHA YÜKSEK?

Koronavirüsle oluşan COVID-19 enfeksiyonu da aslında soğuk algınlığı veya gribe yol açan diğer enfeksiyonlar gibi bir tür ‘damlacık enfeksiyonu’dur. Hasta ya da taşıyıcılardan aksırıkla, öksürükle ya da konuşma sırasında ağzımızdan, burnumuzdan çıkabilen, gözle görünmeyecek kadar küçük mikrodamlacıklarla virüsler etrafa yayılır.

Bu mikrodamlacıkların solunması ya da yine bu damlacıklarla kirlenmiş virüs yüklü yüzeylere el teması neticesinde ağız ve burun yoluyla virüsler bedenimize ulaşır. Taşıyıcı ya da hasta kişiden çevreye yayılan mikrodamlacıkların içindeki virüs miktarı yani viral yük bulaştırıcılıkta da hastalığa yakalanma ihtimalinde de en önemli ayrıntıdır.

İster solunumla alınsın ister el temasıyla, sonuç pek değişmez. Ağız ve burnunuzdan giren virüsün sayısı (viral yük) arttıkça sizin hasta olma ihtimaliniz de artacaktır.

Diğer taraftan kaptığınız virüsün sayısı yanında o virüslerin sizi hasta edebilme gücü (virülans) ve sizin bedeninize giren virüslerle savaşabilme yeteneğinizde (bağışıklık) taşıyıcı mı hasta mı olacağınız, hastalığı hafif mi ağır mı geçireceğiniz sorularının diğer belirleyicileridir. 

YORUMLAR 2
  • Erdinç 4 yıl önce Şikayet Et
    Bunu bilmeyen mi var? Benim 5 yaşındaki kızım bile zaten biliyor.
    Cevapla
  • Altaylar 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu virüs çoğalmıyor mu
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Danimarka'dan Trump'ı çıldırtacak küfür! Avrupa Parlamentosu karıştı
Faciaların ortak noktası CHP'li belediyeler! Son 1 yılda korkunç tablo