İl il sahur imsak ve iftar vakti ne zaman? Diyanet 2020 Ramazan imsakiyesi!
İl il 2020 Ramazan imsakiyesi! Ramazan ayına sayı günler kala oruç ibadetini yerine getirecek olan müminler şimdiden İstanbul, Ankara, İzmir ve diğer iller için sahur, imsak ve iftar vakti ne zaman sorusunu sormaya başladı. 24 Nisan günü başlayacak olan Ramazan ayı, 23 Mayıs günü sona erecek. 30 gün sürecek on bir ayın sultanı Ramazan için ise Diyanet İşleri Başkanlığı günlük imsakiye yayınladı.
Tüm İslam aleminin merakla beklediği Ramazan ayına günler kaldı. Herkes ne şimdiden sahur, imsak ve iftar vakitlerini araştırmaya başladı. Diyanet İşleri Başkanlığı ise herkesin kolayca ulaşabileceği il il 2020 Ramazan imsakiyesini resmi internet sitesinde yayınladı. İstanbul, Ankara, İzmir ve diğer illerde bulunan ve bir ay boyunca oruç ibadetini yerine getirecek olan müminler sahura kalkıp oruca başlayacak ve iftar vakti oruçlarını açacak. Ayrıca bin aydan daha hayırlı olarak ifade edilen kadir gecesini de içerisinde barındıran Ramazan ayının hemen sonunda tüm İslam alemi Ramazan bayramına kavuşacak.İşte Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayınlanan il il Sahur, imsak ve iftar vakitleri…
RAMAZAN NE ZAMAN BAŞLAYACAK?
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayınlanan 2020 imsakiyesine göre bu yıl Ramazan ayı 24 Nisan 2020 tarihinde başlayacak. Yani 24 Nisan tarihinde tüm Müminler oruçlu olacak. Ramazanın ilk teravih namazı ise, 23 Nisan Perşembe günü kılınacak.
İL İL İMSAK VE İFTAR VAKİTLERİ İÇİN TIKLAYINIZ? 2020 RAMAZAN İMSAKİYESİ
İSTANBUL İMSAK VE İFTAR VAKTİ NE ZAMAN?
Diyanet tarafından yapılan açıklamaya göre İstanbul'da ilk imsak 4.29, güneş 6.04 ve iftar vakti ise 20.00 olarak açıklandı.
Diyanet İşleri Başkanlığı İstanbul için imsak ve iftar vakti:
ANKARA İMSAK VE İFTAR VAKTİ NE ZAMAN?
Diyanet tarafından yapılan açıklamaya göre Ankara'da ilk imsak 4.18, güneş 05.51 ve iftar vakti ise 19.43 olarak açıklandı.
Diyanet İşleri Başkanlığı Ankara için imsak ve iftar vakti:
İZMİR İMSAK VE İFTAR VAKTİ NE ZAMAN?
Diyanet tarafından yapılan açıklamaya göre İzmir'de ilk imsak 04.46, güneş 06.16 ve iftar vakti ise 20.03 olarak açıklandı.
Diyanet İşleri Başkanlığı İzmir için imsak ve iftar vakti:
RAMAZAN AYI NE ZAMAN BİTECEK?
Diyanetin açıkladığı takvime göre oruç,ibadet ve sabır ayı olan Ramazan 23 Mayıs Cumartesi günü son bulacak.
KADİR GECESİ NE ZAMAN?
Bin aydan daha hayırlı olarak ifade edilen Kadir Gecesi bu yıl 19 Mayıs 2020 gecesi idrak edilecek.
RAMAZAN BAYRAMI NE ZAMAN BAŞLIYOR?
Ramazan Bayramı arefe günü 23 Mayıs Cumartesi gününe denk geliyor. Bayramın birinci günü 24 mayıs Pazar günü olurken toplam 3 gün sürecek bayram 26 Mayıs Salı günü son bulacak.
RAMAZAN BAYRAMI AREFESİ 23 MAYIS CUMARTESİ
RAMAZAN BAYRAMI 1.GÜN 24 MAYIS PAZAR
RAMAZAN BAYRAMI 2. GÜN 25 MAYIS PAZARTESİ
RAMAZAN BAYRAMI 3. GÜN(SON) 26 MAYIS SALI
İMSAK NEDİR?
Sözlükte “kendini tutmak, engellemek, el çekmek, geri durmak” anlamlarına gelen imsak, dinî bir kavram olarak, fecr-i sâdıktan, iftar vaktine kadar yemeden, içmeden, cinsel ilişki ve diğer orucu bozan şeylerden uzak durmak, el çekmek demektir. İmsakın zıttı iftardır.
Halk arasında ise “imsak” oruç tutmaya başlanan fecr-i sadığın oluştuğu vakit anlamında kullanılır. Bu manada imsak, oruca başlama vakti demektir.
Oruca ne zaman başlanıp ne zaman bitirileceği Kur’an-ı Kerim’de şu şekilde açıklanmıştır: “(Ramazan gecelerinde) şafağın aydınlığını gecenin karanlığından ayırt edinceye (tan yeri ağarıncaya/fecr-i sâdığa) kadar yiyin, için. Sonra da akşama kadar (yiyip içmeden, cinsel ilişkide bulunmadan) orucu tamamlayın.” (Bakara, 2/187)
Takvimlerde gösterilen “imsak”, oruca başlama vaktini ifade eder. İmsak vakti aynı zamanda gecenin sona erdiği, yatsı namazı vaktinin çıkıp sabah namazı vaktinin girdiği andır. Ezan da imsak vaktinin başlaması ile okunmaktadır. Bu sebeple ezanın başlaması ile yemeyi içmeyi terk etmek gerekir. Ezan başladığı sırada ağızda bulunan lokmanın yutulmasında bir sakınca yoktur.
İFTAR NEDİR?
Sözlükte fatr “yarmak, kesmek; yaratmak, icat etmek”, bu kökten türeyen iftâr ve fıtr kelimeleri diğer bazı anlamların yanı sıra “orucu açmak, oruçluya orucu açtırmak, başlanmış bulunan orucu bozmak veya hiç oruç tutmamak” gibi mânalara gelir.
ORUCA NASIL NİYET EDİLİR?
" Niyet ettim Allah (c.c.) rızası için bugünkü Ramazan orucunu tutmaya " şeklinde yapılan niyet en efdal olan niyettir. Herhangi bir oruç için niyet ederken gün belirlemeden yani "Bugünkü orucu tutmaya" derken bugün kelimesini kullanmadan edilen niyetlerde caizdir. Ramazan ayı içerisinde farz olan Ramazan orucu dışında hiçbir oruca niyet edilmez. Çünkü farz orucun zamanında başka oruç tutulmaz. İslam alimlerinin görüşlerine göre Ramazan ayının 30 günlük orucuna bir seferde niyet edilmez. Her oruç için ayrı niyet edilmelidir.