İstiklal Marşı 2 kıtası ve sözleri oku: Mehmet Akif Ersoy’un yazdığı İstiklal Marşı iki kıtası

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla düzenlenen etkinlikle balkon ve pencerelerinden bugün saat 21.00 ‘de İstiklal Marşı okunacak. Vatandaşlar 23 Nisan'da İstiklal Marşı'nın ilk ilk kıtasını ve anlamını yoğun olarak araştırıyor. İşte Mehmet Akif Ersoy’un kaleme aldığı İstiklal Marşı’nın 2 kıtası ve anlamı...

İstiklal Marşı 2 kıtası ve sözleri oku: Mehmet Akif Ersoy’un yazdığı İstiklal Marşı iki kıtası
İstiklal Marşı 2 kıtası ve sözleri oku: Mehmet Akif Ersoy’un yazdığı İstiklal Marşı iki kıtası
GİRİŞ 23.04.2020 20:37 GÜNCELLEME 23.04.2020 20:37
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı heyecanına herkesi ortak etmek için bu akşam saat 21.00 itibariyle vatandaşlar hep bir ağızdan balkon ve pencerelerden İstiklal Marşını okuyacak. Türk milletinin verdiği ölüm kalım mücadelesini, Türk milletinin bağımsızlığa olan düşkünlüğünü ve bayrak sevgisinin anlatıldığı İstiklal Marşı, Mehmet Akif Ersoy tarafından Türk Milletine armağan edildi. İşte İstiklal Marşı’nın ilk iki kıtası, anlamı ve Türk Milleti için önemi!

 

 

İSTİKLAL MARŞI  

Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak;
Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak.
O benim milletimin yıldızıdır, parlayacak;
O benimdir, o benim milletimindir ancak.

 

 

Çatma, kurban olayım çehreni ey nazlı hilâl!
Kahraman ırkıma bir gül… ne bu şiddet bu celâl?
Sana olmaz dökülen kanlarımız sonra helâl,
Hakkıdır, Hakk’a tapan, milletimin istiklâl.

İSTİKLAL MARŞININ YAZILMASININ AMACI!

23 Nisan 1920’ de Türkiye Büyük Millet Meclisi açılır. 1920 yazı içinde ülke topraklarının büyük bir bölümü işgal altındadır. Ankara düzenli bir ordu kurma çalışmaları içindedir. İstanbul Hükümeti Mondros Ateşkes hükümleri gereğince orduyu terhis etmiştir. Yeni bir ordu kurma çalışmalarında ise sayısız güçlüklerle karşılaşılmaktadır. Meclis hükümeti yeni bir ordu kurarken bu orduyu ayakta tutacak, ona moral verecek güçleri de harekete geçirme çabasındadır. Yayınlanan gazeteler halkı işgal güçlerine karşı direnmeye, birlik olmaya, cesaret vermeye uğraşmaktadırlar. Gazete ve dergilerden önemli miktarları hükümet tarafından satın alınarak cephelere yönlendirilmekte, mitingler düzenlemekte ve camilerde vaazlar verilmektedir.İstiklal Marşı da halkın ve ordunun moral gücünü yükselteceği düşünülerek gündeme getirilmiştir.

İSTİKLAL MARŞI NASIL YAZILDI?

İstiklal Marşı için yarışmanın açıldığı günlerde Mehmet Akif görevli olarak Kastamonu’da çalışmaktadır. İstiklal Marşı için bir yarışma ve ödül olması fikrinden hoşlanmayan şair, müsabakaya katılmak istemez.  Hasan Basri Bey, şair Mehmet Akif’i ikna edebilmek için şiiri kendisinin yazacağını söyler; şairden yardım talep eder. Mehmet Akif, birlikte yazalım der; ancak ikramiyeyi almayacağını söyler. Hasan Basri Bey, yarışma koşullarının şairin istediği gibi düzenleneceğini, ikramiyeyi ise bir hayır kurumuna vereceklerini söyleyince Mehmet Akif İstiklal Marşı’nı yazmaya ikna olur. Mehmet Akif Ankara’ya vasıl olduktan sonra Tacettin Dergahı’nda ikamet etmiş, şiirlerini, yazılarını bu güzel mekanda yazmıştır. Ancak Dergah sadece bir ikametgah değildir. Mehmet Akif ve onu ziyaret edenler için edebi, fikri, tasavvufi, kültürel ve sanatsal sohbetlerin yapıldığı, cephelerdeki durumdan halkın bilgi almak için koştuğu bir mekandır. Mehmet Akif Ersoy İstiklal Marşı’nı da bu mekanda yazmıştır.

 

YORUMLAR 6
  • Oyuncu 3000 3 yıl önce Şikayet Et
    Güzel Çook Güzel
    Cevapla
  • Oyuncu 3000 3 yıl önce Şikayet Et
    Çok Güzel :) :)
    Cevapla
  • Oyuncu 3000 3 yıl önce Şikayet Et
    Güzel :)
    Cevapla
  • Puan atan Kardeş 3 yıl önce Şikayet Et
    Puanım/100
    Cevapla
  • Bilal Birol Barlık 3 yıl önce Şikayet Et
    siz birilerine puan mı atıyorsunuz
    Cevapla
  • Yemenaber 4 yıl önce Şikayet Et
    İyiliğidüşünüyorum
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
CHP'li belediyeden skandal! Kentsel dönüşüm yerine milyarlık vurgun
Tüm muhataplara iletildi: PKK tasfiye edilecek - Gazete manşetleri