Bakanlık gizli taşıyıcıların peşine düştü!

Sağlık Bakanlığı gizli virüs taşıyıcıların peşine düşüyor. Kronik hastalar ile riskli grupta olanlar için de mobil test ekipleri görevlendirilecek.

GİRİŞ 04.05.2020 07:28 GÜNCELLEME 04.05.2020 08:46
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Türkiye’deki koronavirüs vakalarındaki düşüş eğilimi devam ederken, hastanelere virüs şüphesiyle başvuranların sayısı da azalmaya başladı. Şu anda sadece hastanelere başvuran ve pozitif vakaların temaslılarına test yapılıyor. Uzmanlar ise, günlük test sayısının 40 binin altına düşmemesi gerektiğini, bu nedenle, test kriterlerinin yenilenmesi ve belli gruplara, başvuru olmasa dahi, test yapılmasını gündeme getirdi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada TÜİK ile birlikte yaptıkları çalışmada, virüsün toplumdaki yaygınlığını ölçtüklerini söylemişti. Bu sonuçlardan yola çıkarak, yeni tedbirlerin gündeme getirilebileceğini belirten Koca “İş yerleriyle ilgili OSB’ler dâhil olmak üzere bir takım toplu çalışılan yerlerde test yapılmasını planlıyoruz, hatta Gebze’de kurduk. Bunun da yaygınlaştırılmasını istiyoruz. Birçok sektöre test yapılabilirliğini sağlayarak normalleşmeye geçelim istiyoruz” demişti. Koca’nın gündeme getirdiği TÜİK araştırma sonuçlarının önümüzdeki hafta ortaya çıkacağı belirtiliyor.

 

 

KRİTERLER DEĞİŞİYOR

TÜİK ile birlikte yürütülen çalışmalarda, bir ilde hangi bölgede, toplumun hangi kesimlerinde, hangi yaş gruplarında virüs yükü riski bulunduğu araştırılıyor. Sağlık Bakanlığı, bu sonuçlardan yola çıkarak önümüzdeki günlerde yeni kriterler belirleyerek, test çemberini genişletmeyi planlıyor. Hastanelere virüs şüphesiyle başvuranların sayısının azaldığına dikkat çekilirken, Sağlık Bakanlığı, önümüzdeki süreçte elindeki test kapasitesini sadece hastaneye başvuranlara değil, hiçbir belirti göstermeyen virüs taşıyıcılarını tespit edebilmek için de kullanacak. Gebze’de kurulan günlük 5 bin test kapasiteli laboratuvarla birlikte Türkiye’deki laboratuvar sayısının 120, günlük test kapasitesinin de 60 bine ulaştığı belirtiliyor.

Bilim Kurulu toplantılarında da gündeme gelen yeni çalışma ile hiçbir belirtisi olmayan, yaklaşık yüzde 30 oranındaki virüs taşıyıcısının tespit edilmesi hedefleniyor. Ramazan Bayramı’na kadar geçecek süreçte, öncelikle OSB’ler, küçük sanayi siteleri, küçük işletmeler, lokanta ve kafelerde çalışanlara, kronik rahatsızlığı olanlara ve risk grubunda bulunanlara, başvuru olmaksızın test yapılabileceği belirtiliyor. Haziran başında başlatılması planlanan iç turizm sezonu nedeniyle turistik işletmelerde çalışanlara test zorunluluğu getirilecek.

ELİMİZDE YETERİNCE TEST VAR

Bilim Kurulunda yapılan değerlendirmelerde “Şu anda yapılan testler hasta yakalamaya yönelik kriterler. Önümüzdeki süreçte kriterler genişletilerek virüs taşıyanları yakalamaya yönelik stratejiye geçilmesi daha doğru olur. Elimizde yeterince test kapasitesi var. Vatandaşların hastanelere gelmesini beklemeden, mobil olarak belli bölgelerde rastgele testler yapılabilir” görüşü dile getirildi.

BAKAN KOCA: TÜM OSB'LERDE COVID-19 TESTİ YAPILACAK

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Kocaeli Sanayi Odasının organizasyon desteğiyle Gebze’de kurdukları laboratuvarla mayıs ayı sonuna kadar tüm Organize Sanayi Bölgelerinde (OSB) yeni tip koronavirüs (Covid-19) tanısında kullanılan PCR testlerinin yapılacağını bildirdi. Gebze’de oluşturulan laboratuvarın pilot bölge olduğunu belirten Bakan Koca “Ekonominin canlandırılması çabasındayız. Bunun için sanayicilerimizin her zaman yanındayız.” değerlendirmesinde bulundu.

TÜRKİYE

YORUMLAR 13
  • İskenderunlu 4 yıl önce Şikayet Et
    Sn Bakanım Korona virüs çıktığı günden beri görevi başında olan ve her olaya ivedilikle giden Polis Meslektaşlarımızın çoğu benim gibi taşıyıcı olabiliriz. Bence sokakta çalışan Polis meslektaşlarımın bir an evvel Test yapılması gerekmektedir. Çünkü bizler her ortama işimiz gereği girip çıkıyoruz. Böylece öncelikle ailelerimiz olmak üzere hastalık çok çabuk yayılabiliyor. Takdir sizin.
    Cevapla
  • C.Türk 4 yıl önce Şikayet Et
    İnsanların Evlerde tek Tek Kontrol edilmesi imkansız! Ancak Toplu halde Bulunacakları AVM ,Büyük Alışveriş Merkezlerinde,Park ve Bahçelerde,Pazarlarda ,Şehir,ilçe,Köy Girişlerinde Kontrol yapılırsa Filyasyon Sistemi devreye girer ve Salgın kısa zamanda biter.
    Cevapla
  • Hyr 4 yıl önce Şikayet Et
    15 gün sıfır vaka olmadıkça normal hayata dönülemez. sen okul açsan veli göndermez.
    Cevapla
  • Bayram 4 yıl önce Şikayet Et
    Esnaflara test yapılsın. Bir esnaf ayda 1000 kişi ile temas kurabiliyor. Özellikler bakkal, fırın, teknik servisler gibi.
    Cevapla
  • TONTON 4 yıl önce Şikayet Et
    Tüm Büyük Şehir Belediye çalışanları test olmalıdır özellikle mezarlık çalışanları KAZICI memur güvenlik gassal cenaze imamları sonra imamlar müezzinler olmalı sonra kamu çalışanları olmalıki vatan daş içi rahat gitsin bu kurumlar a
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Mucize tasarım! 2 milyar dolarlık dünyanın en pahalı savaş uçağına ilham oldu!
Milyoner’de 1 milyon TL’lik soru açıldı! İşte cevabı…