Türkiye'de normalleşme takvimi açıklandı! Corona Virüs ne zaman etkisini kaybedecek?

Devletimiz tarafından corona virüse karşı alınan tedbirler neticesinde durumun günden güne iyiye gittiği söylenebilir. Sağlık Bakanlığı, normalleşme sürecinde uygulanacak pandemi tedbirlerine ilişkin 13 rehber daha yayımladı. Peki normalleşme takvimi nedir? Hayat ne zaman normale dönecek?

Türkiye'de normalleşme takvimi açıklandı! Corona Virüs ne zaman etkisini kaybedecek?
Türkiye'de normalleşme takvimi açıklandı! Corona Virüs ne zaman etkisini kaybedecek?
GİRİŞ 20.05.2020 11:01 GÜNCELLEME 20.05.2020 11:01

İki aya yakın bir süredir Covid-19 ile savaşan Türkiye’de olumlu sonuçlar alınmaya başlandı. Başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere, tüm bakanlıklarımız ve yediden yetmişe vatandaşımız canla başla bu süreçten en kısa zamanda kurtulmak için çabaladı. Meyvelerin alınmaya başladığı bu süreçte hayatın yavaş yavaş normale dönebilmesi açısından Sağlık Bakanlığı tarafından normalleşme sürecine ilişkin 13 maddelik bir genelge daha yayınlandı. Peki normalleşme takvimi nedir? Türkiye ne zaman normale dönecek? Corona virüs tamamen bitecek mi?

 

NORMALLEŞME TAKVİMİ AŞAMALARI

Pandemide 4 aşamalı normalleşme planı şu şekilde:

 

- Birinci aşama 11 Mayıs 2020'de başlıyor.

- İkinci aşama 27 Mayıs-31 Ağustos 2020,

- Üçüncü aşama 1 Eylül-31 Aralık 2020,

- Dördüncü aşama ise aşının bulunmasının beklendiği 1 Ocak ve sonrası olarak planlandı.

TÜRKİYE’DE NORMALLEŞME PLANI

Bakkallara maskesiz olan ve maskeyi uygun kullanmayan müşterilerin alınmaması istendi. Madenlerde, zorunlu haller dışında görevli olmayan kişilerin çalışma alanlarına alınmaması gerektiği bildirildi. 

Şantiyelerde, kişisel temizlik ve çevre temizliğine dikkat edilip, tedbirlere uyulması gerektiği kaydedildi. 

Yine pazar yerlerinin tüm giriş ve çıkışlarının kontrol altına alınması, büfe, kantin ve bayilerde müşterilerin temassız ödeme yapmasının teşvik edilmesi, kasap, manav, kuru yemişçi, balıkçı ve diğer satış yerlerinin her gün su ve deterjanla düzenli olarak temizlenmesi istendi.

Ayrıca ayakkabı ve çanta satışı yapılan işyerlerine misafir alınmaması, konfeksiyon, giyim mağazaları ve tuhafiyelerin düzenlenmesi, havalandırılması, temizlenmesi, kuyumcu, bijuteri, saatçi ve optikçilerde cihaz yüzeylerinin yüzde 70’lik alkolle silinmesi, minibüslerde genel iç temizliğinin gün sonunda su ve deterjan ile yapılması; terzi, ayakkabı ve kuru temizlemecilerde müşterilerin iş yerine tek başlarına girmeleri istenmesi gerektiği belirtildi.

Yine kitap ve kırtasiye ile oyuncak mağazalarının kapı ve pencerelerinin açılarak sık havalandırılması istendi.

SAĞLIK BAKANLIĞI NORMALLEŞME REHBERİ

Normalleşme sürecinde uygulanacak Kovid-19 tedbirlerine ilişkin Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan 13 rehberin maddeleri şu şekildedir:

- COVID-19 Kapsamında Ayakkabı ve Çanta Satışı Yapan Esnaflar ile İlgili Önlemler

- COVID-19 Kapsamında Bakkallar İçin Alınacak Korunma Önlemleri

- COVID-19 Kapsamında Büfe, Kantin ve Bayiler İçin Alınacak Korunma Önlemleri

- COVID-19 Kapsamında Kasap, Manav, Kuruyemişçi, Balıkçı ve Diğer Gıda Satış Yerleri ile İlgili Alınması Gereken Önlemler

- COVID-19 Kapsamında Konfeksiyon, Giyim Mağazaları ve Tuhafiyeler ile İlgili Önlemler

- COVID-19 Kapsamında Kuyumcu, Bijuteri, Saatçi ve Optikçi Esnafı ile İlgili Alınması Gereken Önlemler

- COVID-19 Kapsamında Minibüsler ile İlgili Alınması Gereken Önlemler

- COVID-19 Kapsamında Pazar Yerlerinde Alınması Gereken Önlemler

- COVID-19 Kapsamında Şantiyelerde Alınacak Önlemler

- COVID-19 Kapsamında Terzi, Ayakkabı Tadilat İşletmeleri ve Kuru Temizlemeciler ile İlgili Önlemler

- COVID-19 Kapsamında Kitap ve Kırtasiye Mağazaları ile İlgili Önlemler

- COVID-19 Kapsamında Oyuncak Mağazaları ile İlgili Önlemler

Tüm Önlemlerin Detayları İçin Tıklayınız!

KREŞLER NE ZAMAN AÇILACAK?

Kreşlerin büyük kısmı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı. Bağımsız anaokulları ise Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı. Milli Eğitim Bakanlığı 1 Haziran sonrasında Bilim Kurulu da onay verirse kreş ve anaokullarını açmayı düşünüyor. Özellikle çalışan annelerin mağdur olmaması için.

YURTİÇİ VE YURTDIŞI UÇUŞLARI NE ZAMAN AÇILACAK?

Yurtdışı uçuşlarda yolculara, pasaport gibi seyahat karnesi çıkarılacak. Bu yolcuların karnesinde gittikleri şehirler, kaldıkları yerler, kaç gün kaldıkları ayrıntılı olarak yazılacak. Olası bir vaka durumunda yolcunun kaldığı yer, çevresinde temas ettiği kişiler bu kapsamda saptanabilecek. Ülkelerin getirdiği kurallar dikkate alınacak. Test yapılmasını zorunlu tutan ülkelere gidecekler bu kurala uymak zorunda olacaklar ve test sonuçları karnelerine yazılacak. Havalimanında sürekli ve değişik dillerde anonslar yapılarak kurallar hatırlatılacak.

Yabancı yolcularda ise özel sağlık sigortası önkoşulu aranacak. Havalimanına giren yolcu ve çalışanların termal kameralar ile vücut sıcaklığı ölçümleri yapılacak. Havalimanında yolcular için önlemler alındı. Check-in kontuarlarında camekan konulacak, bir yolcudan fazlasının yaklaşmasına izin verilemeyecek. Yolcular güvenlikten geçerken koruma mesafesini koruyacak ve bu durum sürekli denetlenecek. Yurtiçinde sefer sayılarının ilk etapta yüksek olmaması, günlük 1200 uçuşun, bu dönemin başında 300 ile başlanması planlanıyor.

İç hat ve dış hat uçuşları 28 Mayıs’ta kademe kademe başlayacak. Pandemi ile mücadeledeki rakamlarına göre uçuşların başlaması haziran ayına da kalabilir. İlk etapta 19 ülkeye uçuş planlanıyor. Yurtiçi uçuşlarda, seyahat kısıtlamasının devam ettiği şehirlerde seyahat izni alarak yolculuk yapılacak.
Bulaşıyı önlemek için orta koltukların boş tutulması başta olmak üzere tedbirler alınacak. Seyahat kısıtlamasının 27 Mayıs ve 31 Ağustos olarak belirlenen normalleşmenin ikinci aşamasında tamamen bitmesi durumunda bütün uçuşlar serbest olacak.

SPOR SALONLARI NE ZAMAN AÇILACAK?

Spor salonlarının ise haziran ayının son haftası açılması öngörülüyor. Sürücü okulları, dans okulları, futbol ve basketbol okullarının ikinci aşamada açılması hedefleniyor.

DİŞÇİLER NE ZAMAN AÇILACAK?

Diş hekimlerinin ve fizyoterepistlerin ise 1 Eylül’de göreve başlaması planlanıyor. 3. aşamaya kadar çalışmaya başlaması hedefleniyor.

EHLİYET KURSLARI NE ZAMAN AÇILACAK?

Milli Eğitim Bakanlığı, 1 Haziran sonrası bazı kurumları da açmayı düşünüyor. Bilim Kurulu onaylarsa yaygın eğitim veren tüm kursların açılması yönünde çalışma var.

Sürücü kurslarının uygulama sınavında bir arabada sürücü adayıyla birlikte denetmen olarak görev yapan toplam 4 kişi bulunuyorsa, bunların sayısının azaltılması planlanıyor. Mevzuat da buna göre düzenlenecek.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kadıköy'de sessiz gece! Umutlar son maça kaldı
Son Dakika: Elazığ’da maden ocağında kaza! Bir işçi yaralandı