Sevra bebek 5 yaşında
2016 yılında Halep’te varil bombasıyla vurulan yetimhanede sağ kalan 43 çocuktan biri olan 8 aylık Sevra Bebek, 5 yaşına girdi. Yetim Vakfı’nın himayesindeki Sevra, geride kalan 3 yıllık sürede vakfın eğitim, barınma, rehabilitasyon desteği verdiği 5 binin üzerinde yetimin ve on binlerce yetim ailesinin de sembolü oldu.
2011 yılından bu yana Suriye’de devam eden savaş ve Esed rejiminin sivillere yönelik katliamları geride 1 milyon’dan fazla ölüm, yüz binlerce yetim ve öksüz çocuk ile on binlerce dağılmış aile bıraktı. 2016 yılının Ekim ayında muhaliflerin kontrolündeki Halep’i ele geçirmek için varil bombaları kullanan Esed yönetimi, şehri varil bombalarıyla harabeye çevirirken 13 Aralık 2016 günü bir de yetimhane bombalamıştı. Halep'in Meşhed semtinde bulunan ve 100’ün üzerinde çocuğun kaldığı yetimhane, bombardıman sonucunda kullanılamaz hale geldi. Yetim çocuklardan 43’ü Halep tahliyesine katılan insani yardım görevlileri tarafından İdlib’e götürüldü. 8 aylık Sevra Bebek de işte o 43 çocuktan biriydi.
Yetim Vakfı tarafından himaye altına alınan Sevra Bebek bugün 5 yaşında. Cerablus’ta bir yetimhanede diğer Suriyeli yetimlerle beraber Türkiye’den hayırseverlerin desteğiyle hayatına devam ediyor.
67 ÇOCUK AİLESİNE KAVUŞTURULDU
Halep tahliyesi sonrası kuruluş çalışmaları hızlandırılan Yetim Vakfı, aradan geçen yaklaşık 3 yılın sonunda, 5 binin üzerinde yetime el uzatan ve yetimler konusunda ihtisaslaşan bir vakıf oldu. Hatay Reyhanlı Eğitim Köyünün de yönetimini yapan Yetim Vakfı, Köyde 2017 yılında 341, 2018 yılında 771 ve 2019 yılında 1020 yetim çocuğa verilen eğitimin yanı sıra 195 yetim için de Köyde yatılı barınma imkânı sağlandı. Suriye’de başta Cerablus olmak üzere 5 farklı bölgedeki yetimhanelerde kalan 1000’in üzerinde yetim ile ailelerinin gıda ve barınma ihtiyaçlarının yanı sıra tüm eğitim imkanları da yine Yetim Vakfı tarafından hayırseverlerin destekleriyle temin edildi. Yetim Vakfı, savaş nedeniyle anne babasını ya da kardeşlerinin sağ olduğunu bilmesine rağmen izlerini kaybeden 67 çocuğu da ailesine kavuşturdu.
REYHANLI MODELİ YAYGINLAŞACAK
Yetim Vakfı, 3 yılda 5 binden fazla yetim ailesinin de gıda ve diğer ihtiyaçlarının düzenli olarak karşılanmasına aracılık etti. Kilis Anaokulu’nun yanı sıra İstanbul’daki Esenlik Durakları ismiyle faaliyet gösteren psikososyal destek merkezleri, savaş sonrası büyük yıkıma uğrayan yetim çocuklar ve ailelerine moral kaynağı olmaya devam ediyor. Yetim Vakfı, Reyhanlı Eğitim Köyünde yetim çocuklara ilkokuldan liseye kadar verilen eğitim desteğini, İstanbul başta olmak üzere Türkiye’nin farklı şehirlerine yaygınlaştırmak için çalışmalarını sürdürüyor.