İŞKUR kısa çalışma ödeneği bu ayın kaçında ödenecek? Bakan açıkladı!

e-Devlet üzerinden ‘’Kısa Çalışma Ödeneği’’ başvuruları devam ediyor. Covid-19 sürecinde maaşlarını ödemeyen işyerlerine ve maaşlarını alamayan işçilere İŞKUR tarafından yapılan ödemelerin ne zaman yatacağı araştırılıyor. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ödemelerin yapılacağı tarihi açıkladı.

İŞKUR kısa çalışma ödeneği bu ayın kaçında ödenecek? Bakan açıkladı!
İŞKUR kısa çalışma ödeneği bu ayın kaçında ödenecek? Bakan açıkladı!
GİRİŞ 02.06.2020 10:47 GÜNCELLEME 02.06.2020 10:47
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Kısa Çalışma Ödeneği sayesinde iş yerindeki çalışma sürelerinin geçici olarak azaltılması veya durdurulması hallerinde, üç ayı aşmamak üzere sigortalılara çalışamadıkları dönem için gelir desteği sağlayan uygulamada vatandaşlara başvuru tarihlerine göre ödeme yapılıyor. Ödemenin tutarı; sigortalının son 12 aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının %60’ı olarak belli oluyor. Ödemeler, çalışanın kendisine aylık olarak her ayın 5’inde ve ödemeler PTT Bank aracılığı ile yapılıyor. Peki kısa çalışma ödeneği bu ayın kaçında yapılacak?

 

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ NE ZAMAN YATIRILACAK?

Sosyal Koruma Kalkanı kapsamında tüm toplum kesimlerini desteklemeye devam edeceklerini belirten Bakan Selçuk, “Mayıs ayına ilişkin işsizlik ödeneği ve kısa çalışma ödeneği ödemeleri, yoğunluğun önlenmesi amacıyla 1-5 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek. Buna göre; T.C. Kimlik Numaralarının son hanesi; 0 olanlara 1 Haziran’da, 2 olanlara 2 Haziran’da, 4 olanlara 3 Haziran’da, 6 olanlara 4 Haziran’da, 8 olanlara da 5 Haziran’da ödemeler yapılacak.” açıklamasını yaptı.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ 3 AY DAHA UZATILACAK MI?

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, "Kısa çalışma başvuru süresinin 30 Haziran'dan sonra ikinci bir 3 ay uzatılması, işletmelerin pandemi sürecinin zorluklarını geride bırakmasına büyük katkı sağlayacaktır." dedi.

 

Avdagiç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkedeki ilk yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakası 10 Mart'ta tespit edilirken, hükümetin hızlı bir uygulama ile 25 Mart'ta İŞKUR üzerinden firmaların Kısa Çalışma Ödeneği başvurularını aldığını hatırlattı.

Başvuruların işçiler adına işverenler tarafından yapıldığını kaydeden Avdagiç, bu çerçevede, 3 ay süre ile çalışanın günlük brüt kazancının yüzde 60'ının ve genel sağlık sigortası primlerinin bu ödenekten karşılandığını belirtti.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ NEREYE YATIRILIYOR?

Çalışanın kendisine, aylık olarak her ayın 5'inde ödenecek ve ödemeler PTTBank aracılığı ile yapılacak.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ NASIL SORGULANIR?

e-Devlet üzerinden Kısa Çalışma Ödeneği sorgulama işlemi gerçekleştiriliyor. Aşağıda bulunan linke tıklayıp e-Devlet'e giriş yapabilirsiniz.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ NEREDEN ALINIR?

Çalışanın kendisine, aylık olarak her ayın 5'inde ödenecek ve ödemeler PTTBank aracılığı ile yapılacak. Mayıs ayında kısa çalışma ödeneğine başvuranların ödemeleri ise Haziran ayının 5'inde olacak.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİNİ KİMLER ALABİLİR?

İşverenin kısa çalışma talebinin iş müfettişlerince yapılacak inceleme sonucu uygun bulunması,

Kısa çalışmaya tabi tutulan işçinin kısa çalışmanın başladığı tarihte çalışma sürelerini ve prim ödeme şartlarını sağlamış olması (Covid-19 etkisiyle yapılan kısa çalışma başvurularında, son 60 gün hizmet akdine tabi olmak kaydıyla son 3 yıl içinde 450 gün prim ödemiş olması),

İş müfettişlerince yapılacak inceleme sonucu kısa çalışmaya katılacaklar listesinde işçinin bilgilerinin bulunması, gerekmektedir.

Prim ödeme şartını sağlamadığı için kısa çalışma ödeneğine hak kazanamayanların daha önce çeşitli nedenlerle kesilmiş (yeni işe başlama vs.) son işsizlik ödeneği hak sahipliğinden varsa kalan süre kısa çalışma süresini geçmemek üzere kısa çalışma ödeneği olarak ödenir.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ NE KADAR YATIYOR?

Günlük kısa çalışma ödeneği; sigortalının son oniki aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının % 60'ıdır. Bu şekilde hesaplanan kısa çalışma ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının % 150'sini geçemez.

Kısa çalışma ödeneği, işyerinde uygulanan haftalık çalışma süresini tamamlayacak şekilde çalışılmayan süreler için, işçinin kendisine ve aylık olarak her ayın beşinde ödenir. Ödemeler PTT Bank aracılığı ile yapılmaktadır. Ödeme tarihini öne çekmeye Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı yetkilidir.

Kısa çalışmanın günlük, haftalık veya aylık çalışma süresi içerisinde yapılacağı zaman aralığı işyerinin gelenekleri ve işin niteliği dikkate alınarak işverence belirlenir.

Kısa çalışma yapılan süreler için, kısa çalışmaya tabi tutulan işçiler adına SGK Aylık Prim ve Hizmet Belgesi ile eksik gün gerekçesi "18-Kısa Çalışma Ödeneği" olarak bildirilir.

Kısa çalışma ödeneğinin süresi üç ayı aşmamak kaydıyla kısa çalışma süresi kadardır.

Zorlayıcı sebeplerle işyerinde kısa çalışma yapılması halinde, ödemeler 4857 sayılı Kanunun 24 üncü maddesinin (III) numaralı bendinde ve 40 ıncı maddesinde öngörülen bir haftalık süreden sonra başlar. Bu bir haftalık süre içerisinde ücret ve prim yükümlülükleri işverene aittir.

Kısa çalışma yapan işçinin çalışılmayan hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil günlerine ilişkin ücret ve kısa çalışma ödeneği miktarı, kısa çalışma yapılan süreyle orantılı olarak işveren ve Kurum tarafından ödenir.

YORUMLAR 6
  • Cuma 4 yıl önce Şikayet Et
    benimki sonu sıfır ama hala bi ödeme yapılmadı
    Cevapla
  • necati 4 yıl önce Şikayet Et
    boyle giderse yatmaz galiba uc ay oldu nerdeyse
    Cevapla
  • Ümit 4 yıl önce Şikayet Et
    Nezaman yatar bilginiz varmı
    Cevapla
  • Mert 4 yıl önce Şikayet Et
    Merak ediyorum bu ödemeler ne zaman yapılacak
    Cevapla
  • Aydın 4 yıl önce Şikayet Et
    Artık yatsın işsizlik maaşı
    Cevapla
  • Sevgi 4 yıl önce Şikayet Et
    Ben aldim
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Son dakika haberi: Türkiye ve Rusya arasında kritik 'Suriye' görüşmesi!
2025'te IMF'ye en fazla borcu olan ülke açıklandı! Türkiye'nin IMF'ye ne kadar borcu var?