Türk bilim insanı corona virüs aşısı için tarih verdi

Almanya’da corona virüs aşısı çalışmaları yapan BioNTech şirketinin sahibi Prof. Dr. Uğur Şahin, "Ekonomik destek sağlanırsa aşıyı 6 aydan daha kısa bir zamanda üretebiliriz" dedi.

Türk bilim insanı corona virüs aşısı için tarih verdi
Türk bilim insanı corona virüs aşısı için tarih verdi
GİRİŞ 31.05.2020 20:20 GÜNCELLEME 31.05.2020 20:20
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Corona virüs salgınına karşı aşı ve ilaç çalışmaları tüm dünyada hız kesmeden devam ediyor.

Almanya'nın Mainz kentinde bulunan BioNTech araştırma şirketi sahibi Prof. Dr. Uğur Şahin corona virüs aşısının klinik çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu.

Şahin, geliştirdikleri aşının laboratuvar testlerinin tamamlandığını, klinik testler için onay alındığını açıkladı.

Prof. Şahin, 23 Nisan'da klinik çalışmalar için aşıyı ABD ve Avrupa'da gönüllü insanlara uyguladıklarını belirterek, ilk klinik sonuçlarının temmuz ayı başında almayı beklediklerini ifade etti. Şahin, hedeflerinin hem etkili bir aşı geliştirmek hem de yeterince aşı üreterek, dünya çapındaki ihtiyacı karşılamak olduğunu açıkladı.

Şahin, aşı geliştirme maliyetinin 1,2 ile 1,5 milyar euro olduğunu dile getirdi.

Alman devletinin projeye finansal destek sağlamasını beklediğini dile getiren Şahin, "Almanya, tarafından ekonomik destek sağlanırsa aşıyı 6 aydan daha kısa bir zamanda üretebiliriz" ifadelerini kullandı.

Şahin, aşının seri üretime geçmesi durumunda birlikte çalıştıkları şirketlerin üretim kapasitesine değinerek, 100 milyonlarca kutu aşı üretebileceklerini aktardı.

Her ilacın bir yan etkisinin olduğunu belirten Prof. Şahin, "Biz de en az yan etkiyle aşıyı geliştirmeyi hedefliyoruz. Dünya genelinde corona virüse karşı alınan önlemler konusunda devletler ve insanlar üzerine düşen görevi yerine getirdi. Şimdi Covid-19'a karşı bilim insanlarının aşıyı geliştirmesi gerekiyor bizde bunun için çalışıyoruz" dedi. 

Şahin, test sürecine dair ise şu bilgileri paylaştı: "Gönüllüleri işe alıyoruz ve önce farklı dozlardaki aşıların tolere edilebilirliğini belirliyoruz. İyi tolere edilen bir doz belirledikten sonra, yeterli aşı aktivitesi olup olmadığını kontrol ederiz. Bunlar, esas olarak tolere edilebilirlik ile ilgili bir faz aşı denemesinin yerleşik düzenlemeleridir. Güvenlik ağları var. Deneklere daha yüksek bir doz verilirse, 24 ile 48 saat boyunca tıbbi olarak izlenirler. Yeterli bir gözlem süresinden sonra, test denekleri için dozajın korunmasına, artırılmasına veya belki de azaltılmasına karar verilir."

YORUMLAR 1
  • Salih 4 yıl önce Şikayet Et
    Bill Gates bu firmanın ortağı normal ama ülkemiz için güvenli değil...
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Kanada'dan ABD'ye tepki: Daha fazla bedel ödeyecekler
Süper Lig'i sallayan listeye Fenerbahçe damgası!