İstanbul Müftüsü: Belki önümüzdeki hafta hepsini cemaatle kılabiliriz

İstanbul Müftüsü Maşalı, camilerde cemaatle namaza ilişkin önemli açıklamalar yaptı. Maşalı, normalleşme sürecinin sağlıklı bir şekilde devam etmesi halinde önümüzdeki hafta veya bir sonraki hafta camilerde 5 vakit namazın cemaatle başlayabileceğini kaydetti.

İstanbul Müftüsü: Belki önümüzdeki hafta hepsini cemaatle kılabiliriz
İstanbul Müftüsü: Belki önümüzdeki hafta hepsini cemaatle kılabiliriz
GİRİŞ 02.06.2020 13:43 GÜNCELLEME 02.06.2020 13:49
Bu Habere 19 Yorum Yapılmış

İstanbul Müftüsü Mehmet Emin Maşalı, normalleşme sürecinin sağlıklı bir şekilde devam etmesi halinde gelecek haftalarda camilerde 5 vakit cemaatle namaz kılmaya başlayabileceklerini belirtti.

 

 

Maşalı, Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) İstanbul Şubesi'nde basın mensuplarının sorularını yanıtlayıp, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

29 Mayıs itibarıyla cuma ve iki vakit namazın cemaatle yeniden kılınmaya başlandığını hatırlatan Maşalı, "En yakın zamanda, belki önümüzdeki hafta veya bir sonraki hafta diğer üç vakitte de cemaatle namaz kılabileceğiz. Önemli olan bu ilk süreci atlatabilmekti. Geçen hata İstanbul'da 3 bin 500 cami ile park ve benzeri alanlarda da cuma namazı kılındı. Bu süreci sağlıklı bir şekilde sürdürdüğümüz takdirde diğer aşamaları da kademeli olarak uygulamaya geçebileceğiz. Başkanlığımız Sağlık Bakanlığı ile Bilim Kurulu'nun değerlendirmeleri ve yapılacak müzakereler sonrasında kararları açıklayacaktır." şeklinde konuştu.

 

 

Şadırvan ve tuvaletler konusunda da sürece göre kademeli olarak adım atacaklarını ifade eden Maşalı, "Üç aydır verilen bir mücadele ve bunun neticesinde  elde edilen kazanımlar var. Bunları elden kaçıramayız. O yüzden hassasiyeti bir süre daha devam ettirmemiz gerekiyor." dedi.

"YAZ KURAN KURSLARI MUTLAKA OLACAKTIR DİYE DÜŞÜNÜYORUM"

Geçtiğimiz günlerde İzmir'de merkezi sistemin olduğu cami hoparlörlerinden şarkı çalınmasıyla ilgili provokasyonla ilgili de İstanbul’da gerekli tedbirleri aldıklarını belirten Maşalı, "Bu tarz istismarların olmaması için merkezi ezan sisteminden yararlanan camilerimizde cihazlarımızın elektrik şebekesiyle irtibatı ezandan 5 dakika önce sağlanıyor. Ezan-ı Şerif bittikten hemen sonra da elektrik irtibatı kesiliyor." ifadelerini kullandı.

Yaz Kuran Kurslarının durumuna ilişkin de açıklamada bulunan İstanbul Müftüsü Maşalı, Diyanet İşleri Başkanlığının konu üzerinde çalışmalarının devam ettiğini aktar.

Yaz kurslarının açılacağına inandığını belirten Maşalı, "Belki bu yıl süresi dar olacak. Mümkün mertebe tatilin son dönemlerinde olacaktır diye düşünüyorum. Yapılan çalışmalardan elde ettiğim sonuç bu yönde. Ne zaman başlayıp ne zaman biteceği, içeriği başkanlığımız tarafından belirlenecektir. Ancak mutlaka olacaktır diye düşünüyorum." diye konuştu.

Son dakika... Bayram namazında tarihi görüntüler - Son Dakika ...

MÜFTÜLÜK PERSONELİ VE TDV'NİN ÇALIŞMALARI

Diyanet personelinin bu dönemde oldukça aktif şekilde çalıştığını bildiren Maşalı, bu konuda kendilerine yönelik bazı olumsuz değerlendirmelerin bilgi yoksunluğundan kaynaklandığını kaydetti.

İstanbul Müftülüğüne bağlı personelin üçte birinin aktif olarak sahada olduğunu dile getiren Maşalı, şöyle konuştu:

"Üç aylık süre içerisinde 2 bin personelimiz Vefa Destek Grupları çerçevesinde çalıştı. Bin personelimiz kaymakamlıklarda oluşabilecek ani personel ihtiyacını temin etme ve yürütülecek herhangi çalışmada yer aldılar. Vefa Destek Grupları kapsamında ihtiyaçlara cevap vermek için 112 Acil iletişim hattında 150 arkadaşımız görevli olarak çalıştı. Bizim 3 bin personelimiz aktif ve yoğun bir şekilde bu alanlar da çalıştılar. Bunun dışında Türkiye Diyanet Vakfı’nın İstanbul ve ilçe şubelerinde arkadaşlarımız çalışma yürüttü. Birçok arkadaşımız bu faaliyetlerde görev aldı. Sadece kronik rahatsızlığı olan çalışanlarımız ve aktif olarak sahada bulunma imkanı olmayan hoca hanımlar istisna personelimiz daha önceki süreçlerden daha aktif olarak sahadaydı."

Türkiye Diyanet Vakfı İstanbul Şubesinin ramazan ayı çalışmalarına da değinen Maşalı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"TDV İstanbul Şubesi olarak bin aileye aylık 500 lira nakdi destekte bulunduk. İlçe müftülüklerimiz, imam ve müezzinlerimiz üzerinden ihtiyaç sahibi olan vatandaşları ve onların ihtiyaçlarını tespit ettik. Bunun dışında 2 bin aileye gıda kolisi yardımında bulunduk. İlçe şubeleriyle birlikte 5 bin civarında aileye gıda kolisi ulaştırdık. Çocuk ve gençlerimize bayram öncesi hediye çeki verdik. 65 yaş üstü vatandaşlarımızla da buluşup hasbihal ederek kendilerine içerisinde musaf, rahle ve teşbih olan bir hediye paketi takdim ettik."

KAYNAK: AA
YORUMLAR 19
  • Kemal 4 yıl önce Şikayet Et
    Cemaatin İttifakında Rahmet vardır.
    Cevapla
  • Baltacı Mahmut 4 yıl önce Şikayet Et
    metro ve otobüs serbest se cami niye yasak hem cami sosyal mesafeli kılınıyor.metroda oda kalmadı
    Cevapla
  • Evde kal 4 yıl önce Şikayet Et
    Çok acele edilmemeli vakit namazlarıevde kılınabiliyor bu kadar hızlı açılmasın en azından 20 hazirana kadar beklenilmeli
    Cevapla
  • mehmet 4 yıl önce Şikayet Et
    tüm vakit namazlari kılınmali. hicbir vakit namazi cumadan daha kalabalik degil. yeryüzü bir mescid.Cumada disarida kıliniyorsa vakit namazlarinda da cami avlularinda kilinabilir.az cemaati olan yerlerde cami icinde 1 degil 2 metre mesafe koyulur yine olur.muhtemelen 65 yas üstü sabah yatsı namazina gider ve o saatlerde denetlenmesi zor olur diye yasakliyorlar.Cumada bi amcayi geri gonderdiler, 65 yas üstüne farz değil mi diye bağırıyordu.Bu gibi hadiselerin önüne geçmek istiyorlar. Ancak inşallah cuma namazlari cami icinde de kesintisiz başlar ki is yerlerindeki cuma kılınan mescidler gibi yerler kapali kalmaz.yoksa bahaneyle 5 vakit kilan adam, is yerinden ayrilamam diye cumaya çıkmıyor.
    Cevapla
  • taycin 4 yıl önce Şikayet Et
    Şu an itibariyle bile tüm vakitlerde cemaatle kılınması lazım. Sabah ve yatsı cemaati zaten diğer vakitlerden az oluyor, bu vakitlerde cemaatle kılınmamasının hiç bir mantıklı gerekçesi yok. İmamlar sanırım müftülerin de baskısıyla durumdan vazife çıkartıyorlar ve başkalarının bile cemaat yapmasına engel oluyorlar. Maske, sosyal mesafe ve seccade olduktan sonra yasaklamak işin kolaycılığı. Ayrıca şadırvanların kapalı olması da ayrı bir hata, belki bu sadece yığılma olacağı için Cuma namazından önce olabilir. Gün içinde seyyar olan pek çok insan var, bu insanlar tuvalete nereye gidecek, her işyerinde de tuvalet yok, camilerin tuvaletleri veya umumi tuvaletler zaten açıktı.
    Cevapla
  • alperennn 4 yıl önce Şikayet Et
    yeğen senin derdin cemaatle naöaz değil anlaşılan wc istiyorsun sen... öğle ikindi cemaatle git kıl çene yapma buralarda kmse vazife falan çıkarmıyor emir neyse o
    Cevapla
  • Osman 4 yıl önce Şikayet Et
    Genel olarak yorumunuza katıldığını ifade edeyim. Ancak imamların durumdan vaziyet çıkarttığı yönündeki ifadeniz doğru olmadı. Görevli arkadaşlar gönderilen genelge ve emirlere göre hareket etmektedir. Herkes kendi kafasına göre cemaat oluştursa bu salgın ile nasıl mücadele edilecek. Lütfen hakkaniyet öl üstünde eleştiride bulunalım. Söz konusu din görevlileri olunca herkes her şeyi söyleme, hatta hakaret etme hakkını kendinde bulabiliyor. İnsaf lütfen
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
ABD'den tarihi Netanyahu kararı sonrası ilk açıklama! Beyaz Saray duyurdu
İstanbul'da DEM Partili iki ilçe yöneticisi tutuklandı