Ayasofya cami olacak mı? Erdoğan talimat verdi, hazırlıklar başladı: 1934'teki kararname...

İstanbul'un fethinin yıl dönümünde Ayasofya'da Fetih suresinin okunmasıyla birlikte Ayasofya'nın cami olması tekrar gündeme geldi. Son olarak, Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Millet karar verir" dedi. Hürriyet gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi, "Ayasofya konusu ciddi" başlıklı yazısında, 1934'teki Ayasofya kararnamesinin iptalinin araştırıldığını yazdı.

GİRİŞ 08.06.2020 13:44 GÜNCELLEME 09.06.2020 17:03
Bu Habere 128 Yorum Yapılmış

İstanbul'un simgelerinden ve Fatih Sultan Mehmet'in şehri fethettikten sonra camiye çevirdiği Ayasofya'nın yeniden ibadete açılması gündemde. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Millet karar verir" derken, 1934'te çıkarılan kararnamenin iptali araştırılıyor. 

 

Hürriyet gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi, "Ayasofya konusu ciddi" başlıklı yazısından ilgili bölüm şöyle:

AK Parti MYK toplantısında Ayasofya’nın cami olarak yeniden ibadete açılması konusu gündeme gelince, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Ayasofya’nın tekrar ibadete açılması konusunda bir çalışma yapın, getirin” diye talimat verdiğini paylaşmıştım. Ayasofya konusu çok önemli olduğu için süreci takip etmeye çalışıyorum. Henüz bir süreç başlamış değil. Ancak edindiğim izlenim, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ayasofya’nın cami olarak ibadete açılması konusunda ciddi olduğu yönünde.

 

Bugünden yarına bir karar beklenmiyor. Ancak çok uzun olmayan bir süre zarfında bu kararın netleşeceği söyleniyor. Bu aşamada bir tarih verebilecek bir bilgiye sahip değilim. Ancak Erdoğan’ın Ayasofya konusunu ciddi olarak düşündüğü ve çok uzun olmayan bir süre sonunda cami olarak ibadete açılmasının mümkün olduğu söyleniyor. Ayasofya’da zaten ezan okunuyor. Bu uygulamayı da Erdoğan başlatmıştı. Tek eksik, İstanbul’un fethinden sonra Fatih Sultan Mehmet tarafından camiye çevrilen Ayasofya’nın tekrar ibadete açılması. 29 Mayıs’ta İstanbul’un fethinin yıldönümünde Ayasofya’da Fetih Suresi’nin okunması milli heyecana yol açmıştı. İktidar-muhalefet ayrımı yapılmadan, vatandaşlarımız Ayasofya’da Kuran-ı Kerim okunmasını desteklemişti.  

Ayasofya'da tarihi gün: Fetih Suresi okundu, Erdoğan konuşma yaptı

YUNANİSTAN’IN TAVRI RAHATSIZ ETTİ  

Fethin 567’nci yılında Ayasofya’da Fetih Suresi’nin okunmasına Yunanistan’ın gösterdiği tepki, Ankara’da rahatsızlığa yol açtı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ayasofya’nın Türkiye Cumhuriyeti’nin mülkü olduğunu hatırlatarak, “Türkiye Cumhuriyeti’nde ezanın ya da Kuran-ı Kerim’in nerede okunacağını biz başka birine mi soracağız?” diye tepki göstermişti. 

İstanbul'un fethinin yıl dönümü nedeniyle Ayasofya'da Fetih Suresi okunmuştu.

MİLLETİMİZ KARAR VERİR 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da Ayasofya konusunda kararı milletimizin vereceğini belirterek, “Ayasofya cami olarak turistler tarafından ziyaret edilebilir, Sultanahmet’te olduğu gibi. Ayasofya’da namaz da kılınır, Fetih Suresi de okunur. Buna aziz milletimiz karar verir” dediği ifade edildi. 

KARARNAME İPTALİ YETERLİ Mİ?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Arkadaşlarımız hukuki boyutuyla ilgili bir çalışma yapıp getirsinler” talimatı üzerine  hukuki bir çalışma başlatıldı. 24 Kasım 1934 tarihinde çıkarılan kararnameyle müzeye dönüştürülen Ayasofya’nın ibadethane olarak tekrar açılması için bu kararnamenin iptal edilmesinin yeterli olup olmadığı araştırılıyor.

KAYNAK: HÜRRİYET GAZETESİ
YORUMLAR 128
  • Bünyamin 4 yıl önce Şikayet Et
    İnşallah açılır ibadete yoksa ahirette fatih Sultan Mehmet hz. Lerinin elinden kurtaramazlar
    Cevapla
  • Gerçekler 4 yıl önce Şikayet Et
    Yunan denen kukla devletçik kessin sesini. Atina'da bir tane Cami yok hala. Kaldı ki İstanbul hiç bir zaman Yunanlıların hakimiyeti altında olmadı, Bizans denen sonradan uydurma devletçik Roma İmparatorluğunun doğu bölgesini temsil ediyordu. Yunan diye bir ırkta yoktur. Avrupalıların uydurmasıdır.İstanbul Fethinden önce zaten İstanbul Haçlıların yağmalarıyla talanlarıyla harabe haldeydi. Osmanlı sayesinde İstanbul tekrar imar edildi, Ayasofya Osmanlının bakımları sayesinde ayakta kaldı, yoksa günümüze kadar yıkılıp gidecekti. İspanya'da ki Endülüs-İslam devletinin meşhur Kurtuba Camisini kiliseye çevirdi Avrupalılar, hala kilise olarak kullanıyorlar. Hiç birinden ses yok.
    Cevapla
  • Muhammed bilal 4 yıl önce Şikayet Et
    Amaç Fâtihin emânetine sahip çıkmak. İçinin dolu olup olmamasının önemi yok Kılıç hakkı diye bir şey var Tekrar câmi olursa her duâda ben de duâ ederim
    Cevapla
  • Adem 4 yıl önce Şikayet Et
    Sayın cumhurbaşkanına hitaben söylüyorum: TARİHE GEÇERSİNİZ
    Cevapla
  • Adnan 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu millet tarih boyu tüm zaferleri inançlarıyla kazanmıştır. Aksi halde inançsız bir millet olsaydık tarihteki mağlup olan Bizanstan ve şimdiki Türkiyemizden rahatsız olan Yunanistandan farkımız olmazdın. O zamanda tarihteki ve yakın tarihimizdeki zaferler bir tarafa dünya sahnesinden silinir giderdik.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Süper Lig'de görülmemiş olay! Sahaya giren taraftar...
Galatasaray'ın bileği bükülmüyor! Kayserispor'u farklı geçti