İkinci dalga endişesi yaşanırken çarpıcı açıklama: Kasım-aralıkta ciddi yükseliş olabilir

Koronavirüste son dakika gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Bazı illerde artan vaka sayıları ikinci dalga mı geliyor sorusunu gündeme getirdi. Sağlık Bakan ıKoca da tedbirlerin önemine vurgu yapıyor. Bilim Kurulu Üyesi Serhat Ünal, koronavirüste yaşanabilecek ikinci dalgayı ilişkin çarpıcı açıklamalar yaptı, kasım ve aralık aylarına işaret etti.

GİRİŞ 14.06.2020 09:52 GÜNCELLEME 14.06.2020 10:14
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Son dakika haberi: Koronavirüste vakaların artmasının ardından ikinci dalga endişesi de baş göstermeye başladı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da dün yaptığı açıklamada, "Vaka sayısındaki artış, tedbirlere uymayanları uyarıyor. Giderek, hepimizi" ifadelerini kullandı. 

 

 

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal da koronavirüste olası ikinci dalgayı ilişkin son dakika açıklamalarda bulundu. Ünal, "Koronavirüsü geçirmiş kişilerde antikor da oluşmuşsa koruyuculuğunun yani bir daha hasta olmama ihtimalinin çok yüksek olduğunu düşünüyoruz. Ama geçirenler de geçirmemişler gibi tedbirli davranmak zorundalar. Bu koruyuculuk ne kadar devam ediyor; henüz bundan da çok emin değiliz" dedi. Prof. Dr. Ünal, şu anda birinci dalga sırasında vaka sayılarında oynamaların olabileceğini de belirtti ve ''Bizde hava soğuyunca yeniden kuzey yarım küreye gelirse eğer kasım-aralık ayında belki o zaman ciddi bir yükseliş olabilir. 'Kuzey yarım kürede yeniden ikinci bir dalga şeklinde' diye ben onu anlıyorum. Ama şu anda Türkiye’de oynamalar, birinci dalganın alt oynamaları, bazı illerde maalesef oluyor'' ifadelerini kullandı.

Hacettepe Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı ve Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) koronavirüs semptomlarını göstermeyen hastalardan virüs bulaşmasının çok nadir olduğu yönündeki açıklamasına karşı başka bir üniversitenin çalışma yaptığını, bunun doğru olmadığını gösterdiğini söyledi. Prof. Dr. Ünal, "Bizim yapmamız gereken, karşımızdan gelen her kişi için 'Bu hastalığı bulunduruyor' diye düşüneceğiz, ona göre tedbirleri alacağız. Karşımızdaki herkes bu hastalıkla enfekte kabul edilecek. Hiçbir aralık bırakmadan tedbirler düzenli yapılacak" dedi.

 

 

'GEÇİRENLER DE TEDBİRLİ DAVRANMAK ZORUNDA'

Prof. Dr. Ünal, antikor testleriyle 150 bin kişinin taranacağını ve bunun asemptomatik geçirmiş olanlarla beraber kaç kişinin bu hastalığı geçirdiğini göstereceğini söyledi. Ünal, bir taraftan da PCR testi ile hasta olanların tarandığını hatırlatarak, "Bu bize 'Salgın ne tarafa gidiyor, nasıl kontrol edeceğiz, ne tedbirler alacağız' bunlara ilişkin kıymetli bilgiler verecek. Hastalığı geçirmiş kişilerde antikor da oluşmuş ise koruyuculuğunun yani bir daha hasta olmama ihtimalinin çok yüksek olduğunu düşünüyoruz. Bunun aksini gösteren bazı çalışmalar var; ama çoğunluğu koruyuculuğun olduğu şeklinde. Yani 'Geçiren kişiler bir daha hasta olmaz, karşısındakine de bulaştırmaz' şeklinde. Ama bu 'Tedbiri tamamen elden bırakın, herkesin ortasında maskesiz dolaşın' anlamına gelmiyor. Geçirenler de geçirmemişler gibi tedbirli davranmak zorundalar. Bu koruyuculuk ne kadar devam ediyor; henüz bundan da çok emin değiliz. Çünkü ilk hastalar 4- 4,5 ay oldu ve onlarda koruyuculuğun devam ettiğine dair çalışmalar var" diye konuştu.

'ELİMİZDE OLAN TEK ŞEY KURALLARA UYMAK'

Prof. Dr. Ünal, ilaç çalışmalarıyla ilgili ise "Bakanımızın açıkladığı umut veren ilaç var. Umarız devam eder, gelişir. Böyle bir ilaç olursa o zaman deriz ki 'Yasaklamaları kaldırdık, bulaşana bulaşır, hasta olanlara hastanede bakarız' ve ölüm olmadığı için de zaman içinde toplumun 3’te 2'si bu hastalığa bulaşmış, kurtulmuş hale geldi mi bu hastalık duracak. Diğer seçenek iyi bir aşı bulunur, herkesi aşılarız, yüzde 66'ya, 67’ye ulaşırız yine salgın durur. Bununla ilgili çalışmalar da devam ediyor. Halbuki elimizde olan bir tane şey var; o da kurallara uymak. Bu da virüsü durduracak yöntemlerden biridir. Öyle kurallara uyarız ki virüs de mutasyona zorlanır, bulaşamaz hale gelir, kaybolur gider" dedi.

'KASIM- ARALIK AYINDA YÜKSELİŞ OLABİLİR'

Prof. Dr. Ünal, şu anda birinci dalga sırasında vaka sayılarında oynamaların olabileceğini kaydederek, "Bizde hava soğuyunca yeniden kuzey yarım küreye gelirse eğer kasım- aralık ayında belki o zaman ciddi bir yükseliş olabilir. 'Kuzey yarım kürede yeniden ikinci bir dalga şeklinde' diye ben onu anlıyorum. Ama şu anda Türkiye’de oynamalar, birinci dalganın alt oynamaları, bazı illerde maalesef oluyor. Nüfusu daha az olan yerlerde 100-200 vaka çıkınca büyük oranlara neden oluyor" diye konuştu.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 13
  • Nihall 4 yıl önce Şikayet Et
    Bazı illerde lokal bir meseledir Asker ugurlama taziye vs. den çogalan bir olay bu şu anda ki.! diger illerde yaşayanların sucu ne o illerde alırsın gerekli ciddi tedbirleri biter gider.
    Cevapla
  • Ahmet 4 yıl önce Şikayet Et
    Ben tarih veriyimmi :) bulaşma devam edecek. Hstlık kasım 15 te pik yapar. Şu an bulaşılar fevri hstlanmalar dışında önem arzetmeyecek. Müneccim degilim. Tarihi not edin. Niye böyle dedim havalar sıcak vucut direnci yüksek olacak. Meyve sebze vştamin yeterli olacak. Kışa girerjen sıguk algınlıgı vücut direncinin kırılması akçiger zatüre mikropları ile birde insan gribi girdimi o zaman görüşürüz. Bu senenin nir sürü hatasu var ama turizm wn nüyük hata. Güvenilen tek yer aşı.
    Cevapla
  • 1040 4 yıl önce Şikayet Et
    Ne kasımı bugün 14 haziran 1 temmuz a kadar 2000 i geçeriz
    Cevapla
  • zafer gülten 4 yıl önce Şikayet Et
    ne olacak,millet maskeyi göstermelik taşıyor. otobüse binerken takıyor,koltuğa oturdumu maske çene altında.sokaktada öyle.
    Cevapla
  • Ahmet 4 yıl önce Şikayet Et
    Kurallara uyalım maske mesafe temizlik.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Son Dakika: Muğla'da düşen helikopterden acı haber: 4 kişi hayatını kaybetti
NASA açıkladı: Dev asteroit Dünya’ya yaklaşıyor!