Bilim Kurulu Üyesi: Türkiye'de bu yöntemle virüs yok olur ama 5 milyon kişi ölebilir

Tüm dünyayı kabusa çeviren koronavirüsle ilgili yeni açıklamar gelmeye devam ediyor. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İlhami Çelik, koronavirüs salgınında tartışmalara neden olan toplum bağışıklığı hakkında konuştu. "Kitle bağışıklığında Türk toplumunun en az yüzde 50 ila 70'i enfekte olursa bu virüs ortadan kalkmış olur" diyen Çelik, bu durumda en az 3-5 milyon kişinin vefat edebileceğini açıkladı.

Bilim Kurulu Üyesi: Türkiye'de bu yöntemle virüs yok olur ama 5 milyon kişi ölebilir
Bilim Kurulu Üyesi: Türkiye'de bu yöntemle virüs yok olur ama 5 milyon kişi ölebilir
GİRİŞ 21.06.2020 19:46 GÜNCELLEME 21.06.2020 19:57
Bu Habere 61 Yorum Yapılmış

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İlhami Çelik, toplum bağışıklığı hakkında yaptığı açıklamada, "Kitle bağışıklığında Türk toplumunun en az yüzde 50 ila 70'i enfekte olursa bu virüs ortadan kalkmış olur. Ama bunun maliyeti çok fazla. Türkiye'de 83 milyon enfekte olduğu zaman belki en az 3-5 milyon kişinin vefat etmesi anlamına gelecektir" dedi.

"ACI BEDELLER ÖDEMEYELİM DİYE UĞRAŞIYORUZ"

Bulunacak aşı yan etki gösterirse ve daha fazla zarar verirse bir anlamı kalmayacağını söyleyen Çelik, "Dünya nüfusu 8 milyara yaklaştı. Şu anda enfekte olan kişi sayısı 7 milyon. 8 milyar ile 7 milyonu kıyasladığımızda, rakamın bir anlamı yok. Dolayısıyla bu dünyada 8 milyara yakın insanın duyarlı olduğunu görüyoruz bu virüse karşı. Bunu yok etmenin olası şartları ise, çok iyi antiviral bir ajan olmak gerekir bu virüsü önlemek için ya da aşı geliştirmek gerekir bağışıklık gücünü artıracak, koruyucu gücü fazla olacak veya tüm toplum enfekte olacak. Bizim kitle bağışıklığı dediğimiz şey budur. Kitle bağışıklığında Türk toplumunun en az yüzde 50 ila 70'i enfekte olursa bu virüs ortadan kalkmış olur. Ama bunun maliyeti çok fazla. Türkiye'de 83 milyon enfekte olduğu zaman belki en az 3-5 milyon kişinin vefat etmesi anlamına gelecektir. Bu çok acı bir bedel olur. Bizim bütün çabalarımız bu acı bedelleri ödemeyelim diye uğraşıyoruz.

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İlhami Çelik'ın koronavirüsle ilgili açıklamaları

 

"2025 YILINI TELAFFUZ EDENLER VAR AMA O KADAR SÜRECEĞİNİ SANMIYORUZ"

Yaşayan hastalarda kalıcı bedellerin olduğunu görmekteyiz. Çok sevdiklerimizin bu dünyadan göçüp gitmesine kimsenin gönlü razı olmaz. Sayıdan çok bizim bu insanlarımıza bir birey olarak düşünmemiz gerekir. Her birey bir can, bir değer, bir anne, bir baba bunları öyle görmek lazım. Rakamlara bakarak hastanın ciddiyetini yorumlamak çok doğru değil. Her vefat eden kişi birisinin büyük bir kaybıdır. Aşı çalışmaları için henüz vakit var. İnsan ve hayvan deneyleri yapıldı bir kısmında. İnsan deneyleri aşamasına geldik özellikle. Aşının koruyucu etkisinin görülmesi gerekiyor bu insanlarda ve daha önemlisi bu aşıların yan etkisinin olmadığını göstermesi lazım. Eğer aşı ile insana daha fazla zarar vereceksek bunu yapmanın bir anlamı yok. Henüz etkili bir antiviral ajan bulunmuş değil. Bu ilaç virüsü öldürüyor, insanı iyileştiriyor diyebileceğimiz bir ilaç yok. Bu konuda çalışmalar devam ediyor. Sabretmemiz gerekiyor. Bu salgının ne kadar devam edeceği bilinmiyor ama çeşitli örneklemeler var. 2025 yılını dahi telaffuz edilen örnekler var ama biz o kadar süreceğini sanmıyoruz. En az 1 seneden fazla süreceği tahmin edilebilir" dedi.

YORUMLAR 61
  • alier 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu felaket senaryoları covidden daha tehlikeli.
    Cevapla
  • Covid20 4 yıl önce Şikayet Et
    Aıds kendisi direk öldürmeyebiliyor ama diğer enfeksiyonların oluşmaması için savaşan vücudun bağışıklık sistemini baskıladığı için en ufak enfeksiyon ölüme neden olabiliyor. Koronavirüsün de görünmez etkileri olacak gibi. Bu durumda kaç milyon kisiye dolaylı etkisi olur bir düşünmek lazım.
    Cevapla
  • C.Türk 4 yıl önce Şikayet Et
    İnsanlarda özellikle 20 Yaş üstünde başından bu yana tedbir yok! .. virüs zaten kolayca insanlara bulaşıyor?..bu kadar atmayın!?.
    Cevapla
  • Murat 4 yıl önce Şikayet Et
    Sürü bağışıklığımı? toplumsal bağışıklık mı? siz bu diplomaları nerden alıyorsunuz? haber okumayıp yayında takip etmiyorsunuz, Amerikada yapılan araşltırmalara göre koronaya yakalanıp bagısıklık sıstemı antıkor uretenler de bu antıkorlar 3-4 ay kalıyor, bu süre sonrası yenıden hastalık kapabilir anlamındadır bu, ben size söyleyeyim, bu hastalık dünyadan gitmez, ancak aşı çıkarsa 6 ayda bır yaptırmak lazım ki ben o aşıya güvenip şahsen yaptırmam, ilacı çıkmalı ki ilaçta neyin nesi belli değil, çok kısa sürede onay verilip kullanılmaya başlayacak, ne aşının nede ilacın dogru düzgün yan etkileri bilinmiyor. Cesareti olan aşı da yaptırsın ilacıda kullansın :)
    Cevapla
  • zafer gülten 4 yıl önce Şikayet Et
    bağışıklık sistemini güçlendirmek birazda paraya bakıyor...düşünün 4-5 kişilik bir aile,aylık gelir ana babanın birlikte çalışıp kazandığı 4-5 bin tl,1 tl ev kirasına gidiyor. ve 4-5 nufusu doyurabilmek için bol bol ekmek ve makarna.meyve ve et maaş gününden gününe,böyle bir ailenin bağışıklığı ne kadar olabilir---et lazım,meyve ,kuruyemiş lazım,
    Cevapla
  • arif abi 4 yıl önce Şikayet Et
    tedbir mi var insanlarda? toplumsal bağışıklık sene sonuna kadar oturur tahminim. İsabet edene edecek. Ölen de ölecektir.
    Cevapla
  • Kimki 4 yıl önce Şikayet Et
    Ölen ölür kalan sağlar bizimdir
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Işıkhan'dan asgari ücret açıklaması!
CHP’li Eyüpsultan Belediyesi'ne 90 milyon TL borç için haciz!