Son dakika: Ayasofya duruşması sona erdi

Gelen son dakika haberine göre, Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 1934 yılında verilen Bakanlar Kurulu kararının iptali istemiyle Danıştay 10. Dairesine açılan davanın duruşması bitti. Danıştay kararını 15 gün içinde açıklayacak.

GİRİŞ 02.07.2020 10:12 GÜNCELLEME 02.07.2020 11:15
Bu Habere 147 Yorum Yapılmış

Danıştay 10. Dairesi, Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararının iptali istemiyle açılan davayı görüştü. Duruşma az önce sonra erdi. Danıştay, kararını 15 gün içinde açıklayacak.

DURUŞMADAN NOTLAR

 

 

CNN TÜRK muhabiri Mustafa Berber, konuyla ilgili şu bilgileri verdi:

"Duruşma yaklaşık 17 dakika sürdü. Ayasofya başvurusuna ilişkin Danıştay 10. Dairesi kararını daha sonra açıklamak üzere duruşmayı bitirdi. Danıştay, kararını 15 gün içinde açıklayacak.

 

 

Başvuruyu yapan Sürekli Vakıflar Tarihi Eserler ve Çevreye Hizmet Derneği avukatı savunmasını yaptı. Dosyaya ek olarak sunacağı maddeleri sıraladı. 

Dernek başkanı tarafından da savunmalar yapıldı ve savunmada vakıfların bir kanunu olduğunu belirtti. O kapsamda da bu davada Ayasofya'nın tekrar ibadete açılması gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanlığı avukatı ise 'mahkemenin vereceği karara saygılıyız, takdir mahkemenindir.' dedi.

Danıştay savcısı, 'Zaman aşımı söz konusu değildir,  o tarihte günümüzdeki vakıflar kanunu henüz yürürlüğe girmemiştir. Eski mevzuata göre işlem tesis edilmiştir. Yönetim bakanlar kuruluna aittir.' denildi. O tarih itibariyle işlem hukuka uygundur. denildi. İmza konusuyla ilgili de 'Atatürk'ün 5 bakanlar kurulunda da aynı imzası vardır.' denildi. Duruşma savcısı 'Karar vermek bakanlar kurulunun kararıdır' dedi. Duruşma savcısı, bakanlar kurulunun yani ibadete tekrar açılma kararının bakanlar kurulu tarafından verilebileceğini, başvurunun ise reddedilmesi istedi.

YARGISAL SÜREÇLER

Sürekli Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği, Ayasofya için ilk olarak 2005'te Danıştay'a dava açmıştı. Dernek, 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararının iptali ve yürütmenin durdurulmasını istemişti.

Danıştay 10. Dairesi, 24 Haziran 2005'te söz konusu Bakanlar Kurulu kararının yürütmesini durdurma istemini reddetmişti. Daire 2008'de ise Ayasofya Camisi'nin müze olarak kullanılmasında hukuka aykırılık bulunmadığına işaret ederek, davayı reddetmişti. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Dairenin bu kararını onamıştı. Dernek, 2016'da tekrar Danıştay'a dava açmıştı.

Derneğin Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı bireysel başvuru hakkında ise 2018'de karar verilmişti. Yüksek Mahkeme, Ayasofya'nın namaz kılınması için ibadete açılması yönündeki talebin reddedilmesi nedeniyle din ve vicdan hürriyetinin ihlal edildiği iddiasıyla yapılan başvuruyu, "incelenmeksizin kişi bakımından yetkisizlik" nedeniyle kabul edilemez bulmuştu.

YORUMLAR 147
  • Imam 4 yıl önce Şikayet Et
    AYASOFYA AÇILSIN ZİNCİRLER..... kırılsın inşallah ....
    Cevapla
  • NE DAVASI? 4 yıl önce Şikayet Et
    Ayasofya Camisini müzeye çeviren kararname Resmi Gazetede yayınlanmadığı için kanunlaşmamıştır ve hükmü yoktur, yani Ayasofya hala bir camidir.
    Cevapla
  • Harmandali 4 yıl önce Şikayet Et
    Hayırlı haberler müjdeler bekliyoruz. Prangalardan kurtulsun artık camimiz, Ayasofyanin şahsında zihinlerimiz ve medeniyetimiz.
    Cevapla
  • Yıldıray 4 yıl önce Şikayet Et
    Herkes bir şeyler yazıp duruyor. Yok kimden korkuyon yok uzattınız yok bilmem ne...... Uzun lafın kısası kim kapattıysa tekrar ona açtırmak. Yani anlıyacağınız tükürdüğünü yalattırmak
    Cevapla
  • DEĞİL Mİ 4 yıl önce Şikayet Et
    duruşmada atatürkün imzası kararına takıldım. elde bir belge var ve atatürkün değil diye günlerce önümüze konuldu şimdi danıştay imza kararı için 5 bakanlar kurulu kararında aynı demiş bu 5 kararın hangi tarih ve ne için olduğu ve atmış olduğu bu imzanın belgeleri komuoyuna sunulsa idi ya
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Suriye'nin yeni Savunma Bakanı'ndan YPG'ye ultimatom!
Almanya'daki kanlı Noel saldırganıyla ilgili sır perdesi aralandı!