Ayasofya'daki fresklerin akıbeti belli oldu! 'Bu işlem kesinlikle yapılmayacak'

Hürriyet Gazetesi, Ayasofya ile ilgili kafalara takılan bazı soruları bakanlık yetkilileri ile görüştü. Yayınlanan haberde; Ayasofya herkese açık olacak ve ücret istenmeyecek. Üst galeriler için ise turistler randevu alacak. Cami içindeki freskler kesinlikle sıvayla kapatılmayacak. Freskler ya "karartma" yöntemiyle ya da perde çekilerek muhafaza edilecek. Osman döneminde olduğu gibi hiç kapatılmaması da gündemde...

GİRİŞ 12.07.2020 08:12 GÜNCELLEME 13.07.2020 08:34
Bu Habere 34 Yorum Yapılmış

Ayasofya’nın ibadete açılmasıyla birlikte bundan sonrası için neler olacağına yönelik çok sayıda soru ve görüş sosyal medyada dillendiriliyor. Hürriyet Gazetesi, bu soruları Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerine sordu.

 

İŞTE MERAK EDİLEN CEVAPLAR

Cumhurbaşkanlığı Ayasofya yönetimini Diyanet İşleri Başkanlığı’na bıraktı. Ancak tarihi yapının mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü’nde. Vakıflar da Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı. Binanın nasıl yönetileceği, bakım ve onarımlarının nasıl gerçekleşeceği bu iki kurum arasında yapılacak görüşmelerle belirlenecek. Alternatifli olarak Cumhurbaşkanlığı’na sunulacak.

 

Üst galeriden ana mekana bakış

HERKESE AÇIK OLACAK AMA...

Ayasofya müze statüsündeyken en son ziyaretçi sayısı 2019’da 3 milyon 727 bin kişiye ulaşmıştı. Bazı günler günlük ziyaretçi sayısı 20 binleri geçiyordu. Ayasofya ibadete açıldıktan sonra ziyaretçiler tarihi yapıyı ücret ödemeden gezecekleri için bu sayının çok daha fazla olması bekleniyor. Gişeler kaldırılacak. İsteyen herkes ziyaret edebilecek. Üst kat galeri bölümleri için ücretli ziyaretçi girişi alternatifler arasında yer alıyor. Buraya alınacak yabancı ziyaretçiler için de randevu sistemi gündemde.

RESTORASYON SÜRECEK

Ayasofya’da halihazırda çok sayıda restorasyon devam ediyor. Bir o kadar da yeni restorasyon projeleri sırada bekliyor. Binanın yönetimi tamamen Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredilirse bu restorasyonlar yarım mı kalacak sorusu sıkça karşımıza çıkıyor. Kültür Bakanlığı binadan tamamen çıksa bile Sultan Ahmet Camisi’nde olduğu gibi onarımlar yine Vakıflar Genel Müdürlüğü dolayısıyla da Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca devam edecek.

Kıble yönündeki yarım kubbede yer alan Meryem Ana ve çocuk İsa figürü

RESTORASYONLARI BELİRLEYEN BİLİM KURULU KALACAK

Ayasofya restorasyonları 1993 yılından bu yana Bilim Kurulu onayıyla yapılıyor. Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, Prof. Dr. Mustafa Erdik, Prof. Dr. Nevzat İlhan, Prof. Dr. Selçuk Mülayim gibi alanında uzman akademisyenlerden oluşan kurul Ayasofya’nın ihtiyacı olan onarımları belirliyor ve bu onarımların oluşması için hazırlanan restorasyon projelerini denetleyip takibini yapıyordu. Yeni sistem ile bu yöntem de tarihe mi karışacak? Bakanlık yetkilileri 1500 yıllık yapının her an restorasyona ihtiyacı olduğunu ve doğru ve bilimsel uygulama yapabilmek için de bilim kurulunun şart olduğunu belirtiyor. Bu nedenle hangi yönetim biçimi tercih edilirse edilsin bilim kurulunun değişmeyeceği ve bunun Cumhurbaşkanlığı’na önerileceği kaydediliyor.

FRESKLERE SIVA YAPILMAYACAK

Ayasofya içinde yer alan fresklerin durumu en merak edilenler arasında. Namaz kılınan yerde insan sureti olmasının caiz olmadığı düşüncesinden hareketle fresklerin üstüne perde çekmek, namaz vakitlerinde ışık yöntemi ile kapatmak gibi farklı formüller gündemde. Gravürlerden ve fotoğraflardan tespit edildiği kadarıyla Osmanlı döneminde fresklerin üstünün açık olduğu, 1850 Fossati onarımlarında dökülmelere karşı fresklerin üstünün örtüldüğü tespit edildi. Dolayısıyla Osmanlı döneminde cami olarak varlığını sürdürürken fresklerin üstü açıktı ve bir sakınca oluşturmuyordu. Buradan hareketle fresklerin üstlerinin örtülmemesi de bir alternatif olarak sunuluyor. Yetkililer kesinlikle sıvayla kapatılmayacağının altını çiziyor.

Ayasofya'nın ana ibadet mekanından camiye genel bakış

ZİYARETE KAPANDI; MİNARE VE KUBBELERDE İNCELEME

Ayasofya Müzesi, dün sabah itibarıyla ziyaretlere kapandı. Müzenin girişini bariyerlerle kapatan polis, güvenlik önlemi aldı. Elinde bilet olsa dahi içeri kimse alınmadı. Gün boyu Ayasofya’nın önünde bekleyenler oldu. Zaman zaman tekbir getiren ve dua eden kalabalığın sayısı artınca, polis sosyal mesafeye uyulmadığı gerekçesiyle müdahale etti. Polisin ikazları üzerine kalabalık dağıldı. İstanbul Emniyet Müdürü Zafer Aktaş, Sultan Ahmet Meydanı ve Ayasofya içerisinde incelemelerde bulundu. Zaman zaman polis helikopteri de bölgede alçak uçuş yaptı. Sultan Ahmet Meydanı’na giren herkes aramadan geçirildi. Ayasofya Camisi’nin minareleri ve kubbelerinde inceleme yapıldı. 4 kişilik bir heyet tek tek minarelere çıkıp, şerefelerden fotoğraf ve görüntü çekti. Kubbelerin üzerine çıkan ve incelemelerini burada da sürdüren ekip, çalışmalarını gün boyu sürdürdü.

KAYNAK: HÜRRİYET GAZETESİ
YORUMLAR 34
  • Freskler 4 yıl önce Şikayet Et
    Freskler hep kapalı olsun sadece bazı saatler veya günler yabancı turistler için açılsın. Yok freskler Osmanlı zamanında açıkmış diye yanlış bilgi vermeyin.
    Cevapla
  • Tarihin Mücevheri 4 yıl önce Şikayet Et
    Hiç araştırma yapmadan, cahilce ve tarihe saygı duymadan sözler sarf edip, insanların düşüncelerini çarpıtmayınız.
    Cevapla
  • Namaz 4 yıl önce Şikayet Et
    Camide Namaz Saati diye ayrı bir saatmi olur. Herkes kerahet vakitleri hariç her zaman cemaatle veya tek olarak namaz kılabilir. Camide ile klise nin kimliği, yapısı ayrı. Camide namaz kılmak ile klisede namaz farklı konular. Freskmidir nedir bu çok iyi yönetilmeli. Yoksa zarar verebilir. Ben mecbur kalmadıkça klisede namaz kılmam. Cami ise benim misafir olduğum yerim yurdum. Freskler hep kapalı olsun sadece bazı saatler açılsın
    Cevapla
  • Mira 4 yıl önce Şikayet Et
    Madem sanat eserine olan saygı dinimize saygının önüne geçiyor, o zaman Ayasofya müze olarak kalsaydı da olurdu. Cami mi yoktu ülkede? Hem de tonla var ve hiç kimse dolduramıyor bile camileri. Geçmişteki devletlerin (bu çok saygı duyduğumuz devletler ve kişiler de olabilir) yaptığı yanlışları devam ettirmenin alemi yok. Bizim asıl önderimiz Hz. Muhammed (S.A.V) Konu Islâm ise, sözünü dinleyeceğimiz kişi belli. Başka bir örneğe ihtiyaç yok. Resimler kalkmalı. Hele ki bu resimler Hıristiyanlığı ifade eden motifler barındırıyorsa...
    Cevapla
  • Mira 4 yıl önce Şikayet Et
    Madem Ayasofya'yı cami statüsüne getirdik o zaman o suret resimlerinin kalkması farz. Osmanlı şöyle yapmış, öbürü böyle yapmışlarla olmaz bu iş. Müslüman evladı putları yıkmakla mükellef. Yapacaksanız tam yapın bir şeyi. Çok sevinmiştim ama şimdi bu haberi okuyunca canım çok sıkıldı.
    Cevapla
  • Khan 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu yapıyı bize emanet eden Hz. Fatih Sultan Mehmet Han'dır , O , içerdeki resimlere ne yaptıysa aynen o yapılsın , bunu düşünmeniz bile çok saçma..
    Cevapla
  • FatihHan 4 yıl önce Şikayet Et
    Hz. Fatih Sultan Mehmed Han bir kliseyi, Camiye çevirmek için ne gerekli ise onu yaptı. Minare, Lafsai Celal, fresklerin kapatılması vb
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Son dakika haberi: Avrasya Tüneli trafiğe kapatıldı!
Rusya'dan gözdağı! Bir sonraki adım nükleer olabilir