Ayasofya kararı vatandaşa soruldu: Son anketten dikkat çeken sonuç

Ayasofya Camii, 86 yıl sonra yeniden ibadete açılıyor. İlk namaz 24 Temmuz Cuma günü kılınacak. Karar tüm Türkiye'de sevinçle karşılanırken, GENAR yaptığı son araştırmanın sonuçlarını yayımladı. Ankete katılanların yüzde 69,5'i Ayasofya'nın açılmasına destek verdi.

Ayasofya kararı vatandaşa soruldu: Son anketten dikkat çeken sonuç
Ayasofya kararı vatandaşa soruldu: Son anketten dikkat çeken sonuç
GİRİŞ 14.07.2020 08:48 GÜNCELLEME 14.07.2020 08:49
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Bakanlar Kurulu'nun 1934 yılında aldığı karar ile ibadete kapatılarak müze statüsü verilen Ayasofya, Danıştay'ın bozma kararı ile camiye dönüştürüldü. İbadete açılan Ayasofya Camii'nde ilk naman 24 Temmuz'da kılınacak. Ayasofya'nın ibadete açılmasının ardından GENAR araştırma şirketi sahibi İhsan Aktaş, yaptıkları anket sonuçlarını paylaştı. GENAR'ın araştırmasında çoğunluğun Ayasofya'nın açılmasını istediği görüldü.

 

 

AYASOFYA KARARINA DESTEK YÜZDE 69,5

 

 

Ayasofya kararından bir ay önce 15-16 Haziran tarihinde yaptıkları son kamuoyu araştırmasında Türkiye halkının yüzde 69,5'inin Ayasofya'nın ibadete açılmasını desteklediğinin altını çizen GENAR Başkanı Aktaş, bu karara karşı çıkanların oranının yüzde 30,5 olduğunu belirtti.

ARAŞTIRMAYI BUGÜN YAPSAYDIK DESTEK DAHA YÜKSEK ÇIKARDI

GENAR Başkanı Aktaş, 81 ilde 18 yaş üzeri 2500 kişi ile gerçekleştirilen araştırmadan sonra kamuoyu algısının değiştiğini belirtti ve ekledi: "Araştırmayı bugün yapsaydık Ayasofya'nın ibadete açılmasını destekleyenlerin oranının daha yüksek çıkacağını düşünüyorum. Çünkü kamuoyu desteğinde büyük artış oldu"

NE OLMUŞTU?

Danıştay 10. Dairesi, Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etti. Danıştay'ın gerekçesinde, Ayasofya'nın Fatih Sultan Mehmet Han Vakfı mülkiyetinde olduğu, cami olarak toplumun hizmetine sunulduğu belirtildi. Danıştay'ın gerekçesinde Ayasofya'nın tapu belgesinde cami vasfı ile tescilli olduğu, bunun değiştirilemeyeceği kaydedildi. Gerekçede, "Vakıf senedindeki cami vasfı dışında kullanımının ve başka bir amaca özgülenmesinin hukuken mümkün olmadığı sonucuna varılmıştır" denildi. Bu kararın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ayasofya'nın Diyanet İşleri Başkanlığı'na devredilerek ibadete açılmasına yönelik Cumhurbaşkanlığı kararını imzaladı.

İLK NAMAZ 24 TEMMUZ'DA KILINACAK

Kararın Resmi Gazete'de de yayımlanmasının ardından Ayasofya resmen ibadete açıldı. İbadete açılan Ayasofya Camii'nde ilk namaz 24 Temmuz Cuma günü kılınacak.

 

Erdoğan Ayasofya'yı 1994'te vaat etmiş: Yeniden Müslümanların camisi olacak

Ayasofya'nın açılması için mücadele veren İsmail Amca, 26 yıllık süreci Haber7'ye anlatmıştı:

YORUMLAR 5
  • Asilturk 4 yıl önce Şikayet Et
    Ne yapıp etmeli 0 yuzde otuzluk vatan haini devşirmeler bu ulkeden kısa zamanda sürmemiz gerek onlar bu ulkenin dusmani ilan edilmeli
    Cevapla
  • Misafir 4 yıl önce Şikayet Et
    %30,5 de fetö+chpkk
    Cevapla
  • Bülent Karakuşçu 4 yıl önce Şikayet Et
    insanlar eğitime ekonomiye adalete ne zaman daha fazla pay verir konuşur olacaklar merak ediyorum ayasofya gündemi ne kadar da meşgul etti mutfak alev alev yanıyor
    Cevapla
  • Ali 4 yıl önce Şikayet Et
    Çok değil yakın zamanda görüldü ki saydığın eğitim ekonomi ve adalet nato ab ve abd olmadan olmuyor. Nereden başlanılacak o zaman ortadan..
    Cevapla
  • Birgul 4 yıl önce Şikayet Et
    Mutfak alev alev yanmiyor. Aen ocağı açık unutmuşsundur
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Yeni asgari ücret ne kadar olacak? Pazarlık hangi orandan başlayacak?
Hakan Fidan: İyi bir haber var, hazırlıklarımızı yaptık