Kayıt parasını bağışı kitabına uydurdular

Bağış alması yasak olan okul yönetimleri, ön kayıt sırasında velileri anlaşmalı kırtasiyeye yönlendiriyor. Aileler, iki kitap ve bir kod için iki bin lira ödeyip makbuzu getirince çocuklarının kesin kaydı yapılıyor.

Kayıt parasını bağışı kitabına uydurdular
Kayıt parasını bağışı kitabına uydurdular
GİRİŞ 18.07.2020 07:26 GÜNCELLEME 18.07.2020 07:26
Bu Habere 83 Yorum Yapılmış

Geçen eğitim-öğretim yılının ikinci döneminde virüs salgını sebebiyle uzaktan eğitime geçilince bu sene okulların açılıp açılmayacağı merak ediliyor. Millî Eğitim Bakanlığı, yüz yüze eğitim için 31 Ağustos'u işaret etti; ancak o tarih geldiğinde ilk zilin çalıp çalmayacağı netlik kazanmadı. Bu gelişmeler ışığında yaz aylarının sonuna yaklaşırken velilerin kayıt telaşı da başladı.

İlkokula başlayan ya da ortaokula geçen öğrencilerin gidecekleri okul için "e-Okul" sayfasından sorgulama yapılacak. Lise için de LGS sonuçları bekleniyordu, bu da önceki gün açıklandı.

Bakanlık, kayıt için velilerden 'zorunlu bağış' almayı kesinlikle yasakladı. Ancak, isteyen veliler makbuz karşılığında gönüllerinden kopan miktarı verebiliyor.

Bağış almakta ısrarcı olan okul yönetimleri ise her geçen gün farklı yollar keşfediyor.
İstanbul Kartal'da bir ortaokula kayıt için giden veliler, idare tarafından ön kayıtları alındıktan sonra anlaşmalı oldukları bir kırtasiyeye yönlendiriliyor.

Aileye, kırtasiyedeki bir yetkilinin ismi veriliyor. Kendisine kitap bedelinin nakit ya da kartla ödenmesi şartı sunuluyor. Ardından alınacak makbuzun okula getirilmesi isteniyor.
Oysa ilk ve ortaokulların ders kitapları devlet tarafından yıllardır ücretsiz olarak dağıtılıyor.

Bahse konu meblağ da bir yardımcı kitap için dudak uçuklatan türden

Bir kitap, bir sözlük ve online yabancı dil eğitimi için verilen bir kod için talep edilen rakam, peşin ödeme için 2 bin lira... Kartla ödemek isterseniz tutar 2 bin 200 liraya yükseliyor. Bazı kredi kartları için yine vade farkı alarak üç taksit imkânı da sunuyorlar. Parayı ödeyen veliler, kesin kayıt için makbuzu teslim etmeye gittiklerinde "Okullar açılmaz ve uzaktan eğitim devam ederse verdiğimiz paralar ne olacak?" diye soruyor. Okul idaresinden aldıkları cevap "Kitaplarda yıpranma olmadığı takdirde bin 500 lira size iade edilebilir..." Bu cevap bile kırtasiye ile okul yönetimi arasındaki organik bağı ispatlamaya yeterli.

Kitapları alıp, parayı ödemekle de işiniz bitmiyor

Makbuzu götürdüğünüzde bu defa, temizlik gibi giderler ve bazı ihtiyaçları karşılamak üzere okul aile birliğinin 'yeni bağış' talebiyle karşılaşıyorsunuz. Bağış için bir de alt limit belirlenmiş, en az 400 lira olmak zorunda. Neredeyse bir aylık asgari ücreti kitap parası olarak ödeyen veliler elbette bu yeni talebe isyan ediyor. Yüz yüze eğitimin başlayacağı bile net değilken çocuklarının geleceği için bütçesini zorlayıp ödeme yapan aileler "Yetkililer artık bu bağış soygununa el atsın. Bazı veliler aynı yıl birden fazla çocuğunu ilk ya da ortaokula kaydettiriyor. Bizden istenen paraları ödemek için birikimlerimizi veriyoruz. Çocuklarımız için bu sıkıntıya katlanıyoruz" diyor.

ÖĞRETMEN SEÇMEK EN AZ ÜÇ BİN LİRA

Kayıtta tek sıkıntı bu değil... Çocuğunuzun ilkokula kaydını yaptırmayı başardınız. O okulda birkaç öğretmenin ismi 'çok iyi' diye ön plana çıktıysa ve siz de çocuğunuzun o öğretmenin sınıfında olmasını istiyorsanız, elinizi tekrar cebinize atmanız gerekiyor. Çünkü okul idaresi "Çocuğu o öğretmenin sınıfına kaydederiz. Ancak bunun da bir bedeli var... İki-üç bin lira daha ödeyeceksiniz. Yoksa bizim belirlediğimiz sınıfa kaydolur" cevabını veriyor.

Türkiye Gazetesi

YORUMLAR 83
  • kaptan nemo 4 yıl önce Şikayet Et
    NOT: Yorumumu 2020 yılı meb bütçesi ve 2019 yılı meb eğitim istatistiklerini inceledikten sonra yaptım.
    Cevapla
  • kaptan memo 4 yıl önce Şikayet Et
    Devlet her yıl öğrenci başına okullara 100 tl ödenek ayırsa bu sorun temelli biter.Bunun devlete maliyeti 100tl x 15 000 000 öğrenci=1 500 000 000(1,5 milyar lira) olur(özel okullar buna dahil değil).Devletin 2020 Milli Eğitim Bütçesi 177 milyar tl.Yani bütçenin 100 de biri bile değil(118 de biri).Bu şekilde okulların bu ve benzer sorunları hallolur.Sorun devletin bu parayı gözden çıkarmasında.Çocukların eğitimi için devlet bunun 10 katını da harcasa yeridir. Devlet bu harcamayı yaparsa 10-15 yıl sonra bunun semeresini yüzlerce kat olarak alır.Geleceğin lider ülkesi olmak istiyorsak bu harcamaya değer.(22 yıllık öğretmenim)Eğitim şart.
    Cevapla
  • Ali 4 yıl önce Şikayet Et
    Zengin ile fakir arasında fark var. Genelde fakir çocuğu mühendis doktor oluyor.. Zenginden alıp fakire verseler on numara olur. ..
    Cevapla
  • Coşkun 4 yıl önce Şikayet Et
    kimase çocuğunu kayıt yaptırmasın ..
    Cevapla
  • cahil 4 yıl önce Şikayet Et
    olur öyle şeyler
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bir ülkeden skandal İsrail kararı! İsrail ile dev askeri anlaşma...
Batı'nın ikiyüzlülüğü... Yahudi kadın Biden'in elini inancı gereği sıkmıyor