Bayram namazı için son dakika açıklaması
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Selma Metintaş, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle Kurban Bayramı namazı ile ilgili son dakika uyarılarında bulundu.
Son dakika haberi: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi de olan Metintaş, yaptığı yazılı açıklamada, bayram namazının önemli ve en fazla kitlesel katılımın olduğu dini vecibelerden biri olduğunu belirtti.
Toplumun bir arada bulunduğu ortamlarda virüsün yayılma oranının artığını vurgulayan Metintaş, bundan dolayı önlemlerin artırılması gerektiğini aktardı.
BAYRAM NAMAZI İÇİN DİKKAT
Bayram namazı için camilere gideceklerin evlerinden maskesiz çıkmaması uyarısında bulunan Metintaş, şöyle devam etti:
"Namaz için abdestinizi evde alın. Namaza herkes kendi seccadesi ile gitsin. Maske mutlaka takılı olsun. Eldiven kullanımına gerek yok. Bayram namazı öncesi din görevlisi tarafından cemaate namaz sırasında uyulması gereken tedbirler kısa ve anlaşılır bir üslupla anlatılmalı, namaza duran kişiler arasında yanlamasına 1 metre, arka arkaya secde boyu dışında en az 1 metre mesafe olmalıdır. Maske ve sosyal mesafe kuralına uyum sağlanmış ortamda din görevlisi tarafından namaz süresi olabildiği kadar kısa tutulmalı. Bu sayede gerçekleşecek olan bayram namazında riski en az seviyeye indirmiş oluruz."
Prof. Dr. Metintaş, virüsün bulaşma hızının düşmediğini, önlem alınmaması durumunda özellikle yaşlılar için risk oluşturacağını bildirdi.
Bayram namazı sonrası tedbirlerine değinen Metintaş, şunları kaydetti:
"Namaz bitiminde çıkış noktalarında yığılmayı önlemek için en arka sıradan başlanarak tek tek çıkılmalıdır. Namaz sonrası eve gidildiğinde seccade açık havada en az 12 saat tutulmalı, eller ve yüz sabunla en az 20 saniye yıkanmalı, burun ve ağız içi de sabunlu su ile yıkanmalıdır."
Yaşı 65 ve üzeri olanlar ile kronik hastalığı bulunanların bayram namazına gitmemesi gerektiğini belirten Metintaş, "Eğer Kovid-19'u kontrol altına alabilirsek, ikinci dalgadan korunabileceğiz ve bu sayede kış aylarını daha rahat geçirebileceğiz. Bu bayramın favori ikramı yüzde 70 alkol içeren kolonyalardır. Elbette yaşlılarımızı çok özledik ama biraz daha sabır. El öpme, tokalaşma, sarılma gibi ritüelleri bu bayramda bırakmamız gerekecek." diye konuştu.
-
Antalya 4 yıl önce Şikayet EtEl ve yuzu sabunla yıkamak tamamda agzin içini ve burun içini sabulu suyla yıkamakta ne oluyor.millet koronadan ölmez sabunlu suyla ağız ve burun icini yıkamaktan ölur.bilim kurulu üyeleri bence turistik yerlere el atsin millet dipdibe eğlence mekanlarında sahillerde önce oralara el atin.cafeler dolup taşıyor mağazalar otobüsler tıklım tıklım.birakin ibadet yapan insanları zaten abdestli gidip abdestli geliyorlar..en çokta ibadet yapalar dikkat ediyor..siz önce turistik şehirleri ele alın..Beğen Toplam 2 beğeni
-
Hc 52 4 yıl önce Şikayet EtTedbirler tek camide uygulansin Her yerde cümbüş kopsunBeğen Toplam 2 beğeni
-
Hasan 4 yıl önce Şikayet EtKurban Bayramı namazı sonrası vacip olan teşrik tekbirlerini çok düşük bir sesle söyleyelim. Bu da bir tedbir.Beğen
-
kocaeli 4 yıl önce Şikayet Eten önemlisi imamlar kısa tutsun işi.Beğen Toplam 2 beğeni
-
Doğurucu ... 4 yıl önce Şikayet EtCemaat zaten hızı severBeğen
-
mahmut 4 yıl önce Şikayet Etcamiden virüse yakalanmak bir takım çevreler için sevindirici olay olur. o yüzden kurallara uyalım lütfenBeğen Toplam 8 beğeni