Hukuk davalarına ilişkin yargı paketi Resmi Gazete'de!

Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında hazırlanan Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Hukuk davalarına ilişkin yargı paketi Resmi Gazete'de!
Hukuk davalarına ilişkin yargı paketi Resmi Gazete'de!
GİRİŞ 28.07.2020 12:20 GÜNCELLEME 28.07.2020 12:20
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Kanuna göre, duruşmaların bir kısmı veya tamamının gizli yapılması halleri arasına, "yargılama ile ilgili kişilerin korunmaya değer üstün bir menfaatinin bulunması" hali de eklendi. Bu durumda, duruşmaların bir kısmı veya tamamı gizli yapılacak.

Hakimin reddi nedenlerine, daha önce aynı uyuşmazlıkta arabuluculuk veya uzlaştırmacılık yapmış olma da eklendi. Hakimin reddine ilişkin merci kararlarına karşı dava konusunun miktar ve değerine göre derhal istinaf kanun yoluna başvurulabilecek.

Hakim, tayin ettiği sürenin kesin olduğuna karar verebilecek. Bu takdirde hakim, tayin ettiği kesin süreye konu olan işlemi, hiçbir duraksamaya yer vermeyecek şekilde açıklayacak ve süreye uyulmamasının hukuki sonuçlarını açıkça tutanağa geçirerek ihtar edecek. Kesin olduğu belirtilmeyen süreyi geçiren taraf yeniden süre isteyebilecek. Bu şekilde verilecek ikinci süre kesin olacak ve yeniden zaman tanınmayacak.

"Toplu Mahkemelerde Tahkikat" başlıklı yeni düzenlemede, dava açılmadan önce veya açıldıktan sonra talep edilen delil tespiti, ihtiyati haciz ve ihtiyati tedbir gibi geçici hukuki koruma tedbirleri de dahil olmak üzere toplu mahkemenin görevine giren dava ve işlerde tüm yargılama aşamaları heyet tarafından yerine getirilecek ve karara bağlanacak. 

Mahkeme, tahkikatın bittiğini bildirdikten sonra aynı duruşmada sözlü yargılama aşamasına geçecek. Bu durumda taraflardan birinin talebi üzerine duruşma 2 haftadan az olmamak üzere ertelenecek.

Taraflar, bilirkişi raporunun, kendilerine tebliği tarihinden itibaren 2 hafta içinde raporda eksik gördükleri hususların bilirkişiye tamamlattırılmasını, belirsizlik gösteren hususlar hakkında ise bilirkişinin açıklama yapmasının sağlanmasını veya yeni bilirkişi atanmasını mahkemeden talep edebilecek.

Celse harcı yargılama giderleri kapsamından çıkarılacak, yerine başvurma harcı eklenecek.

Aleyhine ihtiyati tedbir veya ihtiyati haciz kararı verilen taraf, bu karar yüzüne karşı verilmişse doğrudan istinaf kanun yoluna başvurabilecek, yokluğunda verilmişse öncelikle kararı veren mahkemeye itiraz edebilecek. 

İhtiyati tedbir kararının uygulanmasına ilişkin emre uymayan veya tedbir kararına aykırı davranan kimse, ihlalin öğrenildiği tarihten itibaren 6 ay içinde şikayet edilmesi üzerine, 6 aya kadar disiplin hapsiyle cezalandırılacak.

Bölge adliye mahkemelerinin göreve başlama tarihinden önce verilen kararlar hakkında istinaf yolu değil, temyiz ve tashihi karar yolu uygulanacak.

Tüketici mahkemelerinde görülen uyuşmazlıklarda, dava açılmadan önce arabulucuya başvurulacak.

Kadastro mahkemesinin verdiği kararlara karşı, miktar veya değere bakılmaksızın istinaf veya temyize başvurulabilecek.

Ticaret mahkemelerinde tek hakimle görülebilen dava ve işlerin parasal sınırı 300 bin liradan 500 bin liraya, ticari davalarda uygulanan basit yargılama usulüne ilişkin parasal sınır 100 bin liradan 500 bin liraya çıkarılacak. 

YORUMLAR 9
  • Mehmet Sani Yıldız 4 yıl önce Şikayet Et
    İstanbul sözleşmesi ve 6284 sayılık kanun ile Aile birliğimizi ve bütünlüğümüzede zarar veriyor Unutmayın iftira ve şer yasalarıyla olduğu gibi Avrupalıların çakma kanunlarıyla milletimize zulmetmeyin efendim Aile olmadan Millet olmaz Millet olmadan VATAN kurulmaz Vatan olmada Bayrak dalgalanmaz
    Cevapla
  • Ali 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu nasıl bir düzenleme
    Cevapla
  • HASAN 4 yıl önce Şikayet Et
    TCK 158/1 maddesinin ve diğer maddelerinin uzlaşmaya tabi olmasını talep ediyoruz
    Cevapla
  • Adıyamanlı 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu ülkede adalet zenginin temeli olmuş Adam zengin se ilk mahkemede istediğini alıyor ama zengin değilse sürün adliye koridorunda özellikle iş mahkemelerinede
    Cevapla
  • Adalet 4 yıl önce Şikayet Et
    2015 yılından bu yana iş mahkemesi devam ediyor2016 karar verildi temyize gitti onaylandı şimdi istinaf bekliyorum ben bu karardan yararlanabilirmiyim acaba şu bölge adliyesi açılmadan önce karara bağlanan davalar hakkında yoksa 38 yaşında başvurduğum ve şuan 44 yaşındayım 50 yaşına kadar bekleyecekmiyim.
    Cevapla
  • Deli Dumrul 4 yıl önce Şikayet Et
    Siz asıl süreyi hakimlere verin. 16-20 yıl sürüp de, bitirilmeyen mahkemelerin hesabını versinler. Geçen çağlayan adliyesinde bir davamız vardı. Gittik mahkeme salonu kapalı sorduk, hakim nerede? hakim raporlu imiş, Yerine bakan hakim de avukatımızdan mazeret dilekçesi alıp, davayı yine tehir ettiler. Siz istediğiniz kadar paket çıkarın. Denetiminiz olmadıktan sonra hikaye.
    Cevapla
  • ENES3122 4 yıl önce Şikayet Et
    maalesef şimdi ihraçla memuriyetten olacağım
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bir ülkeden skandal İsrail kararı! İsrail ile dev askeri anlaşma...
Başkan Erdoğan muhalefete yüklendi: Belediyeleri eş dost çiftliğine çevirdiler!