Araç plaka sorgulama nasıl yapılır? İkinci el araç alırken nelere dikkat edilmeli?

Plaka sorgulama işlemi yapılmadan ikinci el araç alınmaması oldukça önemlidir. İkinci el araç almaya karar verdiğinizde ilk önce plakadan araç sorgulaması yapılmalıdır. Bu durum ileride yaşayacağınız sıkıntıların önüne geçecektir. Peki araç plaka sorgulaması nasıl yapılır? İkinci el araç alırken nelere dikkat edilmelidir?

Araç plaka sorgulama nasıl yapılır? İkinci el araç alırken nelere dikkat edilmeli?
Araç plaka sorgulama nasıl yapılır? İkinci el araç alırken nelere dikkat edilmeli?
GİRİŞ 08.09.2020 09:06 GÜNCELLEME 08.09.2020 09:06
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Son zamanlarda artan araç fiyatları ile kullanıcılar ikinci el araçları daha çok talep etmeye başladı. Araç sorgulama yapmak, ikinci el araç alacağınız durumda yanlış seçimler yapmamanız adına çok önemlidir. Yeni araç alımı için bütçeniz yoksa veya tercihinizi ikinci el araçtan kullanıyorsanız, aracın hasar kaydını ve geçmişini sorgulamanız gerekiyor. Aksi takdirde sonrasında büyük sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Araç plaka sorgulaması için kullanıcıların farklı seçeneği bulunur. Bu seçenekler; e-Devlet, SMS, Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitesi, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi aracılığı ile sorgulamadır. Peki plaka ile araç sorgulama nasıl yapılır?

 

E-DEVLET ÜZERİNDEN ARAÇ PLAKA SORGULAMA

e-Devlet ile araç plakası sorgulama, turkiye.gov.tr internet sitesinden uygulamaya giriş yapılarak gerçekleştirilir. Giriş için kullanıcılar e-Devlet şifresi dışında; mobil imza, e-İmza, T.C. kimlik kartı ve internet bankacılığı seçeneklerini kullanabilirler. e-Devlet’e giriş yapıldıktan sonra, e-Hizmetler bağlantısından Emniyet Genel Müdürlüğü menüsü açılır. Menüden ‘’Araç plaka sorgulama’’ bağlantısı ile sorgulama gerçekleştirilebilir.

 

Araç plaka sorgulama sonucunda; aracın markası, rengi, modeli, sahip belge tarihi ve tescil birimi gibi bilgiler görülebilir. Bunlar dışında; hak mahrumiyeti olup olmadığı ve aracın çalıntı olup olmadığı bilgisine de ulaşılabilir.

SMS  İLE ARAÇ PLAKA SORGULAMA

Bir aracın plakadan ve şasi numarasından hasar geçmişini öğrenmek, kaza sorgulama yapmak için SMS yolunu kullanabilirsiniz. 

Plaka sorgulatma yapmak için araştırdığınız aracın plakasını birleşik bir şekilde yazdıktan sonra SMS hizmet bedeli ödemek suretiyle 5664’e göndermeniz yeterli. Bu sayede aracın plakası değişmiş olsa bile, eski hasar bilgilerine ulaşabilirsiniz.

SMS ile ayrıca trafik poliçesi, kaza tespit tutanağının durumu ve vefat etmiş kişilerle ilgili hayat sigortası poliçesi bilgilerini de alabilmeniz mümkün.

Bu işlem için hangi operatörden sms’in gönderilmesi fark etmemektedir. Bu uygulama ile aracın hasar durumuna ulaşılabilmektedir. SMS ücreti her sorgulama için 9,5 TL’dir.

Ayrıca araçta değişen parça olup olmadığını öğrenmek için PARCA BOŞLUK PLAKA yazıp 5664’e sms göndererek öğrenilebilmektedir.

Eksper raporu olan kazalarda değişen parçaları PARÇA BOŞLUK PLAKA BOŞLUK HASAR TARİHİ yazıp 5664'e sms göndererek öğrenebilirsiniz.

Aracın şasi numarası ile sorgulama yapmak için HASAR BOŞUK S BOŞLUK ŞAŞİ NUMARASI'nı yazıp 5664'e sms göndermeniz yeterli.

Aracın şasi numarasıyla tüm detay bilgilerini öğrenmek için DETAY BOŞLUK S BOŞLUK ŞAŞİ NUMARASI'nı yazıp 5664'e sms gönderin.

Araca ait değişen parça bilgilerini sorgulamak için PARÇA BOŞUK PLAKA BOŞLUK KAZA TARİHİ'ni yazıp 5664'e sms atın.

Değişen parça bilgisi sorgulamasını şasi no ile yapmak için PARÇA BOŞUK S BOŞLUK ŞAŞİ NUMARASI BOŞLUK KAZA TARİHİ'ni yazıp 5664'e sms atmak yeterli olacaktır.

EGM ÜZERİNDEN ARAÇ PLAKA SORGULAMA

Emniyet Genel Müdürlüğü üzerinden araç plaka sorgulaması için, egm.gov.tr internet sitesine giriş yapılır. ‘’Trafik Cezası ve Otopark Sorgulama’’ bağlantısı açılır. Ad, soyad ve T.C. kimlik numarası yazılarak araç plaka sorgulama işlemi gerçekleştirilebilir.

SİGORTA BİLGİ VE GÖZETİM MERKEZİ İLE SORGULAMA

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi ile sorgulama işlemi, sbm.gov.tr internet sitesi üzerinden yapılır. İnternet sitesine giriş işleminin ardından, ‘’Sorgulamalar ve Online İşlemler’’ bağlantısı kullanılarak araç plakası ve T.C. kimlik numarası ile sorgulama yapılabilir.

İKİNCİ EL ARAÇ ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

İlk Önce Plakadan Sorgulama Yapın

İkinci el alacağınız aracın size uygun olup olmadığını araştırdıktan sonra yapmanız gereken ilk adım plakadan sorgulama işlemi olsun. Aracın geçmişe dönük hasar kaydını, kilometresini araştırın.

Aracın Piyasa Değerini Öğrenin

Satıcı ile irtibata geçmeden önce, seçtiğiniz aracın piyasa değerlerini öğrenin. Araştırdığınız diğer araçların, aynı model ve aynı yaşta olmasına dikkat edin. Daha sonra satıcı ile görüşmenizde, fiyat endeksini daha iyi yapabileceksiniz. 

Aracı Gözünüzle Görün

Aracı gün ışığında kontrol edin. Kaportayı, kapıları ve bagaj kapağını açın. Karoser çizikleri, delikler ve paslanma var mı kontrol edin. Aracın etrafında bir iki tur atın ve tüm parçalarının aynı renk olup olmadığına bakın. Radyatörü kontrol edin. Motora göz atarak yağ çubuğunu çekip ucundaki yağın rengini ve radyatörün su rengini kontrol edin. 

Şasi ve Motor Numarasını Kontrol Edin.

Numaraların aracın ruhsatında olan şasi numarası ve motor numarası uyuşup uyuşmadığını kontrol edin. Bu numaralar sayesinde araç hakkında daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Test Sürüşü Yapın

Araç hakkında bilgi edinmenin, aracı tanımanın en güzel yöntemlerinden biridir fakat sadece kısa bir süreliğine aracı kullanmakla yetinmeyin. Radyo ve koltukların hareketinden tutun ısıtma sisteminin sıcak ve soğuk ayarına kadar kontrol edin.

Mutlaka Güvenilir Firmada Expertiz Yaptırın

Makul bir ücret karşılığında, aracınızı iyi bir ustaya gösterin. Araç servis bakımlı ise ilgili markanın servisine uğrayarak servis kayıtlarını isteyin. Servis kayıtlı olmasa bile servise giderek araca kilometre sorgusu yaptırın

Sigorta Şirketinize Danışın

Varsa sigortacınıza, yoksa herhangi bir sigorta acentesine gidip plaka ve şasi numarasından kasko ve kaza sorgulaması yaptırın. Böylece aracın geçmişte kaza kaydı olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Sürprizlere hazırlıklı olun.

YORUMLAR 1
  • irfan deg 4 yıl önce Şikayet Et
    plakayla değil şase numarasıyla sorgulama yapılmalı. benim başımda şu an plakadan sorguladım 9000 kayıt çıktı fakat şase ile sorgulayınca 15000 çıkıyor.bu hataya düşmeyin şaseden sorgulama yapın
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Saldırıda ölenlerin sayısı açıklandı! Bir ülke Almanya'yı uyarmış! İslam düşmanı çıktı
Son dakika: Tel Aviv'i sarsan saldırı sonrası İsrail'den flaş Demir Kubbe itirafı