Marmara'da görülen ay denizanası için uyarı: Değdiğinde yakar
Marmara Denizi'nin müdavimi ay denizanası, su altı görüntü yönetmeni Tahsin Ceylan tarafından İstanbul Büyükada'da görüntülendi. Ay denizanası için 'Değdiğinde yakar' uyarısında bulunuldu.
Sıcak havalar nedeniyle özellikle oksijenin az olduğu Marmara ve Karadeniz'deki koy ve körfezlerde deniz anaları çokça görülmeye başladı.
Akdeniz, Marmara Denizi, Van Gölü gibi Türkiye'nin birçok denizi ve tatlı su kaynağında yaptığı dalışlarla su altındaki doğal ve tarihi zenginliklerin ortaya çıkarılması çalışmalarında görev alan su altı görüntü yönetmeni Tahsin Ceylan, Marmara Denizi'nde ay denizanasını görüntüledi.
Ceylan'ın İstanbul Büyükada'da yaptığı dalış sırasında çektiği ay denizanasına ait görüntüyü, Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, sosyal medya hesabından paylaşarak, bilgilendirme ve uyarıda bulundu.
Ay denizanasının Marmara Denizi'nin müdavimi olduğunu belirten Prof. Dr. Birpınar, şu bilgileri paylaştı:
“Dokunaçlarıyla plankton ve yumuşakçalar toplayarak beslenir. Dünya okyanuslarının çoğunda bulunur. Ay denizanası düşük oksijen koşullarına güçlü bir tolerans gösterir. Dolayısıyla bolluğu, ortamdaki çözünmüş oksijen azlığının belirgin anlatımıdır. Körfez ve kapalı koylar, düşük oksijen konsantrasyonu nedeniyle ay denizanası için beslenme, büyüme ve hayatta kalma açısından avantajdır. Değdiğinde yakar. Medusa polipe benzer şekilde parçalanarak çoğalır"
Marmara Denizi'nde denizanalarının çok görüldüğü dönemlerde, denizin çok kirli olduğu yönünde yorumlar yapıldığına dikkati çeken Tahsin Ceylan ise, “Aslında bu doğru değil. Besin olduğu için, ayrıca Marmara ve Karadeniz'in suları daha soğuk olduğundan oraları tercih ediyorlar. Bir de kapalı koy ve körfezlerde oksijen az olduğu için o bölgeyi seviyorlar. Güçlü nematosistlere sahiptir. İnsan vücuduna dokunduğunda yakar, uzak durmak gerekiyor. Amonyak ve sıcak kompres yapıp üzerine konulduğunda geçer. Hayati risk taşıyacak bir zararı yoktur. Erkek ya da dişidir" dedi.
-
tarık 4 yıl önce Şikayet EtAyyy deniz anası gelmiş kaçın karışmamBeğen Toplam 1 beğeni
-
Jellyfish 4 yıl önce Şikayet EtRize'de bunların mor renkli olanlarından çok var. Hatta bazıları 30-40cm çapında oluyor. Upuzun bacaklarıyla dans ederek ilerliyorlar. Haziran Ağustos arası deniz anasına pek rastlanmıyor. Eylül ayının başlarında ortaya çıkıp demir atıyorlar. Değdiğinde yakıyor ve yaktığı yeri kıpkırmızı ediyor. Eğer halkanın ucundaki iğneleri denk gelirse geçmiş olsun. O ekstra yakıyor. Zaten vücudunuzda iğne izlerini de görebiliyorsunuz. Ama korkulacak bir şey yok. Dost canlısı varlıklar. Sadece dokunulmaktan hoşlanmıyorlar..Beğen Toplam 2 beğeni
-
Mustafa 4 yıl önce Şikayet EtDidim' de boynumdan sol kolumun arkasından ğögsüme kadar çizmişti.Sekiz saat kızgın tel değmiş gibi kızardı ve ağrılı acı verdi.Sonra geçti...Dikkat etmek lazım.Bu daha tehlikeli olabilir...Beğen Toplam 1 beğeni
-
Anadolu 4 yıl önce Şikayet Et90lı yıllarda akşamdan attığımız ağı sabah şişme balon bot ile çekmeye gittiğimizde ağa deniz anası da takılmıştı. Botun içine su da dolmuştu. Ağ ile gelen deniz anası botun içine dolan suyaa zehrini kusunca ben de yanmaya başladım. Sadece kafam dışarıda kalıyordu. İyice yakmaya başlayınca ağı bıraktım. Kendimi sahile attım. Bütün vücudum adeta kızgın demir ile dağlanmış gibi olmuştu. Sonra acile gidip iğne olunca rahatlamaya başladım. Çok kötü yakıyor.Beğen Toplam 2 beğeni
-
Kazım 4 yıl önce Şikayet EtDenizbabası yok mu sallalım oralaraBeğen Toplam 4 beğeni