İstanbul Valiliği, mesai saatlerinin değişeceği sinyalini verdi

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle mesai saatlerinin düzenlenmesi için harekete geçen ilk il Ankara oldu. Ankara'da kamu kurumlarının çalışma saatlerinde bazı değişikliklere gidildi ve mesai saatleri için 4 farklı zaman dilimi belirlendi. 16 milyon insanın yaşadığı İstanbul'da da valilik çalışma başlattı.

GİRİŞ 14.09.2020 09:56 GÜNCELLEME 15.09.2020 07:06
Bu Habere 28 Yorum Yapılmış

Artan vaka sayılarının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kabine toplantısı sonrasında toplu ulaşım araçlarında ayakta yolcu taşınmasının yasaklandığını duyurdu. Yasağın başlamasının ardından duraklarda boş otobüs bekleyen yolcu manzaraları Ankara'da uygulanan kademelendirilmiş mesai uygulaması İstanbul için de gündeme geldi.

"BİR KADEMELENDİRİLME YAPILACAKSA ÖZEL SEKTÖR VE KAMUYU BERABER KAPSAMALI"

İstanbul Valiliği adına Toplu Ulaşım Bilim Kurulu tarafından yapılan anket sonucuna göre, toplu ulaşım araçlarını yüzde 60 oranında özel sektör çalışanları tarafından kullanılıyor. Kademelendirilmiş mesaiye özel sektör çalışanlarının dahil edilmesi gerektiğini söyleyen Toplu Ulaşım Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, "Nisan, Mayıs, Haziran ayında yaptığımız çalışmalarda normalde 9 milyon olan sayı, 900 bine düştü. Yavaş yavaş normalde döndükçe geçen hafta itibarıyla toplu ulaşım yolculukları 4 milyon 200 bin civarında gerçekleşti. Valilik adına yaptığımız anket sonucuna göre yolculukların yüzde 60'ı özel sektöre ait. Bir kademelendirilme yapılacaksa özel sektör ve kamuyu beraber kapsamalı. Yoksa sonuç başarılı olmaz. Pandemi döneminde yüzde 90 oranında azalan yolculuklarda bile en çok seyahat edenler market çalışanları, emniyet mensupları, sağlık çalışanlarıydı" dedi.

VALİLİK ÖZEL SEKTÖR TEMSİLCİLERİYLE GÖRÜŞECEK

İstanbul Valiliği tarafından konuya ilişkin çalışmaların sürdüğünü ifade eden Prof. Dr. Ilıcalı, "Toplu ulaşımdan İstanbul Büyükşehir Belediyesi sorumlu. Valilik İBB ile Perşembe günü bir toplantı yaptı. Birlikte bir çalışma yapılacak. Valilik özel sektör için sanayi odalarıyla, özel sektör temsilcileriyle görüşerek buna göre mesaiyi kademelendirecek" diye konuştu.

"YOLCULUKLARI KARŞILAMAYA KAPASİTE YETMİYOR"

Prof. Dr. Ilıcalı sözlerini şöyle sürdürdü: "Mevcut normale geldiğimiz zaman ve bugünkü haliyle pik saatlerdeki yolculukları karşılamaya kapasite yetmiyor. Bunun için talebi yönetip, düşürmemiz lazım. Bu yüzden mesai kademelendirilmesi çok önemli. Cumhurbaşkanımızın açıklamasıyla beraber hayat buluyor. Bu yönden de çok mutluyum. Bu hafta içerisinde tahmin ediyorum ki Valimiz sonuçları kamuoyuyla paylaşacak. Son haftalarda metrobüs yolculukları bir günde 500 bin civarında seyrediyor. İki pik nokta yer alıyor. 50 bini sabah 08.00-09.00 arasında, 50-55 bini de akşam 17.00-18.00 arasında gerçekleşiyor. Mesai kademelendirmedeki amaç, bu pik saatleri azaltmak. Mesailer 4 gruba ayrılsa ve sabah 07.00, 08.00, 09.00 ve 10.00'da başlayan gruplar olursa 50-55 binlik rakamlar en az 20 bine düşer. Bu sayede sosyal mesafe ayarlanır, risk azaltılır" 

 

ANKARA VALİLİĞİ KARAR ALMIŞTI

Ankara Valiliği, "Koronavirüs salgınının yayılımının en aza indirilmesi amacıyla valiliğimize bağlı kurumların çalışma saatlerinde bazı değişikliklere gidildi. Değişikliklerle Kontrollü Sosyal Hayat çerçevesinde yoğunluğun ve salgının bulaş hızının azaltılması hedeflendi. Alınan kararla ilgili kurumların mesai saatleri; 08.00-17.00, 08.30-17.30, 09.00-18.00, 10.00-19.00 şeklinde dört farklı şekilde uygulanacaktır" açıklamasında bulunmuştu.

Valiliğin Twitter hesabından yapılan açıklamada, Kovid-19 salgınının yayılımının en aza indirilmesi amacıyla kamu çalışanlarına yönelik ilave tedbirleri içeren 26 Ağustos tarihinde yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlara "uzaktan çalışma, dönüşümlü çalışma" gibi esnek çalışma yöntemlerinin uygulanabileceği esasının getirildiği hatırlatılmıştı.

Açıklamada, "Bu kapsamda Valiliğimize bağlı kurumların çalışma saatlerinde bazı değişikliklere gidildi. Değişiklikle kontrollü sosyal hayat çerçevesinde insan yoğunluğunun azaltılması ve böylece salgının bulaş hızının kontrol altına alınması hedeflendi. Alınan kararla ilgili kurumların mesai saatleri; 08.00-17.00, 08.30-17.30, 09.00-18.00, 10.00-19.00 şeklinde dört farklı şekilde uygulanacaktır" denilmişti.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 28
  • ADAMIN BİRİSİ 4 yıl önce Şikayet Et
    Özel sektörde bu saat dilimi uygulanamaz zaten nasıl denk gelecek kim ayarlayacak kamu kurumları servis kullanıyor zaten özel sektör için söyle bir fikrim var misan ilçe ilçe olsun örneğin kadıköy sınırları dahilinde olan işyerleri 08.30-17.30 gibi , fatih sınırları dahilinde olan işyerleri 09.00-18.00, gibi ancak böyle bir çözüm olur özel sektör için
    Cevapla
  • Siyasetçi 4 yıl önce Şikayet Et
    kamuda çalışanlar için herşey... özel sektördekiler resmen ölsün ne halleri varsa görsün gibi bir anlayış mevcut..tatil olur özel sektör çalışır (yılbaşı, 29 Ekim vb.), önlem alınır ilk memurlar yararlanır (evde çalışma vb.) çalışma kesilir maaşlar kesilmez tabi özel sektördeyseniz piyasa çok kötü denir para verilmez.. memur ve iş kanunu ayrımı ortadan kalksın.. çalışma kanunu çıksın memur ve özel sektör ayrımı ortadan kaldırılsın
    Cevapla
  • hayat devam ediyor 4 yıl önce Şikayet Et
    Evde çalışma sistemine geçilmeli hayat devam ediyor trafiğin büyük bölümü memur ve öğrencilerden oluşuyor.
    Cevapla
  • baba 4 yıl önce Şikayet Et
    özel sektör ping saatleri dışında formül üretmeli yardımcı olmalı geçici olarak
    Cevapla
  • yusuf 4 yıl önce Şikayet Et
    metrobuse sensor takılsın bellı bır sayıdan sonra hareket etmesın
    Cevapla
  • Yalan dünya 4 yıl önce Şikayet Et
    Hayalo o dediğiniz kardeşim olan oluyor biz ne desekte
    Cevapla
  • Hacı Ahmet 4 yıl önce Şikayet Et
    Oldu patronda işe geç geldiğinde sensör takar gönderir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsrail'den skandal Kudüs adımı! Trump'ın adını verecekler
Trump'ı dua töreninde kızdıran sözler: 'Sözde Piskopos özür dilesin'