Koronavirüs aşısında ilk gönüllü uygulaması yapıldı

Dünyanın dört gözle beklediği koronavirüs aşısında tarihi bir aşama Türkiye'de Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde gerçekleştirildi.

GİRİŞ 16.09.2020 13:54 GÜNCELLEME 16.09.2020 14:29
Bu Habere 84 Yorum Yapılmış

Çin'de geliştirilen ve Kovid-19 aşısının gönüllü uygulaması Brezilya ve Endonezya'da başlatıldı. Faz 3 aşamasına Türkiye'de dahil edildi ve aşının ilk dozu, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde sağlık çalışanlarına yapıldı. İlk enjeksiyonun yapıldığı tarihi anları ilk kez Demirören Haber Ajansı görüntüledi.







 

 

 

ÜÇ AYDA İKİ KEZ AŞILANACAK

Habertürk'ten Muharrem Sarıkaya, aşıyla ilgili köşesinde şunları yazdı;

Hedef 10 gün içinde 1200-1300 sağlık görevlisini aşılandıktan sonra, yine gönüllülük esasına göre başvuranlar arasından, ağırlıkla kronik hastalığı bulunan 13 bin kişinin aşılanması.

 

 

Bunun için öngörülen süre de üç ay… Ancak aşı olanlar 14 gün sonra aynı merkezlere giderek ikinci kez aynı aşıdan olacaklar. Yani bir kola aynı aşıdan iki doz verilecek. Burada "aynı aşı" vurgumun nedeni, iki farklı tip aşının uygulanacak olması.

Biri gerçek aşı yani içinde antijeni bulunanı, diğeri de bütün özellikleri aynı olmakla birlikte içinde antijeni olmayanı. Antijenden kasıt insan vücuduna girdiğinde bağışıklık sistemi tarafından antikor üretimine, yani koruyuculuğa yol açan yabancı moleküller…

BİRİNE GERÇEK, DİĞERİNE ANTİJENSİZ AŞI YAPILACAK

Aşı olanlar, bugüne kadar nasıl korudularsa yine aynı şekilde enfeksiyon kapmamaları gerektiği konusunda uyarılacak.

Konunun uzmanına neden bir kişiye içinde antijeni olan ve 'gerçek' diye nitelenen aşı verilirken bir başkasına antijeni bulunmayan 'boş' denilenin verildiğini sordum.

'Aşı yapılacak kişilerin yarısına gerçek, diğer yarısına boş olan verilecek; kime boş, kime dolu yapılacağını sadece bilgisayar bilecek, doktor da hasta da bilmeyecek' diye söze girdi.

Biraz açmasını istediğimde devamını şöyle getirdi 'Klinik Faz-3 çalışması 100 yıldır zaten böyle yapılır. O antijenden dolayı koruma meydana geliyor mu, gelmiyor mu? O kolları takip edeceğiz. Kimde ne hastalık meydana geldi 2-3 ay bunları kaydedeceğiz. Sonra bu hasta olanların bilgisayar kodlarını kırıp kimde ne etki yaptığına bakacağız. Aşı olanda kaç kişi hasta olmuş, aşı olmayan kolda kaç kişi hasta olmuş. Beklentimiz antijen olmayan kolda daha yüksek, antijen olan kolda daha düşük sayıda hastalık meydana gelmesi. O yan etkilerin nereden geldiğini göreceğiz. Antijen birinde sıfır, birinde 30 olmuşsa %100 koruyor diyeceğiz.'

BÜTÜN DÜNYA'DAN TOPLANDIKTAN SONRA...

Bu verilerin Türkiye'de toplandıktan sonra diğer ülkelerdeki sonuçlarla birleştirileceğini ve Dünya Sağlık Örgütü ile aşı uygulaması yapılan ülkelerin sağlık otoritelerine teslim edileceğini söyledi.

Eğer koruma sağlarsa da bu kez seri üretime geçilip, bütün ülkenin aşılanmasına başlanacağının altını çizdi. Bunun ne kadar zaman alacağı konusunda ise net bir tarih vermekten kaçındı.

Dünyadaki bütün sonuçların alınıp, ruhsatlama aşamasına geçildikten sonra tam tarih verilebileceğini bildirdi. Haydi hayırlısı..."

YORUMLAR 84
  • Mehmet 4 yıl önce Şikayet Et
    Ne kadarda istekliler ... kafama sikmaniz lazım o aşıyı bana yaptırmak için.. bunlar bırde sağlık çalışanı... pehhh
    Cevapla
  • Yerli Malı 4 yıl önce Şikayet Et
    Ben de ne kadar sevinmiştim yerli aşıyı yaptık diye. Meğer Çin aşısıymış. Bu Çinlilere güvenilmez ya hayırlısı. İnşallah yerlisini bir an önce ülkemiz bilim insanları yappar.
    Cevapla
  • ali 4 yıl önce Şikayet Et
    çin aşısına güvenilmez kobay olarak kullanıyorlar çin insana değer vermez kominist yönetim için milyonlarca insanı gözünü kırmadan öldürür
    Cevapla
  • Şırnaklı cabar 4 yıl önce Şikayet Et
    Krona virüs Çin’de labaratovarda biyoloji silah amaçlı geliştirirken daha deney aşamasındayken kendilerine bulaştığını fark etmeden fark dışarıya böyle temas etmiştir
    Cevapla
  • kızıl elma 4 yıl önce Şikayet Et
    dünyada müslüman ülkelerin hep ezilmesinin bir göstergesi bilim teknolojide çalışması olmaması 9 ülke aşı geliştirdi bir tane islam ülkesi yok ne bir içat ne ilaç buldu araba markalarına bakın bir tane müslüman ülke yok bazı devletlerin 5-6 araba marka sı var içinde tek ileri olan türkiye çoğu müslüman ülke türkiyenın yükselmemesi için kuyusunu kazıyor nasıl dibe batırırım hesabını yapıyorlar
    Cevapla
  • zekeriya 4 yıl önce Şikayet Et
    o asi gelistirdi dedigin ülkeleri bir de saysan. Gelistiriyorlar asi yapilip iyilesen kac kisi biliyorsun?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Dün başka bugün başka! Tanju Özcan'ın 'yetki' çarkı
Yılın ilk MGK toplantısı sona erdi: Kırmızı kitap yenilendi!