Haritayı çizen işgali itiraf etti: Sevilla Haritası böyle doğdu

Yunanistan’nın “Türkiyesiz Akdeniz/Ege projesi”nin temel dayanağı olan Sevilla Haritası, Prof. Juan Luis Suarez de Vivero ve Juan Carlos Rodríguez Mateos’un çalışmaları sonucu ortaya çıktı. Vivero bile daha sonra yazdığı makalede Türkiye’nin bu haritaya rıza göstermeyeceğini itiraf etti: Türkiye’nin deniz yetki alanının çok küçük kaldığını, bunun da ekonomik ve jeopolitik sorunlar yaratacağını görürüz.

Haritayı çizen işgali itiraf etti: Sevilla Haritası böyle doğdu
Haritayı çizen işgali itiraf etti: Sevilla Haritası böyle doğdu
GİRİŞ 24.09.2020 07:27 GÜNCELLEME 24.09.2020 07:30
Bu Habere 33 Yorum Yapılmış

Yunanistan ve Fransa’nın ‘Türkiye’siz Akdeniz/Ege projesinin’ temel dayanağı olan Sevilla Haritası bir kez daha gündemde.

Bölge ülkelerini savaşın eşiğine getiren, ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’nin bile ‘Hukuken yok hükmünde’ olarak gördüğü harita, 2007 yılında ortaya çıktı. Avrupa Birliği (AB) ile irtibatlı kuruluşların talebi üzerine İspanya’nın Sevilla Üniversitesi, Ege ve Akdeniz için kıta sahanlığı ve deniz yetki alanlarına ilişin bir çalışma başlattı. Denizcilik coğrafyası alanında uzman Prof. Juan Luis Suarez de Vivero ve Juan Carlos Rodríguez Mateos tarafından yürütülen bir çalışma sonrasında ortaya bugünkü tartışmalı harita çıktı.

ANADOLU KARAYA HAPSOLUYOR

Bu çalışmada adaların ana karanın doğal bir uzantısı olduğu ve haliyle kıta sahanlığına sahip olduğu iddia edildi. Bu teze dayanılarak tamamen matematiksel bir hesapla çizilen haritaya göre, Doğu Akdeniz’de Yunan kıta sahanlığı, Meis Adası’ndan Mısır’a doğru Doğu Akdeniz’in ortasına kadar iniyor. Kıbrıs Adası’na da aynı şekilde ortay hat hesabıyla tanınan deniz alanları da işin içine girince Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki yetki alanı yalnızca Antalya Körfezi açıklarında küçük bir alan olarak gösteriliyor. Yunanistan yine bu haritaya dayanarak Türkiye’nin Libya ile yaptığı anlaşmayı tanımıyor, anlaşmanın getirmiş olduğu yetki alanlarının Rodos, Kerpe, Kasos,Girit, Meis adalarına ait olduğunu öne sürüyor.

VİVERO: SORUN YARATACAĞI KESİN

Haritayı hazırlayan Vivero bile daha sonra yazdığı bir makalede Türkiye’nin böyle bir haritaya rıza göstermeyeceğini açık açık ifade ediyor: Ege Denizi’nde ortay hat hesaplaması Türkiye kıyılarına çok yakın olup komşu Yunanistan’a çok büyük bir deniz yetki alanı bırakmaktadır. (Doğu Akdeniz’de de) Kıbrıs’ı da denkleme kattığımızda Türkiye’nin deniz yetki alanının çok küçük kaldığını, bunun da ekonomik ve jeopolitik sorunlar yaratacağını görürüz.

İSPANYA’DAN DA İTİRAZ VAR

Sevilla haritasına Sadece Türkiye değil Avrupa’dan da itirazlar yükseliyor. Örneğin haritanın hazırlandığı İspanya’daki Navarra Üniversitesi’nden Prof. Michael Tanchum, Türkiye’nin o haritaya karşı çıkmakta haklı olduğunu ifade ediyor. Tanchum, Türkiye’nin daha geniş bir Münhasır Ekonomik Bölge’ye (MEB) sahip olması gerektiğini ifade ediyor.

Değersiz bir çalışma

Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Karan, Sevilla Haritası'nın tek taraflı olarak yapılan akademik bir çalışmadan öte anlam taşımadığını ifade ediyor. Karan, Vivero'nun da daha sonraki yayınında ilk haritası olan Sevilla Haritası'nı gözden geçirdiğini belirterek, "Tek taraflı olduğu için ön plana alınmayacak kadar değersiz bir çalışma" diye konuştu. KKTC eski Ankara Büyükelçisi Ahmet Zeki Bulunç ise AB'nin Sevilla Haritası konusunda ikiyüzlü davrandığına dikkati çekti. AB’nin 'bizi bağlayan bir harita değil' açıklamasının inandırıcı olmadığını ifade eden Bulunç şunları kaydetti:

MEGALİ İDEA'NIN DEVAMI

“AB böyle açıklamalar yapsa da çeşitli haritalandırmalarda bu haritayı kullanıyor. Deniz yetki sınırlaması, uydularla ilgili harita değerlendirmesi ve benzeri şeylerde hep Sevilla Haritası'nın belirlediği yerler çizilmiş oluyor. Yunanistan da bunu kullanıyor. Aslında bu haritayı oluşturan hocaların basit bir değerlendirmeyle yaptığına değil, jeopolitik ve stratejik bir yaklaşımla Türkiye'nin aleyhine olacak bir gelişmenin fitilini ateşlemek için bilinçli olarak yapılmış bir harita olarak değerlendiriyorum." Sevilla Haritası'nın özelliğinin, Yunanistan'ın Ege'de ileri sürdüğü tezlere karşılık Türkiye'yi denizsiz bırakmaya yönelik bir stratejisi olduğunu belirten Bulunç, "Bu strateji Yunanistan'ın Megali İdea'sı bağlamında aşamalı genişleme çalışmalarının bir parçasıdır” dedi.

YORUMLAR 33
  • hunkartensi 4 yıl önce Şikayet Et
    bu harita falan değil haritalar her kesin izni alınarak yapılan resmi sınırlardır bu ise kendi niyetlerini gösterir karalama olabilir ancak yanlızca AB nin haritası böyle olmalı demeye çabalamışlar yani niçet gösterir bir karalama bu birde eleştirim bu karalamaya harita denmemeli Türkiye tarafından bu harita değil birilerinin niyeti bu diye bütün bölge ülkelerinin bunu kabul edeceği anlamına gelmiyor bu
    Cevapla
  • Trabzonlu 4 yıl önce Şikayet Et
    seytan diyor al yunanistani da coz meseleyi kokten
    Cevapla
  • Celal 4 yıl önce Şikayet Et
    Madem harita çizince işler halloluyor ben de bir harita çizdim. Ege ve Akdeniz adasıyla yarımadasıyla tamamen Türkiye'de görünüyor.
    Cevapla
  • ahmet 4 yıl önce Şikayet Et
    Karadenizdeki adil kıta sahanlığı gibi eğede er geç bölünecek
    Cevapla
  • ömer 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu sözde haritacı aç tavukların, bu haritayı çizerken ceplerine ne kadar para kondu. Bu açıklığa kavuşturulmalı. UN tarafından soruşturmaya tabi tutulmalıdır. Bu paralar, bu parazitlerden alınıp Birleşmiş Milletler unesco fonuna teslim edilmelidir.
    Cevapla
  • Can Itın 2 yıl önce Şikayet Et
    BM demek gavur hakimiyeti demek zaten :)
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
TFF Başkanı Hacıosmanoğlu'ndan yabancı hakem açıklaması! Canlı yayında duyurdu
Bakanlık duyurdu: Tunceli ve Ovacık belediye başkanları görevden alındı!