Dağlık Karabağ haritada nerede bulunuyor? Azerbaycan Ermenistan Dağlık Karabağ sorunu nedir?

Dağlık Karabağ haritada nerede? Azerbaycan ve Ermenistan arasında yaşanan gerilimin kaynağı olan bölgenin haritadaki konumu herkes tarafından merak ediliyor. Ermenistan dün sabah saatlerinde aralarında sivil yerleşim yerlerinin bulunduğu bölgeleri hedef aldı. Azerbaycan ülkede savaş durumu ilan etti. Peki Dağlık Karabağ sorunu nedir? İşte çatışmaların yaşandığı Dağlık Karabağ’ın haritadaki yeri...

Dağlık Karabağ haritada nerede bulunuyor? Azerbaycan Ermenistan Dağlık Karabağ sorunu nedir?
Dağlık Karabağ haritada nerede bulunuyor? Azerbaycan Ermenistan Dağlık Karabağ sorunu nedir?
GİRİŞ 29.09.2020 16:46 GÜNCELLEME 29.09.2020 17:04
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Dağlık Karabağ, ormanlık ve dağlık  bir coğrafi yapıya sahip olmasıyla dikkat çekiyor.  1990 yılında savaştan bu yana Ermenistan elinde bulunan bölgede dün itibariyle sıcak çatışmalar yaşanmaya başladı. Güney Kafkasya'da bulunan bu bölge hukuken Azerbaycan’a bağlı ancak “de facto” yani hiçbir ülke tarafından tanınmayan Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nin hakimiyeti altında bulunuyor. Peki Dağlık Karabağ sorunu nedir? Dağlık Karabağ haritada nerede bulunuyor. Azerbaycan yetkilileri işgal altında bulunan 6 köyün kontrol altına alındığını açıkladı. İşte Azerbaycan ve Ermenistan arasında yaşanan gerilimin sebebi olan Dağlık Karabağ’ın haritadaki konumu…

 

DAĞLIK KARABAĞ NEREDE? 

Dağlık Karabağ, Güney Kafkasya'da hukuken Azerbaycan'a bağlı ancak de facto olarak hiçbir ülke tarafından tanınmayan Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nin egemenliği altında bulunan tarihi bölge olarak dikkat çekiyor. Petrol kaynakları ve doğal gaz boru hattından dolayı stratejik bir öneme sahip.

 

 

DAĞLIK KARABAĞ SORUNU NEDİR?

Azerbaycan ve Ermenistan arasında yaşanan Dağlık Karabağ sorunu, Sovyetler Birliğinin dağılmasının ardından Ermenistan’ın bu bölgelerde hak sahibi olduğunu iddia etmesiyle başladı. Ermeniler 1992 yılında Hocalı ve Şuşayı işgal etti. Laçın, Hocavend, Kelbecer ve Ağdereyi’de ele geçiren Ermeniler bu bölgede bulunan illeri işgal etmeye devam etti. Hukuken Azerbaycan topraklarında olan bu bölgelerin yüzde 20’si işgal edildi. 1 milyona yakın Azerbaycan vatandaşı yaşadıkları bölgeyi terk etmek zorunda kaldı. 

AZERBAYCAN ÜLKEDE SAVAŞ HALİ İLAN ETTİ!

Azerbaycan Meclisi'nde yapılan oturumun ardından Ermenistan saldırılarına karşı savaş hali ilan edildi. Anayasanın 111. maddesine göre, Azerbaycan Cumhuriyeti topraklarının belirli bir bölümü fiilen işgal edildiğinde, bir yabancı devlet veya devletler Azerbaycan Cumhuriyetine karşı gerçek bir silahlı saldırı tehdidi olduğunda, Azerbaycan Cumhuriyetine savaş ilan ettiğinde, gerçek bir tehdit durumunda Azerbaycan Cumhuriyetinin tamamında ve ayrı ayrı bölgelerinde Azerbaycan Cumhurbaşkanı'nın talimatıyla savaş hali ilan edilir.

“TÜRK MİLLETİ KARDEŞLERİNİN YANINDA”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan’a yönelik yapılan saldırıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Ermenistan’ın bölgede barışın ve huzurun önündeki en büyük tehdit olduğunu vurgulayan Erdoğan” Türk Milleti her zaman olduğu gibi bugün de tüm imkanlarıyla Azerbaycanlı kardeşlerinin yanındadır.” dedi. İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı açıklama;

"Ermenistan’ın tahrikkar saldırganlığı karşısında gerekli ve yeterli bir tepki ortaya koyamayan uluslararası toplum çifte standardını bir kez daha göstermektedir. Yaklaşık 30 yıldır ihmalkar tutumunu sürdüren Minsk üçlüsü de çözüm odaklı davranmaktan maalesef çok uzaktadır. Ermeni halkını, kendilerini felakete sürükleyen yönetimlerine ve onları bir kukla gibi kullananlara karşı geleceklerine sahip çıkmaya davet ederken, tüm dünyaya işgale ve zulme karşı verdikleri mücadelede Azerbaycan'ın yanında yer alma çağrısı yapıyoruz."

YORUMLAR 3
  • K. Çalınga 4 yıl önce Şikayet Et
    Aslında bu problem Sovyetler dağılmadan önce başlamıştır. Ermeniler bazı Azerbaycanlıları Ermenistan'dan çıkarmış, Azerbaycanlılar da tepki olarak Azerbaycan'da yaşayan Ermenileri kovmuştur. Karabağ da Azerbaycan toprağı olmakla birlikte Ermeni nüfusunun yoğun olduğu yerlerden biriydi. Bugün Azerbaycanlılar da oradan kaçırıldığı için nüfusun ekseriyeti Ermenidir ve burası Ermenistan'ın bile resmen tanımadığı de facto devlet durumundadır.
    Cevapla
  • Adanalı 4 yıl önce Şikayet Et
    Nahcovan ı Azerbaycan'a karayolundan bağlayacak bir karşı saldırı başlatılıp Nahçıvan üzerinden Azerbaycan Türkiye'ye direk sınır bağlantısı yapma zamanı gelmiştir.
    Cevapla
  • Maksut 4 yıl önce Şikayet Et
    Şimdi alırlar gelecekte yine geri çekilir azerbeycan gecmiste örneği çok sonra da rusca soyadlarına devam ederler
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Türkiye hakkında alçakça ifadeler: İstanbul Barosu için harekete geçildi!
Son Dakika: Bahçeli'den Kudüs açıklaması: Fethi yakındır!