Lala Mustafa Paşa'nın mirası: Kapalı Maraş neden kapalı, Kapalı Maraş'ın önemi ne?

Kapalı Maraş, yıllar sonra yeniden halka açılıyor... Rumların dayatmasıyla on yıllardır kapalı kalan Maraş, aynı zamanda Kıbrıs'ı fetheden Lala Mustafa Paşa'nın mirası. Kapalı Maraş'la ilgili merak edilen soruların yanıtlarını derledik...

Lala Mustafa Paşa'nın mirası: Kapalı Maraş neden kapalı, Kapalı Maraş'ın önemi ne?
Lala Mustafa Paşa'nın mirası: Kapalı Maraş neden kapalı, Kapalı Maraş'ın önemi ne?
GİRİŞ 06.10.2020 20:37 GÜNCELLEME 06.10.2020 20:40
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Ankara'da bir araya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile KKTC Başbakanı Ersin Tatar, ikili görüşmenin ardından ortak açıklama yaptı. KKTC'ye su götürecek tarihi projenin açılışını yapan iki lider, bir de müjde verdi: Yarım asra yakın süredir hayalet şehir olarak bekleyen Kapalı Maraş'ın sahil kısımları, Perşembe gününden itibaren halka açılacak. 

 

Müjdeli haber hem Türkiye hem de KKTC'de sevinçle karşılandı. Açık olduğu dönemlerde Akdeniz'in en güzel tatil beldelerinden olan Kapalı Maraş, yeniden eski günlerine dönecek olmanın heyecanını yaşıyor. 

Peki Kapalı Maraş neden kapandı? Bu kadar uzun süre neden açılmadı? İşte Kapalı Maraş'la ilgili merak soruların yanıtı: 

 

 

Bir zamanlar turizmin gözde mekanlarından biri olan Kapalı Maraş, yeniden eski günlerine dönmeyi bekliyor.

TÜRKLERE YAPILAN ZULÜM SONRASI KIBRIS BARIŞ HAREKATI

Osmanlı'dan sonra İngilizlerin eline geçen, daha sonraki dönemde Yunanistan'ın uluslararası hukuka aykırı olarak asker yerleştirdiği Kıbrıs, yüzyıldır bölgedeki en önemli tartışma konularından biri.

Rumların, Türklere yönelik soykırıma varan saldırganlığına karşı Türkiye, 1974'te Kıbrıs Barış Harekatı'nı başlatmış, kısa süre içinde adanın önemli bir bölümü ele geçirilmişti. 

'Ayşe tatile çıktı' parolasıyla başlayan Kıbrıs Barış Harekatı'na katılan askerler.

Harekatı takip eden yıllarda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kurulmuş, Maraş ise 'tampon bölgede' kaldığı için kapalı kalmıştı. 80 ve 90'lı yıllarda Türk tarafı girişimlerde bulunsa da, Rumların engellemeleri yüzünden sonuç alınamamıştı. 2004'teki Annan Planı bir dönüm noktası olabilecekken, adada yapılan referandum yine Rumların 'hayır' oyuna takılmıştı. 

Geçtiğimiz sene, Başbakan Ersin Tatar ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Maraş'ın yeniden açılması için envanter çalışması yürütüleceğini açıklamıştı. 

ESKİ İHTİŞAMINA KAVUŞACAK

Bu çalışmayla, Maraş'ın yeniden turizme kazandırılacağı kaydedilmişti. On yıllardır hiçbir bakım yapılmayan kentin alt ve üst yapıları iyileştirilecek. Devasa projenin maliyetinin yaklaşık 10 milyar dolar olacağı öngörülüyor. 

MARAŞ'IN TAPUSU BİZDE!

LALA MUSTAFA PAŞA'NIN MİRASI

Tarihi belgeler, Kapalı Maraş'ın vakıf malı olduğunu ortaya koyuyor. Kıbrıs'ı fetheden Lala Mustafa Paşa, parasını vererek Kapalı Maraş'ın bulunduğu bölgeyi satın aldı ve kendi adına kurulan vakfa devretti. Bölgenin 300 yıl boyunca vakıflara ait olduğu konusunda pek çok bilgi ve belge bulunuyor. 

KAYNAK: HABER7 | DETAY
YORUMLAR 9
  • Mehmet Emin 4 yıl önce Şikayet Et
    Aslinda adanin % 80 i vakiftir ama Ingiliz doneminde Tapularla oynayip rumlara dagittilar...
    Cevapla
  • Yakub 4 yıl önce Şikayet Et
    Ayşe tatile çıktı da ne oldu. Tatil yerleri Şeytanın pazaryeri oldu. Allah'a cc isyan yerleri oldu. Allah'a cc hesap verecekler tövbe etsinler. Helalleşsin yoksa durum vehm yani vahim
    Cevapla
  • AŞİYAN 4 yıl önce Şikayet Et
    Ayasofyanın açılışından sonra müjdeli haber sayısında bi artma var...:)
    Cevapla
  • TRT World'e Destek 4 yıl önce Şikayet Et
    Kıbrısın tamamı Türkiye'ye aittir.
    Cevapla
  • xray 4 yıl önce Şikayet Et
    Kapalı kalması o kadar saçmaki hiçbir akıl kabul etmez.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Arda Güler'e İspanya'da büyük onur! En iyisi seçildi
AK Parti İstanbul'da bayrak değişimi! Yeni İl Başkan adayı Abdullah Özdemir oldu