Bakan Koca: Salgın Anadolu'da ikinci zirve döneminde

Son Dakika haberi; Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 'Salgın Anadolu'da ikinci zirve dönemindedir. Riskli bir tırmanışla karşılaşıyoruz.' dedi. Sokağa çıkma kısıtlamasının düşünülmediğini aktaran Koca aşı çalışmalarıyla ilgili 'Türkiye'de yan etkisi az olan aşıyı uygulamayı düşünüyoruz. Muhtemelen aralıkta 5 milyon gibi bir aşılamayı yapabiliriz' dedi.

GİRİŞ 23.10.2020 20:01 GÜNCELLEME 23.10.2020 21:29
Bu Habere 39 Yorum Yapılmış

Salgınla mücadelede Bursa ve çevre illerdeki durumla ilgili toplantılar yapmak üzere kente gelen Koca, Bursa Şehir Hastanesini ziyaret etti.

Burada bölge toplantısına katılan ve 5 ilin sağlık müdürleri ile saha koordinatörleriyle görüşen Koca, daha sonra basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Bursa, Balıkesir, Bilecik, Çanakkale ve Yalova olmak üzere 5 ilin sağlık müdürleri, başhekimleri ve sahada görev alan koordinatörleriyle bir araya geldiklerini söyledi.

Sokağa çıkma kısıtlaması olacak mı? Bakan Koca cevapladı

 

 

"SALGIN ANADOLU'DA İKİNCİ ZİRVE DÖNEMİNDE"

Salgının herhangi bir şehirdeki tırmanışının ülkenin her yerini ilgilendirdiğini anlatan Koca, şöyle devam etti:

"Durum, bölgesel bir yayılımdan daha ciddidir. Gelinen noktada yeni bir değerlendirme yapmak gerekmektedir. Bu noktanın adını koymak ise uyarıcılığı bakımından yararlıdır. Bu sebeple, Bursa'da yaptığımız toplantısının muhatabı 5 ilimiz ve diğer illerimizdir. Sabahki konuşmamda belirttiğim gibi İstanbul buna dahildir. Salgın Anadolu'da ikinci zirve dönemindedir. Riskli bir tırmanışla karşılaşıyoruz. İlk zirveyi, bir diğer tabirle ilk piki büyük illerde 14 Nisan'da, ikinci zirve noktasını da eylülde yaşamıştık. Anadolu'da ise ilk zirve eylülde görülmüştü. İkinci zirveyi şimdi yaşıyoruz. Büyük illerimizde, her iki zirve noktasından sonra tedbirlere durumun gerektirdiği ciddiyetle sarılmış ve hızla sonuç almıştık. Ekimin ikinci haftasından itibaren salgın karşısında öncekilerden daha büyük bir sınavdayız."

Bakan Koca, son birkaç günde riskin boyutunun arttığını vurguladı.

Mevcut koşullarda, sağlık ordusunun gücü, hastanelerin kapasitesi, hizmet için gerekli imkanlar, sahadaki ekipler, test sayıları, temaslı taraması, izolasyon ve hepsinden önemlisi devletin bu mücadeleye verdiği önemden yana kimsenin endişesinin olmaması gerektiğini kaydeden Koca, "İnanıyorum ki, yoktur. Virüsün bulaştığı kişilerin büyük kısmında belirti görülmemesi sevindiricidir. Fakat bu durum, işin ciddiyetini azaltmıyor. Çünkü salgın bize şunu öğretti; virüsün yayılması, sadece daha fazla sayıda insanın hasta olması, hayatını kaybetmesi değil, tüm hayatın sekteye uğramasıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Koca: Salgın Anadolu'da ikinci zirve döneminde

YATAK KAPASİTELERİ

“Yatak kapasitelerimiz ve yoğun bakım yataklarını değerlendirdiğimizde Bursa'da yoğun bakım yatak kapasitemize 198 yatak ilave ediyoruz. Yatak doluluk oranımız yüzde 60, yoğun bakım yüzde 75, ventilatör ise yüzde 38. Balıkesirde 48 yoğun bakım yatağı ilave ediyoruz. Doluluk oranı yüzde 48, yoğun bakım yüzde 62, ventilatör ise yüzde 31. Çanakkele yoğun bakıma 39 yatak daha ilave ediyoruz. Yatak doluluk yüzde 34, yoğun bakım yüzde 48, solunum cihazı ise yüzde 24. Salgınla mücadelede önemli çalışma filyasyon ekiplerinin çalışması. Hem şüpheli temasları tespit edip hasta takibi yapıyor, ilaçları evlerine kadar teslim ediyoruz. Bursa'da 463 olan filyasyon ekip sayısını 700'e çıkarıyoruz. Balıkesir'de 203 ekibimiz sahada, Yalova'da ekip sayımızı 60'a çıkarıyoruz. Bilecik'te 66 filyasyon ekibimiz. Çanakkale'deki ekibi 97'ye çıkarıyoruz.”

 5 İLDEKİ SAĞLIK TESİSLERİNE YÖNELİK YATIRIM PLANLARI

Şehir hastanelerinin bulundukları bölgede sağlık hizmetlerine yaptıkları katkı vatandaşlarımızın takdirine mazhar olmuştur.” diyen Bakan Koca, şunları kaydetti:

“Cumhurbaşkanımızın hayalim dediği bu tesislerin ne kadar isabetli tesisler olduğunu hem Elazığ'da hem de bugün mücadele ettiğimiz Covid salgını vesilesiyle tekrar gördük. Bursa ve Balıkesir'deki Şehir Hastanelerimizin pandemi dönemindeki çalışmalarının bölgemize çok önemli katkılar sağladığını gördük. Bursa Şehir Hastanesi'nde salgın döneminde bu yatırımın ne denli önemli olduğunu gördük. Bursa Devlet, Zübeyde Hanım Doğumevi ve Göğüs Hastalıkları Hastanesi'ni buraya taşımıştık. Bursa Devlet Hastanesi eski adıyla Memleket Hastanesi'nin pandemi sonrası sağlık hizmetim sunumunu devamını sağlayacağız. Birçok şehir hastanemizin açıldığı illerde olduğu gibi önceki tesislere sahip çıkacağız.

Bursalı hemşehrilerimizin Şehir Hastanesi'ne ulaşımını kolaylaştırmak için 27 Ekim'de metro ihalesi yapılacak. Ali Osman Sönmez Devlet Hastanesi'nin ihalesi yapıldı. Ödenek sorunu olmayan hastanemizi tamamlayacağız. Büyükorhan Devlet Hastanesi'ni baharda açacağız. Harmancık inşaatına başlıyoruz. Spastik hastanemizi yenileyeceğiz. Yalova'da Devlet Hastanesi'nin inşaatını önümüzdeki yıl tamamlayacağız. Bozuyük'te Devlet Hastanesi'nin inşaatı hızla devam ediyor.”

Bakan Koca, “Salgın, Anadolu kentlerinde ikinci zirve dönemindeyken, İstanbul'da mücadelenin önemi artarken, günlük hayatımızı nasıl sürdürmeliyiz. Bunu tarifini kontrollü sosyal hayat şeklinde yapmıştık. Dışarıda geçirdiğimiz zamanı asgari düzeye indirmeliyiz. İşimiz mecburiyetlerimiz dışında evimizde kalalım. Hayat eve sığar cümlesini yeniden hatırlayalım. Dışarıda kalabalıktan uzak durmalıyız. Maske takalım, mesafe kuralıyla birbirimizi virüsten koruyalım. Yeni vakaların önünü kesecek basit tedbirlerdir. Salgın Anadolu'da ikinci zirve dönemine kış gelmeden ulaştı.

Tedbire boş verip seyri kendi haline bırakırsak kapalı ortam, hepimiz için yenilgi dönemi olur. İkinci zirve dönemi bugün çalışma toplantılarında ele aldığımız 5 kent için geçerlidir. Bursa, Balıkesir, Bilecik, Çanakkale ve Yalova sakinlerinden verdikleri desteğin büyüğünü talep ediyorum. Bursa salgın boyunca gördüğü en riskli dönemi yaşıyor. Bir haftalık dönemde Eylül ortasına kıyasla 3 kat fazla olarak görülüyor. Yeni bulaşmaları can kayıplarını el birliğiyle önleyelim. Bilecik ilk zirveyi 10 Eylül'de görmüştü, ona göre 2 kata yaklaştı. Zatürrenin Türkiye ortalamasının üzerindedir. Yalova ikinci zirveyi Türkiye geneliyle aynı dönemde yaşıyordu. Bugün yüzde 50 arttı. Yalova'da da zatürre oranı Türkiye ortalamasının üzerinde. Çanakkale'de yüzde 50 oranındaki artış ilk zirveye benzerlik gösteriyor. Kontrolü elde tutup tedbirlerde kararlı olması gerekiyor. Balıkesir ilk zirveyi eylül başında görmüştü. Son iki haftada yüzde 50 artış. Bir iyi haber zatürre oranının düşmeye devam etmesidir.” ifadelerini kullandı.

“Sağlık sistemi hastayı en işi şekilde tedavi edecek düzeydedir. Sahada ekiplerimiz başarı gösteriyor. Hastalıktan uzak durarak salgına set çekmeliyiz. Sağlık ordumuzun hastaları tedavi etmek için gösterdiği çabayı, tedbirlere uymak için her birimizin göstermesidir.” diyen Bakan Koca, “Açık ve ısrarlı mesajım şudur, mücadelede tedbirlerden daha güçlü silahımız yok. Hasta tedavi ederek bu kazanılamaz, yayılmayı önleyerek kazanılır. Bu da tedbirlere uymakla mümkündür.” dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bursa'da

5 İLDEN KRİTİK VERİLER

Bursa, Bilecik, Çanakkale, Yalova ve Bilecik ile ilgili seyri paylaşmak istiyorum.

Bursa'da bir ay öncesine göre günlük vaka sayısı yaklaşık 3 kat artmıştır.

Bilecik'te geçen aya göre 2 kat arttı.

Diğer 3 ilde ise %50 oranında vaka artışı görüyoruz.

Bursa'da yoğun bakım yatak kapasitemize 198 ilave ediyoruz.

Balıkesir ilimizde 48 yoğun bakım yatağı daha artırılması için planlarımızı yaptık

Bilecik 21 yoğun bakım yatağı daha artırılması için planlarımızı yaptık.

Yatak dolum %36, yoğun bakım %42, solunum cihazı doluluk oranı ise %56

Yalova'daki mevcut yoğun bakım yataklarımıza 9 ilave yapıyoruz. %62 - %60 - %26

"ASIL CİDDİ SINAVI KALABALIĞA KARŞI VERECEĞİZ"

Salgının bu devresinde, asıl ciddi sınavı kalabalığa karşı vereceğiz. Evimiz dışında, iş yerimiz dahil, başkalarıyla paylaştığımız her ortamda maske takalım. Mesafe kuralıyla birbirimizi virüsten koruyalım. Yeni vakaların önünü kesecek asıl güç bu basit tedbirlerdir.

KİMLER GRİP AŞISI OLABİLECEK?

Bu konu özellikle son günlerde çok konuşuluyor. Grip aşısıyla ilgili 1 yıl sonrasının aşısı 1 yıl önceden sipariş etmeye çalışıyoruz. Bu yıl olan aşının siparişi de geçen yıllara dayanır. Her yıl ortalama aldığımız aşı 1 milyon 350 bin dozdu. Dünyada grip aşısının arzı toplamda %20 oranında arttı. Pandemiyle birlikte grip aşısının önemi daha da arttı. Özellikle bu dönemde grip aşısının herkese yapılması gerektiği kanaati yayılıyor. Böyle bir durum söz konusu değil. Bu yıl için 1 milyon 350 bin grip aşısı tedarik ettik ve ilk 400 binini de eczanelere gönderdik. Bunun dışında grip aşılarını daha da artırmak için yoğun bir gayret içerisindeyiz. Şu an için bu sayının 2.4 milyona çıktığını söyleyebilirim geçen yıla göre. 3 milyonun da üstüne çıkarmak için yoğun bir çaba içerisindeyiz. Geçen yıla göre 2 kat artmış olacak yani. Dünyada arzının çok olmadığı ama talebinin fazla olmadığı bir dönemde grip aşısın riskli olanlara yapmak gerekiyor. Bununla ilgili de Bilim Kurulumuz bir çalışma yaptı ve kimlere öncelikle yapılması gerektiğini belirlemiş oldu. Özellikle 1) riskli gebelere (26 haftadan sonra ve doğumdan sonraki ilk 2 haftada olanlara 2) 65 yaş üstü kronik hastalığı olanlara, 5 yaş altı kronik hastalığı olanlara, 5-65 yaş arası 2 kronik rahatsızlığı olanlara, özellikle riskli olan sağlık çalışanlarımıza ve organ nakli olan kişilere olmak üzere ilk planda bunun dağıtımını hedefleyerek planladık ve peyderpey gelen aşıyı da bu çerçevede dağıtmış olacağız. Vatandaşımız e-nabız üzerinden riskli olmadığını görüp "ben yaptırmayacak mıyım" diye düşünmemeli. Sağlık çalışanlarımıza isterse Halk Sağlığı üzerinden yapılacak. Devamında bizim özellikle artışını hedeflediğimiz daha fazla tedarik için gayret gösterdiğimiz aşıyla ilgili bu kademelendirmeyi genişletmeyi düşünüyoruz. Bu anlamda telaşlanmayalım.

Bu günden riskli görülmeyen kişileri daha sonra kademelendirmeyle birlikte riskli kişi olabileceklerini söylemek istiyorum. Geçen yıla göre 2 kat oranında daha fazla aşı tedarik ediliyor ve 3 milyonun da üstüne çıkarmak için gayret içindeyiz.

Dijital altyapı boyutuyla çok güçlü bir altyapımız var. Bilgi-işlem altyapımız herkesi kapsayacak bir altyapıya sahibiz. Bu altyapı sahibinden risk durumunu, dağılımını her geçen gün genişletiyor olacağız.

KAYNAK: AJANSLAR
YORUMLAR 39
  • Abuzer 4 yıl önce Şikayet Et
    Adıyamanda tek bir tane hastane var millet çok mağdur sayın bakanım bu işe bir el atsanız acil yoğunluğundan içeri girilmiyor
    Cevapla
  • Mülayim 4 yıl önce Şikayet Et
    Dso ne asi gönderirse onu bize vuracaklar...yerli mi....
    Cevapla
  • faruk 4 yıl önce Şikayet Et
    Kim ne derse desin okulların açılmasıyla yükselişe geçti
    Cevapla
  • Aklın yolu 4 yıl önce Şikayet Et
    Corono gercekleri diye bi site var oradan maskenın zararlarını okuyun görün bakalım evdeki maskeleri nasıl yakıp yok ediyorsunuz.!!
    Cevapla
  • Salih 4 yıl önce Şikayet Et
    Kalabalıktan uzak durmalıyız güzel ama okullarda kalabalık ortam yok mu bu çocuklar bulaş yapmıyor mu konuşmalarla uygulamada sorun yok mu.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
2 milyar TL’lik GSS borcu silinecek
Galatasaray'ın bileği bükülmüyor! Kayserispor'u farklı geçti