Cenaze namazı nasıl kılınır? Cenaze namazında hangi dualar okunur? Cenaze namazının kılınışı

Cenaze namazı nasıl kılınır? Cenaze namazı ölen kimse için kılınır. Ölü için yapılan duadır. rükû ve secdesi olmayan Cenaze namazının rükünleri kıyam ve tekbirlerden oluşur. İşte Cenaze namazının kılınışı ve hazırlık aşaması...

Cenaze namazı nasıl kılınır?  Cenaze namazında hangi dualar okunur? Cenaze namazının kılınışı
Cenaze namazı nasıl kılınır? Cenaze namazında hangi dualar okunur? Cenaze namazının kılınışı
GİRİŞ 24.10.2020 13:01 GÜNCELLEME 24.10.2020 13:01

Cenaze namazı ölen Müslümanların gömülmeden önce kılınan son namazıdır. Diğer namazlara göre rükû ve secdesi olmayan Cenaze namazının rükünleri kıyam ve tekbirlerden oluşur. Peki Cenaze namazı nasıl kılınır? İşte Cenaze namazının kılınışı ve hazırlık aşaması...

CENAZE NAMAZI NASIL KILINIR?

- Cenaze yıkanmış ve kefene sarılmış olarak namazın kılınacağı yerde Musallâ taşına konulur. Cenaze cemaatin önünde bulunur. Namazı kıldıracak imam ölünün göğsü hizasında durur. Cemaat ayakta ve kıbleye karşı imamın arkasında saf tutar.

- Niyet ederken ölünün erkek veya kadın, erkek çocuğu veya kız çocuğu olduğu belirtilir.

Namazı kıldıran imam: "Niyet ettim Allah rızası için hazır olan cenaze namazını kılmaya (ölü erkek ise) şu erkek için duaya" diye niyet eder.
Ölü kadın ise: "Şu kadın için duaya"
Ölü erkek çocuğu ise: "Şu erkek çocuğu için duaya"
Ölü kız çocuğu ise: "Şu kız çocuğu için duaya" denilir.

- İmamın arkasındaki cemaat: "Niyet ettim Allah rızası için hazır olan cenaze namazını kılmaya (ölü erkek ise) şu erkek için duaya, uydum imama" diye niyet eder.
Cenaze kadın ise: "Şu kadın için duaya"
Cenaze erkek çocuğu ise: "Şu erkek çocuğu için duaya"
Cenaze kız çocuğu ise: "Şu kız çocuğu için duaya" denilir.

- Cemaaattan biri ölünün erkek mi, kadın mı olduğunu bilmezse, şöyle niyet eder: "Niyet ettim Allah rızası için imamın namazını kılacağı şu cenaze namazını kılmaya , ölü için duaya, uydum imama"

- Niyet ettikten sonra imam yüksek sesle, onun peşinden cemaat gizlice "Allahü Ekber" diyerek birinci tekbiri alıp diğer namazlarda olduğu gibi ellerini kulak hizasına kaldırır ve göbek altına bağlar.

- İmam ve cemaat gizlice sübhaneke'yi okurlar. Sübhaneke'de diğer namazlarda okunmayan "ve celle senâük" cümlesi de okunur.

- Sübhaneke okunduktan sonra eller kaldırılmadan imam açıktan, cemaat da gizlice "Allahü Ekber" diyerek ikinci tekbiri alırlar. Hem imam, hem de cemaat gizlice "Allâhümme salli ve Allâhümme barik"i okur.

- Sonra eller kaldırılmaksızın yine "Allahü Ekber" denilerek üçüncü tekbir alınır ve cenaze duası okunur. Cenaze duasını bilmeyen onun yerine Fatiha Suresini veya Kunut dualarını okuyabilir. Kunut dualarını da bilmeyen "Rabbenâ âtinâ fiddünyâ haseneten ve fil'âhireti haseneten ve kınâ azâbennâr" ayetini okur.

- Bundan sonra eller kaldırılmadan tekrar "Allahü Ekber" denilerek dördüncü tekbir alınır ve bir şey okunmaksızın önce baş sağ tarafa çevrilerek "Esselâmü aleyküm ve rahmetullah" denilir. Sonra baş sol tarafa çevrilerek "Esselâmü aleyküm ve rahmetulah" denilir ve böylece cenaze namazı bitirilmiş olur.

CENAZE NAMAZININ HÜKMÜ NEDİR?

Cenaze namazı, farz-ı kifâyedir. Müslümanların ölen din kardeşlerine karşı yerine getirmeleri gereken dinî vecîbelerin başında cenaze namazının kılınması ve bunun için gerekli hazırlıkların yapılması gelmektedir. Kadın olsun erkek olsun yalnız bir kişinin bu namazı kılmasıyla farz yerine getirilmiş olur. Cenaze namazı, Allah’a senâ, Resûlullah’a (s.a.s.) salât ve ölü için duadan ibarettir. Tebük seferine mazeretsiz çıkmayan münafıklarla ilgili olarak şöyle buyrulmaktadır: “Onlardan ölen hiçbirinin (cenaze) namazını kılma ve kabrinin başında durma. Çünkü onlar Allah’ı ve Resûlü’nü inkâr ettiler ve fâsık olarak öldüler.” (Tevbe, 9/84). Bu ayet, cenaze namazının farz oluşuna işaret etmektedir. Ayrıca Resûlullah (s.a.s.), bir müslümanın ölümü üzerine, “Bir din kardeşiniz vefat etmiştir. Kalkın, onun cenaze namazını kılın.” (Müslim, Cenâiz, 66) buyurmuştur.

ABDEST NASIL ALINIR?

Besmele ile abdeste niyet edilir ve 3 kez ağza 3 buruna su verilerek ağız ve burun temizlenir. Ardından saç bitiminden çeneye kadar 3 kere yüz yıkanır. 3 kere sağ el ve kol, 3 kere sol el ve kol dirseklere kadar yıkanır. El ve kol yıkandıktan sonra eller yıkanır ve başın 4’te 1’i mesh edilir. Başın mesh edilmesinin ardından ense ve kulaklar yıkanır. Abdest alınırken en son sağ ve sol ayaklar yıkanır. Namaz abdesti bu şekilde alındıktan sonra namaz kılınabilir.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İran'dan 'Türkiye' itirafı: ABD ile birlikte onlara karşı bunu yaptık şimdi de...
İmralı'da görüşme sona erdi: DEM Parti'den ilk açıklama!