Marmara Bölgesi illeri neler? Marmara Bölgesi haritası, gölleri, ovaları, dağları ve iklimi..
Marmara Bölgesi, köprü niteliği ile Avrupa ve Asya'yı birbirine bağladığı gibi, 67.000 kilometrekarelik bir yüzölçüme sahip olup Türkiye'nin %8,5'ine karşılık gelir. Bölgenin tam ortasında Marmara Denizi yer alır. Nüfus ve ticaret bakımından oldukça etkilidir. Peki Marmara Bölgesi illeri nelerdir? İşte Marmara Bölgesinin haritası, gölleri, ovaları, dağları ve iklimi...
Marmara Bölgesi, Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir ve Türkiye’nin kuzeybatısında bulunur. Yüzölçümü bakımından 6. büyük bölgemiz olma özelliği ve nüfus olarak en kalabalık bölgesi özelliğini taşır. Marmara Bölgesi’nde 11 ilimiz bulunur. Marmara Bölgesinde sanayi, ticaret, turizm ve tarım gelişmiştir ve Marmara Bölgesi iklim bakımından Karasal iklim, Karadeniz iklimi ve Akdeniz iklimleri arasında bir geçiş özelliği göstermektedir. Buna bağlı olarak doğal bitki örtüsünü güney ve alçak kesimlerde Akdeniz kökenli bitkiler, yüksek kesimlerde kuzeye bakan yamaçlarda Karadeniz bitki topluluğu özelliğindeki nemli ormanlar oluşturmaktadır.
Karadeniz Bölgesi illeri! Karadeniz Bölgesi bitki örtüsü, haritası, gölleri, bölümleri, dağları
MARMARA BÖLGESİNİN İL VE İLÇELERİ
-
İstanbul: İlçeleri; Zeytinburnu, Üsküdar, Ümraniye, Tuzla, Sultangazi, Sultanbeyli, Şişli, Silivri, Şile, Sarıyer, Sancaktepe, Pendik, Maltepe, Küçükçekmece, Kartal, Kağıthane, Kadıköy, Güngören, Gaziosmanpaşa, Fatih, Eyüp, Esenyurt, Esenler, Çekmeköy, Çatalca, Büyükçekmece, Beyoğlu, Beylikdüzü, Beykoz, Beşiktaş, Bayrampaşa, Başakşehir, Bakırköy, Bahçelievler, Bağcılar, Avcılar, Ataşehir, Arnavutköy, Adalar'dır.
-
Yalova: İlçeleri; Yalova, Termal, Çınarcık, Çiftlikköy, Armutlu, Altınova’dır.
-
Tekirdağ: İlçeleri; Tekirdağ, Şarköy, Saray, Muratlı, Marmara Ereğlisi, Malkara, Hayrabolu, Çorlu, Çerkezköy'dür.
-
Sakarya: ilçeleri; Taraklı, Söğütlü, Serdivan, Sapanca, Pamukova, Kocaeli, Kaynarca, Karasu, Karapürçek, Hendek, Geyve, Ferizli, Erenler, Arifiye, Akyazı, Adapazarı'dır.
-
Kocaeli: İlçeleri; Tütünçiftlik, Kartepe, Karamürsel, Kandıra, İzmit, Gölcük, Gebze, Dilovası, Derince, Darıca, Çayırova, Başiskele'dir.
-
Kırklareli: İlçeleri; Vize, Pınarhisar, Pehlivanköy, Lüleburgaz, Kofçaz, Kırklareli, Demirköy, Babaeski’dir.
-
Edirne: ilçeleri; Uzunköprü, Süloğlu, Meriç, Lalapaşa, Keşan, İpsala, Enez, Edirne'dir.
-
Çanakkale: İlçeleri; Yenice, Lapseki, Gökçeada, Gelibolu, Ezine, Eceabat, Çanakkale, Çan, Bozcaada, Biga, Bayramiç, Ayvacık'tır.
-
Bursa: İlçeleri; Yıldırım, Yenişehir, Osmangazi, Orhangazi, Orhaneli, Nilüfer, Mustafakemalpaşa, Mudanya, Kestel, Keles, Karacabey, İznik, İnegöl, Harmancık, Gürsu, Gemlik, Büyükorhan'dır.
-
Bilecik: İlçeleri; Yenipazar, Söğüt, Pazaryeri, Osmaneli, İnhisar, Gölpazarı, Bozüyük, Bilecik’tir.
-
Balıkesir: İlçeleri; Susurluk, Sındırgı, Savaştepe, Marmara, Manyas, Kepsut, İvrindi, Havran, Gömeç, Erdek, Edremit, Dursunbey, Burhaniye, Bigadiç, Bandırma, Balya, Balıkesir, Ayvalık'tır.
MARMARA BÖLGESİ HARİTASI
MARMARA BÖLGESİ İKLİMİ
Bölgede üç farklı iklim tipi görülür.
Karadeniz kıyılarında ılman iklim, Marmara ve Ege Denizi kıyılarında Akdeniz iklimi, iç kısımlarda karasal iklim görülür. İklim kıyıdan uzaklaştıkça içerilerde sertleşir.
Soğuk kuzey rüzgarlarına açık olduğu için Karadeniz kıyıları kışın biraz daha soğuk geçer. Enlemin etkisinden dolayı Akdeniz İklimi biraz bozulur. Yaz kuraklığı daha az kışlar ise daha soğuk, kar yağışı olağandır.
Ergene havzasında, güney Marmara'nın iç kısımlarında istep iklimi özelliği görülür Yaz sıcak, kış soğuktur. En çok yağışını kış, en az yağışını yaz mevsiminde alır.
MARMARA DENİZİNE KIYISI BULUNAN İLLER
-
İstanbul
-
Tekirdağ
-
Çanakkale
-
Balıkesir
-
Bursa
-
Yalova
-
Kocaeli
MARMARA DENİZİNE KIYISI BULUNMAYAN İLLER
-
Kırklareli (Karadeniz'e kıyısı bulunur.)
-
Edirne (Ege Denizi'ne kıyısı bulunur.)
-
Sakarya (Karadeniz'e kıyısı bulunur.)
-
Bilecik (Bilecik'in hiçbir denize kıyısı yoktur.)
MARMARA BÖLGESİ OVALARI
-
Ergene Ovası: adını üzerinden geçen Ergene nehrinden almakta olan bu ovanın havza büyüklüğü 17.323 kilometre karedir.
-
Adapazarı Ovası: Karadeniz ile Samanlı Dağları arasındadır. Kuzey Anadolu Fay hattı bölgesi üzerinde bulunmaktadır.
-
Yenişehir Ovası: Batı-doğu istikametine doğru bir elips şeklini almaktadır.
-
Karacabey Ovası: Bursa ovasından Görüklü yamaçları ile ayrılmaktadır. Mustafakemalpaşa ovasından yüksekliğe sahiptir.
-
İnegöl Ovası: Kuzeyde yenişehir ovasından ayrılmaktadır. Doğu tarafında Ahı dağı, Güney tarafında Uludağ sırasının doğu uzantısı bulunan domaniç dağları bulunmaktadır.
-
Balıkesir Ovası: Marmara Bölgesi’nin Güney tarafında bulunan Balıkesir Ovası, ismimi batısında bulunan Balıkesir şehrinden almaktadır.
-
Bursa Ovası: Güney tarafında Uludağ, kuzey doğu tarafında Gemic Dağı, Kuzey tarafında Mudanya isimleri ile anılan Tepeler ile çevrilidir.
-
İznik Ovası: Kuzey tarafından Samanlı Dağları, doğu tarafından Pamukova çöküntü alanından ayırmakta olan yüksek eşik sahası, güney tarafında ise Gürle Dağı ve Avdan Dağları çevrelenmiştir.
MARMARA BÖLGESİ DAĞLARI
-
Elmacık Dağı
-
Kazdağı
-
Armutçuk Dağı
-
Bolu Dağı
-
Işıklar Dağı
-
Domaniç Dağı
-
Samanlı Dağları
-
Uludağ
-
Kapıdağ
-
Biga dağları
-
Koru dağları
-
Yıldız Dağları
Marmara Bölgesi’nde bulunan kıvrımlı dağlar: Yıldız Dağları Samanlı Dağları Koru Dağları.
Marmara Bölgesi’nde bulunan volkanik dağ: Uludağ.
Marmara bölgesindeki dağların ortak özellikleri: Marmara bölgesindeki dağların ortak özellikleri,, Marmara Bölgesi, ortalama yükseltisi en az bölgedir. Fazla engebeli bir yapıya sahip değildir. Marmara bölgesinde kıvrımlı ve volkanik özelliğe sahip dağlar yer almaktadır. Yer şekilleri sade olduğu için ulaşımı da kolaydır. Dağınık yerleşmiş çeşitli dağları vardır. Bunların en büyüğü Bursa’daki Uludağ’dır. Yüksekliği 2543 metredir.
MARMARA BÖLGESİNİN GÖLLERİ
Bölge'de irili ufaklı bir çok doğal ve yapay göl bulunur. Çatalca- Kocaeli bölümünde Büyükçekmece Gölü, Küçükçekmece Gölü, Durusu Gölü, Güney Marmara bölümünde ise İznik Gölü, Sapanca Gölü, Uluabat Gölü ve Manyas Gölü, açık havası olan tatlı su gölleridir. Bunların haricinde özellikle Güney Marmara Bölümü'nde Biga Yarımadası üzerinde sulama amaçlı birçok baraj gölü ve gölet bulunur.
-
Büyük Çekmece Gölü
-
Küçük Çekmece Gölü
-
Durusu Gölü
-
Sapanca Gölü
-
Manyas Kuş Gölü
-
İznik Gölü
-
Uluabat Gölü
Göller : Bölgenin Güney Marmara Bölümü’nde tektonik oluşumlu, büyük tatlı su gölleri bulunur. Bunlar İznik Gölü, Ulubat Gölü, Manyas Gölü ve Sapanca Gölü’dür. Durusu (Terkos), Büyük Çekmece ve Küçük Çekmece gölleri ise kıyı set gölleridir. Ayrıca bölgede birçok baraj gölü de bulunmaktadır.
MARMARA BÖLGESİNİN AKARSULARI
-
Susurluk Çayı (Marmara Denizi'ne dökülür.)
-
Gönen Çayı (Marmara Denizi'ne dökülür.)
-
Kocabaş Çayı (Marmara Denizi'ne dökülür.)
-
Sakarya Irmağı (Karadeniz'e dökülür.)
-
Kara Menderes Çayı (Ege Denizi'ne dökülür.)
-
Meriç Irmağı (Ege Denizi'ne dökülür.)
-
Ergene Nehri (Ege Denizi'ne dökülür.)
-
Biga Çayı (Marmara Denizi'ne dökülür.)