2021 Motorlu Taşıtlar Vergisi ne kadar?
Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV)’ne yeni yılda yapılacak olan zam oranı belli oldu. Buna göre, 1 Ocak 2021'den itibaren mevcut MTV oranları yüzde 9.11 oranında artacak. Peki, MTV hesaplaması nasıl yapılır?
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından, Yurt İçi Üretici Fiyatlarının 12 aylık ortalamasını yüzde 9.11 olarak açıklandı. Yeniden değerleme oranı (YDO) olarak kabul edilen bu oran, yılbaşından itibaren diğer vergilerde olacağı gibi Motorlu Taşıtlar Vergisi'nde (MTV) de değişikliğe neden olacak.
Böylece yeni yılda Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) oranları yüzde 9.11 oranında artırılarak 1 Ocak 2018 sonrası trafiğe çıkan 1-3 yaş aralığındaki araçların en düşük MTV oranı bin 52 TL olacak.
2021 yılı trafik ceza fiyatları ne kadar oldu? Yeni yıl için zamlı trafik cezaları kaç TL?
2021 MTV ZAMMI AÇIKLANDI!
Her yıl Ocak ve Temmuz aylarında iki taksitte ödenen Motorlu Taşıtlar Vergisine yüzde 9.11 oranında zam gelecek.
1-3 yaş aralığında ve fakat motor hacmi 1.3 litre ile 1.6 litre arasında kalan ve vergisiz fiyatı 56 bin 519 lirayı aşmayan otomobillerin sahipleri yeni yılda 1,831 TL yıllık MTV ödeyecek.
Türkiye'de en çok satılan araç gruplarının MTV değişimlerine bakıldığında, 2018 yılında sonra trafiğe çıkan araçlarda motor hacmi 1.3 litrenin altında kalanlar ve vergisiz fiyatı 56,519 bin TL'nin altında olanlar artık 1,051TL yıllık MTV ödeyecek.
MTV HESAPLAMASI NASIL YAPILIR?
Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin hesaplanmasında aracın türü, yaşı ve motor hacmi önem taşıyor. Aracın otomobil, kamyon, kamyonet, minibüs, otobüs, panelvan olmasına göre ödenecek vergi tutarı değişiklik gösteriyor. Motorlu Taşıtlar Vergisi, otomobil ve motosikletlerin yaşı ve silindir hacmine göre, otobüslerin yaşı ve oturma kapasitesine göre belirleniyor. Kamyon ve kamyonetlerde ise aracın yaşının yanı sıra azami toplam ağırlığı göz önünde bulundurularak MTV tutarı hesaplanıyor. Bu bilgiler ışığında ilk 6 ayda ve ikinci 6 ayda ödenecek tutar bilgisine ulaşabilirsiniz.
MTV BORCU SORGULAMA
MTV ödemesi yapabilmek için önce sorgulama yapmalısınız.
Borcunuzu 02:00-22:00 saatleri arasında anlaşmalı bankalar aracılığı ile ödeyebilirsiniz.
Geçmiş yıllar da dahil bu sayfadan sorguladığınız tüm borçlarınızı ödeyebilirsiniz.
Yabancı plakaya ilişkin ödeme yapabilmek için, ‘Yabancı plaka ile sorgulama yapmak istiyorum’ kutucuğunu işaretleyiniz.
*T.C. kimlik numarası ve ya vergi kimlik numarası bilgilerinden birini girmelisiniz.
** Plakanızı bitişik girmelisiniz.(Örneğin: 06JJJ06 gibi.)
*** Özel Plaka: Şirket ismi, kişi ismi vb. isimlerin yazılı olduğu plakalardır.(Örneğin: 06 ŞAHİNLER A.Ş. 009 gibi.)