Ve cuma namazı için Diyanet'ten son dakika açıklaması
Son dakika haber : Diyanet İşleri Başkanlığı, Din İşleri Yüksek Kurulu, cuma namazına ilişkin sosyal medya hesabı üzerinden bir açıklamada bulundu.
Son dakika haberi: Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu; hastalık, şiddetli yağış, aşırı sıcak ve soğuk gibi elverişsiz hava şartları yanında salgın hastalığın da cuma namazının farz olmasını düşüren mazeretler kapsamında olduğunu bildirdi.
Diyanet'ten yapılan açıklamada şöyle denildi:
Salgın tedbirleri ve elverişsiz hava şartlarının bir araya gelmesi ve son zamanlarda vaka sayılarındaki artış sebebiyle aşağıdaki açıklamaya gerek görülmüştür.
CUMA NAMAZININ FARZİYETİNİ DÜŞÜRMEKTEDİR
İslam dini hayat ile sağlığın korunması ve bunlara zarar verecek şeylerin giderilmesi yönünde son derece açık hükümler getirmiştir. Müslümanlar, bu hükümlerin gereklerini yerine getirmekle ve ilgili tedbirleri almakla yükümlüdür. Özellikle bulaşıcı hastalıklara karşı gereken tedbirlerin alınması dinimizin bir gereğidir.
Ayrıca hastalıkların bazı ibadetlerle yükümlü olmayı kaldıran bir mazeret olduğu bilinen bir hükümdür. Bu bağlamda, Cuma namazıyla yükümlü olmanın şartlarından birisi de, cemaate katılmaya mani bir mazeretin bulunmamasıdır.
Zira meşru bir mazeretin varlığı, Cuma namazının farziyetini düşürmektedir. Hastalık, şiddetli yağış, aşırı sıcak ve soğuk gibi elverişsiz hava şartları yanında salgın hastalık da kişiye cumanın farz olmasını düşüren bu tür mazeretler kapsamındadır.
CUMA NAMAZINI KILAMAYANLARA ÖĞLE NAMAZI FARZ OLMAKTADIR
Tüm dünyayı etkileyen Kovid-19 salgını ile ilgili tedbirler, kış mevsiminin getirdiği elverişsiz hava şartlarıyla birleştiğinde, cemaatin bir kısmının camide yer bulamaması ve Cuma namazını kılamamasına yol açabilmektedir.
Camide mesafe şartını sağlayacak şekilde yer bulamayanların, hem kendilerini hem de cemaati tehlikeye atacak şekilde içeriye girmeleri doğru değildir. Bu şekilde Cuma namazını kılamayan kişilere, diğer meşru mazeretlerde olduğu gibi, öğle namazını kılmak farz olmaktadır.
Dolayısıyla bu durumdaki kişiler imkân buldukları bir yerde öğle namazını kılmakla yükümlüdürler. Hz. Peygamber (s.a.s.) döneminde sabit olduğu bilinen ve günümüze kadar ittifakla uygulanan hüküm böyledir.
Burada bir kez daha ve önemle ifade edelim ki, bulaşıcı salgın hastalığa yakalananların ve teması' olanların cemaate katılmamaları ve karantina şartlarına riayet etmeleri dinen zorunludur."
Din İşleri Yüksek Kurulu, Kovid-19 salgını sürecinde kış mevsiminin olumsuz hava şartlarında kılınacak Cuma namazına ilişkin açıklama yaptıhttps://t.co/IwvuuXp2Q9 pic.twitter.com/JYk2HNorZH
— Diyanet (@diyanetbasin) December 4, 2020
-
TOPRAK 3 yıl önce Şikayet EtAnlamayana anlatayım; Evde karantinada olmak gerektiğinde, camide yer bulamadığında, kendini iyi hissetmediğinde camiye gidip hastalık bulaştırmayın. Camiler kuralların en sıkı uygulandığı, en güvenilir yerlerdir. Bu güvenilirliğe zarar vermeyin. Bu kaideler 1400 yıldır yürürlüktedir ve şu anda yeri geldiği için açıklanmaktadır. Bu kurallar yeni konmadı.Beğen Toplam 10 beğeni
-
Bünyamin Öztürk 3 yıl önce Şikayet EtYağmur da yağsa hiç bir şey yapamasak farzını kılarız, ıslanırız biraz. Hem böylece kıymetini daha iyi anlarız.Beğen Toplam 6 beğeni
-
misafir 3 yıl önce Şikayet EtŞiiler gibi sırtını zincirle de döver misin? Kendine eziyet farz değildir. Kıymetini de sevabını da artırmaz. Salgında sağlık problemleri olanlar cemaate zarar vermemek adına kendini izole etsin.Beğen Toplam 6 beğeni
-
Emin 3 yıl önce Şikayet Ether kurum açıklama yapıyor birde biz yapalım dediler heralde...Beğen Toplam 2 beğeni
-
Remzi 3 yıl önce Şikayet EtHe koronalı olduğu halde dışarı çıkan ahmak varsa ona bişey diyemem, o türler her yerde var. Bunlar için önlem alınabilir. Ama mesafeye dikkat edilmiyor demek doğru değil.Beğen Toplam 2 beğeni
-
Hakan 3 yıl önce Şikayet EtEn son gittiğimde yağmur yağıyordu önce mesafeyi koruduk sonra namaza doğru gelen araya sıkıştı ne mesafe kaldı ne bişey denetlemeye gelince denetleyen kimse yok maskesiz gelen çok kişi varBeğen Toplam 3 beğeni