Bakan Koca'dan son dakika aşı açıklaması! İddiaları yalanladı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Resmi Gazete’de yayımlanan “Beşeri Tıbbi Ürünler Ruhsatlandırma Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” hakkında yayılan asılsız iddialarından ardından açıklama yaptı.

Bakan Koca'dan son dakika aşı açıklaması! İddiaları yalanladı
Bakan Koca'dan son dakika aşı açıklaması! İddiaları yalanladı
GİRİŞ 18.12.2020 22:22 GÜNCELLEME 18.12.2020 23:05
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Beşeri Tıbbi Ürünler Ruhsatlandırma Yönetmeliğinde aşıların Acil Kullanım Onayı'na ilişkin düzenleme yapıldığını belirterek, "Acil Kullanım Onayı, 'ruhsat' anlamına gelmemektedir. Sadece, aşının ruhsatlandırılması için gerekli veriler sağlanıncaya kadar verilen, süresi belli olan geçici bir izindir." ifadelerini kullandı.

BAKAN KOCA, ASILSIZ İDDİALARI YALANLADI

Bakan Koca, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, bugün Resmi Gazete'de yayımlanan ve Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunun Acil Kullanım Onayı verebilmesine imkan sağlayan "Beşeri Tıbbi Ürünler Ruhsatlandırma Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" hakkında bilgi verdi.

Yönetmelikle ilgili asılsız bilgiler yayıldığının görüldüğünü aktaran Bakan Koca, düzenlemenin özellikle yerli aşı adayları ve Türkiye'de kullanılacak tüm aşılar için yapılmış bir düzenleme olduğunu vurguladı.

Acil Kullanım Onayı'nın, Kovid-19 gibi pandemilerde yayılımın önüne geçmek ve halk sağlığını korumak üzere geliştirildiğini ve güvenli aşılara vatandaşların mümkün olan en erken sürede erişimine olanak sağlayan bir uygulama niteliği taşıdığını belirten Koca, şunları kaydetti:

"Söz konusu değişiklikle bir eksiklik giderilmiş ve dünya genelinde uzun süredir kullanılan bu uygulamaya mevzuatımızda yer verilmiştir. Acil Kullanım Onayı, ABD ve Avrupa Birliği ülkeleri başta olmak üzere dünya genelinde uzun süredir kullanılmaktadır. Halihazırda dünyada öne çıkan Kovid-19 aşılarına verilen onay, bu kapsamdadır. Dünya Sağlık Örgütü de ihtiyaç duyulan durumlarda aşı dahil çeşitli ürün grupları için aynı prosedürü önermektedir. "

Türkiye genelinde 16 ayrı yerli aşı ile Ar-Ge çalışmalarının devam ettiğini bidiren Koca, halihazırda bir inaktif aşının Faz 1 klinik çalışmasında sona gelindiğini ve Faz 2 çalışmalarına hazırlanıldığını aktardı.

Eş zamanlı olarak farklı teknolojilerle geliştirilen 5 ayrı aşının da Faz 1 aşamasına geldiğini bildiren Koca, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Mevzuat düzenlemesinin bir amacı da çalışmaları sonuçlanan yerli aşılarımızı güvenlik testlerinin ardından en erken şekilde vatandaşlarımızın kullanımına sunabilmektir. Acil Kullanım Onayı, 'ruhsat' anlamına gelmemektedir. Sadece, aşının ruhsatlandırılması için gerekli veriler sağlanıncaya kadar verilen, süresi belli olan geçici bir izindir. Toplumun sağlığını korumak ve gecikmelere meydan vermemek için yapılan bir işlemdir. Verilen süre sonunda da ürünün ruhsatlandırılması esastır. Acil Kullanım Onayı, yurt dışından getirilme veya yerli üretim olmasına bakılmaksızın bütün aşılar için aynı şartlara bağlı olarak verilecektir. Aşının güvenirliği ve etkililiği bilimsel çerçevede gösterildikten sonra, elde edilen verilerin yarar-risk dengesi gözetilerek uluslararası standartlara uygunluğu değerlendirilecektir. Gerekli teknik incelemeleri ve testler sonucunda uluslararası akredite bir kurum olan Türkiye Tıbbi Cihaz ve ilaç Kurumunca Acil Kullanım Onayı verilecektir."


 

 

YORUMLAR 18
  • vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    Hadi oradan!! Neye hizmet edildiğini basireti açık olan her kes GÖRÜYOR!
    Cevapla
  • FAHRETTİN KOCA 3 yıl önce Şikayet Et
    Çin bizle eyleniyehh
    Cevapla
  • misafir 3 yıl önce Şikayet Et
    Mevcut kanun, denenmemiş güvenilirliği ispatlanmamış ve ilerde doğacak zararlardan halkı korumak için bir kanundu. Alelacele denemeleri tamamlanmamış aşıları kullanmanın önünde engeldi. Dünyada ilk defa başarısı garanti edilip, ileride olabilecek olumsuzluklardan sorumluluk üstlenmeden, aşı üretebilme ve satma yöntemi deneniyor. Bu kanun olduğu sürece hiç bir aşı kullanılamayacaktı. Artık önü açıldı deneme tahtası olabilirsiniz ve üretici sorumluluk kabul etmeyecek. Durum bundan ibaret. Ne açıklanırsa açıklansın bu durum değişmeyecek. Şu an güvenilirliği kanıtlanmamış deneysel aşıları kullanacağız, çünkü normal şartlarda en az dört yıl gözlem gerekecekti.
    Cevapla
  • Ömer 3 yıl önce Şikayet Et
    Chp == algı.
    Cevapla
  • C.Türk 3 yıl önce Şikayet Et
    Chp, nin zaten işi bu!.
    Cevapla
  • Abdullah 3 yıl önce Şikayet Et
    Çinin kullanamadığı bir aşıyı biz niye kullanalım
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Maradona'nın efsanesi olduğu takım Arda Güler'in peşine düştü
A Milli Takım'ın Uluslar Ligi'nde play-off rakibi belli oluyor!