Aşıda adaletsizlik aşılamıyor

Bill & Melinda Gates Vakfının desteğiyle Duke Küresel Sağlık İnovasyon Merkezi tarafından derlenen verilere göre aşı dağılımında ciddi adaletsizlikler görülüyor.Kanada'da sadece bir kişiye 9 doz aşı düşüyor, Hindistan, 1,6 milyarlık sipariş verdi. Zengin ülkeler aşının yüzde 54'ünü şimdiden satın aldı.

Aşıda adaletsizlik aşılamıyor
Aşıda adaletsizlik aşılamıyor
GİRİŞ 20.12.2020 08:18 GÜNCELLEME 20.12.2020 08:22
Bu Habere 34 Yorum Yapılmış

Dünya genelinde 76 milyon kişiye bulaşan ve yaklaşık 1,7 milyon insanını hayatını kaybetmesine yol açan COVID-19’u engellemesi beklenen aşı kasımda piyasaya sürülmeye başladı. Dünya çapındaki ülkeler ve kuruluşlar tarafından yaklaşık 7,86 milyar doz aşı satın alındı. 

 

 

REKOR HİNDİSTAN'DA

BM ve DSÖ’nün aşı dağıtımında eşitlik taahhüdüne rağmen, ülkeler, nüfuslarının çok üzerinde aşı siparişi veriyor. Şu ana kadar onaylanmayanlar dail teyitli satılan aşılar 7,7 milyar doza ulaştı. 3,9 milyar doz aşı için de müzakereler sürüyor. Yüksek gelirli ülkeler şu anda daha büyük doz paylarını satın alıyor olsalar da Hindistan 1,6 milyar doz ile diğer bütün ülkelerden daha fazla aşı siparişi veren ülke oldu. ABD, buna kıyasla 1,1 milyar dozu önceden satın aldı ve bu sayı, Hindistan’ın satın aldığı miktardan daha az olmasına rağmen Hindistan’ın gelişmekte olan 1,3 milyar vatandaşına kıyasla ABD’de yaklaşık 330 milyon kişi var. Yüksek gelirli ülkeler 4 milyar dozdan fazla yani neredeyse aşıların %54’ünü satın aldı. Buna karşılık düşük ve orta gelirli ülkeler %34'ün biraz üzerinde alım yaptı.

BİR KİŞİYE 9 DOZ

38 milyonluk nüfusu ile Kanada, kişi başına dokuz doza denk gelen 350 milyon aşı siparişi vererek diğer herhangi bir ülkeye kıyasla kişi başına en yüksek dozu ayıran ülke oldu.

 

 

200 AŞI DAHA GELECEK

Şu anda, yüksek hızda geliştirilmekte ve test edilmekte olan 200'den fazla aşı adayı var. Ancak ön satışı yapılan aşı adaylarının tamamının test aşamasını geçemeyeceği gibi bir ihtimal de var.

AŞI OLSANIZ DA MASKESİZ GEZMEYİN

Çin aşı araştırma ve geliştirme çalışma grubu başkanı Zeng Yixin, acil aşılama programının kış döneminde ülkede devam edeceğini söyledi. Yixin, "Kış ve ilkbahar mevsimlerinde bazı önemli nüfus grupları arasında yeni koronavirüs aşılama çalışmaları yürütmek, salgın önleme için büyük önem taşıyor" dedi. Zeng, ilk önce aşılanacak kadar şanslı olanların yine de fiziki mesafe kurallarına uymaya devam etmeleri, ellerini iyice yıkamaları ve bir yüz maskesi takmaları konusunda uyardı. Çin yetkilileri, kullandığı aşıların "verimli ve güvenli" olduğundan emin olsalar da hiçbir aşının virüse karşı yüzde 100 koruma sağlayamadığını duyurdu.

EN ÇOK SATAN OXFORD

Oxford Üniversitesi aşısı, satılan 2,7 milyardan fazla dozla şimdiye kadarki en popüler aşıdır. Akademik kurum, AstraZeneca ile birlikte her biri Hindistan ve ABD'ye 500 milyon aşı ve Avrupa Birliği’ne 400 milyon aşı dağıtıyor. Covid-19 aşılarının en çok satan ikinci şirketi olan Novavax, önceden 1,3 milyar doz sattı. Şimdiye kadar, Pfizer-BioNTech ve Moderna, üretilen toplam aşı dozlarının sırasıyla %10 ve %6'sını önceden sattı.

TÜRKİYE GAZETESİ

YORUMLAR 34
  • ... 3 yıl önce Şikayet Et
    hindistan nüfusunu öğrende gel almaları normal
    Cevapla
  • Fatihin fedaisi 3 yıl önce Şikayet Et
    ingilterede virüs mutasyona uğrayıp patlama yaptı aşı vurulsalarda hiç bir işe yaramıyor hepsi hikaye
    Cevapla
  • milletin ferdi 3 yıl önce Şikayet Et
    Henüz yeni çıkan virüs mutasyonu ve henüz yapılmaya yeni başlanan aşı ile ilgili, kimsenin bilmediği bir konuda uzun süren bir bilimsel bir araştırmayı tamamladın galiba…
    Cevapla
  • Ahir zaman,, 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu aşıyı olanlar kurtuldum zannetmesin ,etkisi geçince vucudunuz antikor üretmeyi durdurunca aşı olmayanların bünyesinden daha zayıf bir bünyeye sahip olacaksınız sonrasında bir grip yada daha basit bir virüsten bile ölebilirsiniz
    Cevapla
  • milletin ferdi 3 yıl önce Şikayet Et
    mRNA aşılarının üretimi kolay olmakla birlikte ABD gibi zengin ülkelerin talep ettiği miktarda aşı üretimi henüz yapılabilmiş değil. Yani durum bizim sipariş ettiğimiz fakat henüz gelmeyen faz3 çalışmalarında sona gelinen Çin’in inaktif aşısının durumundan çok da farklı değil. Her şeyi komplo teorilerine bağlamayın. Bunu aşı geliştirme çalışmalarına finansal destek olarak görmek daha doğru olur. İhtiyacından fazla aşıyı çöpe atacak değil, yoksul ülkelere vererek imajını da düzeltecek. ABD aşılar başarısız olsa bile alım taahhüdü verilmiş. Hava savunma sistemimiz açısından şart olan ve patriot verilmediği için S-400 alınmasına bile karşı çıkan bir muhalefet varken bunu biz yapabilir miydik?
    Cevapla
  • SONER 3 yıl önce Şikayet Et
    çin aşısı ne kadar sattı ? burada bahsedilmemiş ? yoksa sadece biz mi aldık bu aşıyı ?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
ABD'nin yeni Savunma Bakanı Pete Hegseth'in Mescid-i Aksâ için alçak teklifi ortaya çıktı
Trump'tan İsrail'e ilk söz! Tüm kısıtlamaları kaldıracak