Uzmanlardan son dakika mutasyon açıklaması! Bu şekilde devam ederse...

Covid-19 salgını tüm dünyada hızını kesmeden bulaşmaya devam ederken İngiltere'den gelen haber herkesi tedirgin etti. Virüsün mutasyona uğradığı ve artık daha hızlı yayıldığı söylenirken hazırlanan aşıların işe yarayıp yaramayacağı, mutasyona uğrayan koronavirüsün daha öldürücü olup olmadığı gibi sorular da kafalarda yer edindi. Uzman isimler ise yeni mutasyonla ilgili Haber7'ye çok önemli açıklamalarda bulundu.

Uzmanlardan son dakika mutasyon açıklaması! Bu şekilde devam ederse...
Uzmanlardan son dakika mutasyon açıklaması! Bu şekilde devam ederse...
GİRİŞ 22.12.2020 10:28 GÜNCELLEME 22.12.2020 10:45
Bu Habere 19 Yorum Yapılmış

Tarık Dağlı- Haber7

Son dakika: Koronavirüsle mücadele aşı çalışmaları son dönemece girdiği sırada ve hatta aşılanmaya başlamak için gün sayılırken virüsün mutasyona uğradığı yönündeki haberler insanlarda ümitsizliğe neden oldu ancak uzman isimler Haber7'ye yüreklere su serpecek açıklamalarda bulundu.

 

Doç. Dr. Ümit Savaşçı (Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi/Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı)

MUTASYON AŞILARI ETKİLER Mİ?Pandeminin başlangıcından beri 140 binden fazla genetik çalışmada Kovid 19 virüsünün 4 binden fazla mutasyona uğradığı biliniyordu. Bu mutasyonun özelliği anahtar kilit modeli virüsün üzerindeki protein yapılarını etkileyen bir değişim göstermesi. Bunun için ciddi önlemler alınmaya başlandı. Ama aşılardaki antikorlar virüse bir çok noktadan bağlandığı için şu an için bir tehlike yok aşı konusunda. Ama virüsü kilit-anahtar yapısında daha çok değişim olursa o zaman aşının da etkisiz olabileceği bir mutasyon gerçekleşebilir. Özellikle içinde canlı virüs olmayan inaktif aşılar virüsteki ciddi bir değişimi kapsamayabilir. Tabi bunlar olasılık. Şu an mutasyona uğrayan virüsle ilgili bilgilere göre aşı konusunda endişe edilecek bir durum görünmüyor. 

 

YÜZDE 70 DAHA HIZLI YAYILIYOR

Hastalığı ağırlaştırma yönünde bir bulgu yok. Ama A0 dediğimiz, hastalığın yayılma hızını belirten değeri artırdı. Mutasyona uğramış virüsün yüzde 70 daha hızlı yayıldığı gözlemleniyor. 

Mutasyon daha da gelişirse bunu ikinci bir virüs olarak tanımlamak gerekir. O zaman enfekte olanlar da tekrar virüse ve hastalığa maruz kalabilirler. Ama mutasyonun sürekli olumsuz şekilde gerçekleşeceğini söyleyemeyiz.

TAHMİN EDİLENDEN DAHA UZUN SÜREBİLİR

Sonuçta virüs bir organizma ve yaşamak için çabalıyor, direniyor. Bu sürekli daha güçlü bir şekilde mutasyona uğrayacağı manasına gelmiyor. Direnemeyip tamamen yok da olabilir. Ama şu andaki mutasyonların olumlu manada gerçekleşmediğini görüyoruz. Bu şekilde devam ederse pandeminin tahmin edilen süreden biraz daha uzayacağını söyleyebiliriz. Bunun nereye doğru gideceğini kimse bilemez.
Şu an mutasyonun tespit edildiği ülkelerle ulaşımın kesilmesi önemli bir tedbir. Ancak çok hızlı olarak aşılamayı yapmamız gerekiyor. Ya da virüsü etkisiz hale getiren ilaçların bir an önce bulunması gerekiyor.

Prof. Dr. Levent Kenar (Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıbbi KBRN(Kimyasal Biyolojik Radyolojik Nükleer Tehditler) Anabilim Dalı Başkanı)

SALGINA FARKLI BİR BOYUT KAZANDIRABİLİR

Mutasyon çevre koşullarıyla da ilgili bir olay ve bu virüs sayısız bir şekilde mutasyon geçirdi. Türkiye’de bulunan virüsün genetik yapısı ile Kolombiya’daki virüsün genetik yapısı zaten aynı değil. Bundan dolayı İngiltere’de ortaya çıkan mutasyon salgına farklı bir boyut kazandırabilir. Bizim bir virüsün ortadan kalkması için beklentimiz, mutasyonun virüsü zayıflatacak şekilde gerçekleşmesidir. Ancak İngiltere gibi bir kuzey ülkesinde, soğuk iklimde bu mutasyonun gerçekleşmesi, virüsün önümüzdeki günlerde daha zor çözüneceği bir hal aldığını ortaya koyuyor. Filmlerde görürsünüz; virüsleri, mikroorganizmaları soğuk kalıplarda saklarla. Bu sayede bir bozulma yaşamazlar, ardından sıcak ortamda tekrar çözünürler. Yani virüsü soğuk iklimde mutasyon geçirmesi maalesef müjdeli bir haber veremiyoruz.
Yakın gelecekte bu mutasyonun etkilerini daha çok göreceğiz. Mutasyon dediğimiz olay virüsün yapısındaki nükleik asitlerinin olması gerekenden farklı bir yapıya bürünmesi olarak açıklanabilir. Bu doğal bir şekilde gerçekleşebileceği gibi laboratuvardaki bir manipülasyon, işlem sonucu insan müdahalesiyle de ortaya çıkabilir. Sonuçta aşı geliştirme teknolojisine sahip ülkeler, kurumlar bu virüsün genetik yapısı ile de oynayabilir. Laboratuvarda aşı üretebiliyorsan biyolojik silah da üretebilirsin.

TEK KURTULUŞ REÇETESİ AŞI

İlk ortaya çıkan verilen bizim beklediğimiz negatif mutasyonun gerçekleşmediği şeklinde. Ve hastalığın yayılım hızının arttığını ortaya koyuyor. Önümüzdeki zamanlarda bu mutasyona uğramış virüsün öldürücülük oranının, mortalitesinin, insanlarda hastalık oluşturma ve bulaştırma seviyesinin nasıl seyredeceğini göreceğiz. 

Virüsün genetik yapısının çevre faktörlerine göre değişiklik gösterdiğini biliyoruz bu nedenle aşıların da her ülkede her insan için aynı sonuçları vermesini bekleyemeyiz. Ama aşının esprisi iyileştirme ya da tedavi etme değil, kişinin çevresinden virüsü alabilme ihtimalinin azalmasına yönelik çalışmalardır. Şu an hızlandırılmış da olsa aşının geliştirilmesi önemli. Büyük oranda aşıların koruyuculuk yüzdeleri aşılanmayla beraber denenmiş olacak. İnsanoğlunun da tek kurtuluş reçetesi aşı olarak görünüyor. Mutasyonun aşıdaki etkinliği çok büyük oranda etkileyeceğini sanmıyorum.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 19
  • Vatann sever 3 yıl önce Şikayet Et
    Madem mutasyonu fark edebiliyorlar o zaman aşıyı denesinler işe yarıyor mu söylesinler
    Cevapla
  • DNA 3 yıl önce Şikayet Et
    mutasyon diye diye Evrim teorisini müslümanlara kabullendireceksiniz. tehlikeli bir propaganda..
    Cevapla
  • Mazlum 3 yıl önce Şikayet Et
    Değerli insanlar, Islam diyarında, YARATANdan ümit kesmiş bir hal sergileniyor. Gereksiz konulara kafanızı yormayin. ALLAH CC. Kutsal kitabında ;Ecelleri geldiği zaman, onu ne bir an erteleyebilir, ne de öne alabilirler" Buyuruyor. 10/49 15/5 16/61 ..........
    Cevapla
  • Rıdvan.bey 3 yıl önce Şikayet Et
    Bunlar artık boş laf ülkemizde geçen yıl, 50 bine yakın insan grip ve zatürreden vefat etmiştir. Coronoda 15 bin civarında bu rakam. Yeter milleti paranoyak yaptığınız iyice sürekli korku pompaladiginız 10 aydır yetti artık.
    Cevapla
  • Mustafa Ugur 3 yıl önce Şikayet Et
    Her yerde soyledim soyluyorum. Virus ancak ve ancak balgam yapan bir vücütta olur. Cünkü balgam ak cigerlerde, burun ve sinuslerde yapistirici röl oynar. Sigara ve ekmek (gluten icerdigi için) ve bazen sutlu urunler yapistirici ozelligi var. Balgam sorunu olan bir insan bunu cozdugu an ne korona nede grip olur. Olay bu kadar basit!!!
    Cevapla
  • Mustafa Ugur 3 yıl önce Şikayet Et
    Erhan kardes senin o bahsettigin olay vücütun kendi koruma mekanizmasi. Ben vücütta extradan gereksiz olarak iretilen balgami kast ettim. Ikisi ayri konular. Iste doktorlarin anlamadigi konu burasi. Insan grip olunca doktor hangi ilaci yazar önce? Bir dusunun bakiyim?
    Cevapla
  • Kamil 3 yıl önce Şikayet Et
    Balgam yapmayan vücut ararsak işimiz zor :)
    Cevapla
  • Hamza 3 yıl önce Şikayet Et
    Prof doktor çok büyük keşif yapmış :)))
    Cevapla
  • Erhan 3 yıl önce Şikayet Et
    Balgam yapıtırıcı özelliği var aynı zamanda koruyucu bir salgıdır balgam sümük İnsan vücüdundaki ölü virüs ve hücrelerin atılmasına yarayan bir salgıdır Balgama yapışan. Virüs ve mikroplar vücuda yayılması zor birçok hastalık nezle grip benzeri durumlarda balgam çoğalması sebebi vücûd savaşıyor balgama dönüştürüp atıyor vücudundan
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Fidan, Alman mevkidaşı Baerbock'ın yüzüne söyledi: Asla müsaade edilemeyecek
Tahran’ın Suriye hazımsızlığı