Sağlık Bakanı Koca: Aşı dağıtım ve uygulama sonuçları anlık ve canlı olarak paylaşılacak
Son Dakika Haberi; Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs aşılarının hakkaniyetle dağıtılacağını, sonuçların anlık ve canlı olarak paylaşılacağını bildirdi. Aşılamanın MHRS üzerinden randevu sistemiyle olacağını aktaran Koca 'Salgının hızının yavaşlamış olması da göz önüne alınarak inaktif aşının 28 gün arayla iki doz olarak yapılması uygun bulunmuştur.' dedi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Çin'den gelen aşı sonrası uygulanacak aşılama programı hakkında açıklama yaptı.
Aşı risk yönetim stratejisine uygun olarak hakkaniyetle dağıtılacak, sonuçları anlık ve canlı olarak paylaşılacaktır. Bilim Kurulumuzun belirlediği stratejiye uygun olarak 28 gün ara ile iki doz halinde uygulanacaktır. pic.twitter.com/USi5LqQELh
— Dr. Fahrettin Koca (@drfahrettinkoca) December 30, 2020
Bir yılımızı kesintisiz olarak tüm dünyayı sarsan salgınla mücadele ederek geçirdik. Milletçe sıkı tedbirlere uyma, günlük yaşantımızdan, ihtiyaçlarımızdan sosyal ilişkilerimizden taviz vererek hayatımızı sürdürme çabası içinde olduk. Hastalıkla mücadele ile geçen bu dönemi geride bırakıp yeni yılla birlikte koruyucu önlemleri uygulamaya geçmenin hazırlığı içindeyiz. Sağlık Çalışanları Yılı olan 2021 yılına sağlık çalışanlarımızı aşılayarak başlayıp koruyucu tedbirlere geçmenin ilk adımını atacağız.
SEVKİYAT SIRASINDA HİÇBİR SORUN YAŞANMADI
Tedarikine başlanan inaktif aşının ilk kısmı bugün ülkemize getirilerek Bakanlığımıza teslim edilmiştir. Sevkiyat sırasında soğuk zincirin bozulmaması adına gerekli tüm tedbirler alınmış ve hiçbir sorun yaşanmamıştır. Bu sürecin başarıyla gerçekleştirilmesinde titiz çalışmaları ve zaman tanımaz destekleri için İçişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Devlet Malzeme Ofisi, Türk Hava Yolları çalışanlarına ve Bakanlığımız personeline teşekkür ederim.
Pekin gümrüğüne soğuk zincirle getirilen aşılar, gerekli işlemler tamamlanıncaya kadar lityum bataryalı soğutucuları olan konteynırlarda saklanmıştır. Bu sayede aşılar, gümrükte muhafaza edildiği süre boyunca hiçbir ısı değişikliğine maruz kalmamıştır. Ülkemize yıllardır temin edilen aşıların çoğu öncelikli kargo statüsünde olan bu tür konteynırlarla transfer edilmektedir.
Aşılarımız bu sabah erken saatlerde Esenboğa Havalimanına iniş yapmıştır. Aşılarımız buradan; sıcaklık kontrol sistemi, jeneratör ve yedek sistemler bulunan Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Aşı ve İlaç Deposuna nakledilmiştir. Ürünler Bakanlığımızın deposuna geldiğinde bu sıcaklık kayıt edici cihazlar kontrol edilmiş ve sonrasında ürün kabulü yapılmıştır.
AŞILARIN ANALİZ SÜRECİ BAŞLADI
Aşılardan rastgele örnek olarak alınan numuneler, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Laboratuvarlarına sevk edilerek analiz süreci başlamıştır. Olumlu bulunması durumunda TİTCK tarafından Acil Kullanım Onayı verilecektir. Bu süreçte aşılar, Bakanlığımıza ait iklimlendirme özelliğine sahip özel tasarlanmış araçlarla il depolarına dağıtılacaktır.
AŞI YAPACAK KURUMLAR
Aşılama programı başladığında atılacak adımlar ve aşılamada öncelik sıralaması Bilim Kurulumuzca belirlenmişti. Bu stratejinin ilk basamağında yer alan sağlık çalışanları ve huzur evlerinde bulunan kişilerin aşılanmasına ilk olarak başlanacaktır. Bütün Aile Sağlığı merkezleri ile kamu, özel ve üniversite hastanelerimizde aşı yapılması için planlama yapılmış durumdadır.
Bilim Kurulumuz COVID-19 aşılaması ile ilgili uygulamaya yönelik konuları tartışmış ve hastalık riskini en aza indirecek şekilde bir planlama yapılmıştır. Bu kurallar ile uygulama kılavuzları önümüzdeki günlerde hem sağlık kuruluşlarımıza iletilecek. Ayrıca bilgilendirme amaçlı bir web sayfası ve süreç yönetimi açısından bir mobil uygulama da devreye alınacaktır.
Aşılama takviminin toplumdaki bağışıklık oranını en üst düzeye, en kısa zamanda ulaşmasını sağlayacak şekilde uygulanması hedeflenmektedir.
Bu nedenle oluşturulan risk sıralamasına göre, vatandaşlarımızın aşılanmasının ülke çapında bir program ile mümkün olan en kısa zamanda tamamlanması deflenmektedir. Aşı ile oluşturulan bağışıklık yanıtı ikinci doz uygulaması ile daha da artmaktadır. Salgının hızının yavaşlamış olması da göz önüne alınarak inaktif aşının 28 gün ara ile iki doz olarak yapılması uygun bulunmuştur. İkinci doz aşı yapıldıktan sonraki iki haftayı da kapsayacak şekilde sıkı korunma tedbirlerinin sürdürülmesi önem arz etmektedir.
AŞI İÇİN RANDEVU NASIL ALINACAK?
Vatandaşlarımız öncelik gruplarına göre kendilerine ayrılan aşıların yapılması kendilerine ulaşan bildirimden sonra Merkezi Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden aile hekimlerinden veya uygun bir kamu yada özel hastaneden randevu alarak aşılarını yaptırabileceklerdir. Aşının güvenli nakil süreci, uygulanması ve kayıt altına alınması dijital sitem üzerinden anlık takip edilecektir. Aşı risk yönetim stratejisine uygun olarak hakkaniyetle dağıtılacaktır.
SONUÇLAR ANLIK VE CANLI OLARAK PAYLAŞILACAK
Vatandaşlarımız konumlarına göre risk sıralamasını web sitemizden takip edebilecektir. Aşı dağıtım ve uygulama sonuçları anlık ve canlı olarak paylaşılacaktır.
Aşılama önceliğinde bilim kurulumuzun belirlediği stratejik plan dışında hiçbir öncelik tanınmayacaktır. Aşılama programının başarıyla uygulanması için her bir vatandaşımız da bu stratejiye uygun olarak sırasını beklemelidir.
Aşılama programımızın başlaması ile birlikte Ülkemizin aşılama konusunda ne kadar tecrübeli ve yetkin olduğuna herkes şahit olacaktır. Halk Sağlığının korunmasında tüm mevcudiyetimizi ortaya koyarak mücadele edeceğimizden emin olabilirsiniz.
-
Çin sürüsü 3 yıl önce Şikayet EtÇin gibi kadim bir düşmanın hele ki doğu Türkistan da yaptıkları ortada iken ve virüs bu ülkede ortaya çıkıp yayılmışken ve ülkelerinde koronayı yendiklerini ilan edip de sonrasında ortaya çıkan vakıalar sebebiyle başka ülkeleri suçlayan şu çin sürünün türkiyeye öncelik tanıyarak aşı gönderip bize fayda sağlayacak bir ilacı veya aşıyı bedenine zerk ettirecek ahmaklar varsa gitsin yaptırsın ister benden uzun yaşasınlar isterlerse telef olsunlar ama sakın bu aşıyı vurunup da olaki koronaya yakalanırlar ise SAKIN vurunmayanları suçlamasınlarBeğen
-
Soruyorum 3 yıl önce Şikayet EtBilen biri varsa açıklamasını yapabilirmi? 1. Dogal yoldan korona geçirenlerin bile vucudunda tam bi bağışıklık oluşmadığı soyleniyorsa aşı ile nasil bağışıklık saglanacak? 2. Bu aşı hafif korona virüsü ise her asi olan karantina da beklemesi gerekmeyecek mi? 3. DSÖ zamanında domuz gribini de asi da asi diye tutturup sonra kendi agziyla bu bir balondu diye yalanlamadimi? 4. Şu durumda neden bazi seyleri araştırmaya ve hakli bir sebep bulmaya calisan halk cahil, sorgulamadan direk kabul edenler alim sınıfına giriyor? 5. Domuz gribi aşısını yaptirmayan cumhurbaskanimiz bakalım korona aşısını yapyiracakmi? Not : Bu soruları hükümet taraftarı olarak soruyorum. Varsa cevabi olan buyursunBeğen Toplam 2 beğeni
-
Turkiye 3 yıl önce Şikayet EtYaziklar olsunnBeğen
-
Ankara 3 yıl önce Şikayet EtSenin derdin ne hayırdır? İstemiyorsan yaptırmazsın. Evet sana Yazıklar olsunBeğen Toplam 2 beğeni
-
Bakan Koca 3 yıl önce Şikayet EtSaçımı süpürge ettim sizin için. Daha ne istiyorsunuz. Sana da yazıklar olsun.Beğen Toplam 3 beğeni
-
oktay 3 yıl önce Şikayet EtSayın bakan 9 günde 4 kez vefat sayısı 254 ilginç geldi deBeğen Toplam 2 beğeni
-
Abdullah Ziya Can 3 yıl önce Şikayet EtEeeeBeğen
-
zalimlik 3 yıl önce Şikayet Et254 çarpı 10 de sen ona gerçek vakayı duysan bırak dışarı çıkmayı camdan bile dışarı bakmazsın ekonomimiz daha önemli insan neki ekonominin yanındaBeğen Toplam 1 beğeni
-
Vatandas 3 yıl önce Şikayet EtYaşlı insanlari hastanelere sürüklemeyin evlerinde aile hekimleri vursun aşıyıBeğen Toplam 6 beğeni
-
Cüneyt beyaz 3 yıl önce Şikayet EtÖyle çok çabuk aşılanır her yer tek adım,aşı yapılınca bir sürü kayıt işlemi varBeğen Toplam 1 beğeni
-
birisi 3 yıl önce Şikayet EtAile sağlığı merkezleri kapansın o zaman. Hepsi aşı için ev ev gezecekse muayeneler ilaç yazma rapor çıkarma gibi işler nasıl yapılacak?Beğen Toplam 1 beğeni