Bilim Kurulu Toplantısı sonrası Bakan Koca'dan son dakika aşı açıklaması
2021 yılının ilk Bilim Kurulu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında toplandı. Toplantının ardından Bakan Koca, 'Aşı planlamasını ele aldık. Planlarımız hazır. Küresel salgının yıkıcı etkisine son vermesini ümit ettiğimiz aşılama için var gücümüzü kullanacağımızdan emin olunuz. Şuana kadar 10 binin üzerinde gönüllüye 17 bin 700 doz aşı uygulanmış ve sonuçları takip edilmeye devam edilmektedir.' dedi.
Bakan Koca paylaşımında "Acil Kullanım Onayı’nı takiben yaşlılarımız ve kritik görevdeki kişilerden başlayarak 18 yaş üzerindeki uygun tüm vatandaşlarımızın aşılanması hedeflenmektedir." ifadelerini kullandı.
2021 yılının ilk Bilim Kurulu toplantısında Aşı planlamasını ele aldık. Planlarımız hazır. Küresel salgının yıkıcı etkisine son vermesini ümit ettiğimiz aşılama için var gücümüzü kullanacağımızdan emin olunuz. pic.twitter.com/YIKU4cSusv
— Dr. Fahrettin Koca (@drfahrettinkoca) January 7, 2021
BUGÜN İTİBARİYLE 50 MİLYON DOZ İNAKTİF AŞI İÇİN KESIN ANLAŞMA YAPILDI
Bugün 2021 yılının ilk Bilim Kurulu toplantısında gündemdeki en kritik konu olan aşı hazırlıklarını ele aldık. Aşı tedariki ile ilgili gelişmelerden sizleri düzenli olarak bilgilendirmeye çalışıyorum. Bugün itibariyle 50 milyon doz inaktif aşı için kesin anlaşma yapmış ve 3 milyon dozluk ilk bölümünü depolarımıza teslim almış durumdayız. Ayrıca mRNA temelli aşı için de bugün yine bir görüşme yaparak yeni tedarik planını gözden geçirdik. 4.5 milyon doz garanti ve 30 milyon doza kadar anlaşmamız imzalandı. Tedarik planı ile ilgili detaylar netleştikçe sizleri bilgilendirmeye devam edeceğim.
RUSYA VE İNGİLTERE’DE GELİŞTİRİLEN AŞILAR İÇİN DE GÖRÜŞMELER DEVAM EDİYOR
Ayrıca adenövirüs temelli Rusya ve İngiltere’de geliştirilen aşılar için de görüşmelerimiz devam etmektedir.
ŞU ANA KADAR 10.000’İN ÜZERİNDE GÖNÜLLÜYE 17.700 DOZ AŞI UYGULANMIŞ VE SONUÇLARI TAKIP EDİLMEYE DEVAM EDİLMEKTEDİR
Aşılama programına ilk olarak başlayacağımız inaktif aşı için bazı bilgileri açıklamak isterim. Bildiğiniz üzere bu aşının klinik çalışması ülkemizde yürümektedir. Aşılama programına başlayabilmek için aşı ile ilgili çalışmayı yürüten bilim insanlarımızdan ara sonuçları talep etmiştik. Gelen ara sonuçlara göre aşının yeterince güvenli ve etkili olduğunu anlamış olduk ve Acil Kullanım Onayı için süreci başlattık. Şu anda teslim edilen aşılar için güvenlik testleri devam etmektedir. Testler tamamlanır tamamlanmaz sonuçların uygun olması halinde Acil Kullanım Onayı verilecektir. Klinik araştırma safhasında ara sonuçları talep edip aşının güvenli olduğunu gördükten sonra araştırmayı yürüten bilim insanlarımıza artık yeni gönüllü kabul etmemeleri bildirildi. Aşının güvenli olduğu anlaşıldıktan sonra yeni gönüllü almaya devam etmemek gerekmektedir. Şu ana kadar 10.000’in üzerinde gönüllüye 17.700 doz aşı uygulanmış ve sonuçları takip edilmeye devam edilmektedir. İnaktif aşının menşei ülkede uzun zamandır Acil Kullanım Onayı bulunmaktadır. Acil Kullanım Onayı verilirken çalışma ile ilgili en güncel veriler incelenecektir.
Çalışmanın devam ettiği bir diğer ülke olan Endonezya ile iletişimimiz sürekli olarak devam etmektedir. Karşılıklı bilgi paylaşımı düzenli olarak sağlanmaktadır. Endonezya’da aşılama takviminin 13 Ocak’ta başlayacağı öğrenilmiştir. Çalışmanın devam ettiği Brezilya’da ise bugün sonuçlar açıklanmış ve aşının hafif vakalarda %78, orta ve ağır vakalarda %100 etkili olduğu açıklanmıştır. Brezilya’da yürütülen çalışma sadece virüse en çok maruz kalan grup olan sağlık çalışanlarında yapılmıştır. Karşılıklı bilgi paylaşımımız devam edecektir.
60 YAŞ ÜZERİ KİŞİLER İNAKTİF AŞI İLE AŞILANABİLECEK
Bilim Kurulumuzda gündemdeki bir diğer konu olan 60 yaş üzeri kişilerin inaktif aşı ile aşılanması durumu da değerlendirilmiştir. Faz III deneylerinin 60 yaş üzeri kişilerde yürütülmediği için aşılamanın uygun olup olmayacağı ile ilgili yapılan değerlendirmede Faz I ve Faz II’de 60 yaş üstü kişilerde güvenlik çalışması yapıldığı ve yeni gelen verilerin değerlendirmesi ile bu grupta da kullanılmasının önünde bir engel olmadığı anlaşılmıştır.
18 YAŞ ÜZERİNDEKİ UYGUN TÜM VATANDAŞLARIMIZIN AŞILANMASI HEDEFLENMEKTEDİR
Bu kapsamda Acil Kullanım Onayı’nı takiben yaşlılarımız ve kritik görevdeki kişilerden başlayarak 18 yaş üzerindeki uygun tüm vatandaşlarımızın aşılanması hedeflenmektedir. Bu süreçte aşıların tedarik planına uygun şekilde peyderpey ülkemize ulaşmasını bekliyoruz. Program dahilinde aşı teslim alındıkça Bilim Kurulumuzun belirlediği risk sıralamasına göre vatandaşlarımızı aşılayacağız.
Aşı lojistik planlaması, başta Aile Sağlığı Merkezleri olmak üzere bütün hastanelerimizi de kapsayan yaygın aşı merkezlerinin organizasyonu yapılmıştır. Tüm sürecin dijital olarak takip edilmesini sağlayacak uygulamalar ve risk öncelikli kurumlara ait veri tabanlarının oluşturulması çalışmaları tamamlanmak üzeredir. Vatandaşlarımızın randevu alma süreçleri ve aşıya erişim yollarını öğrenebilecekleri, aşıya ilişkin detaylı bilgilere ulaşabilecekleri web sayfamız önümüzdeki günlerde devreye girecektir.
MHRS ÜZERİNDEN RANDEVU ALINACAK
Vatandaşlarımız ait oldukları sosyal ve demografik grupların sırasını web sayfasından takip edebilecektir. Kendilerine aşı tahsisi bilgisine e-Nabız, MHRS gibi mecralar üzerinden haberdar olabilecekler ve MHRS üzerinden randevu alarak hiçbir ücret ödemeksizin aşı yaptıracaklardır. Aşı iki doz olarak uygulanacaktır. İlk aşı uygulamasından 28 gün sonra ikinci doz aşılama için benzer şekilde randevu alabileceklerdir.
Aziz Vatandaşlarım,
Sağlık Bakanlığımız ve ilgili tüm paydaşlarımız gece gündüz demeden en hızlı şekilde aşılama takvimini başlatmak ve güvenli şekilde vatandaşlarımızı aşılamaya başlayabilmek için çalışmaktadır. Küresel salgının yıkıcı etkisine son vermesini ümit ettiğimiz aşılama için var gücümüzü kullanacağımızdan emin olunuz.
Saygılarımla,
Dr. Fahrettin Koca
T.C. Sağlık Bakanı
"YENİ ÜRETİM İMKANLARI DEVREYE GİRDİKÇE TÜRKİYE'YE AYRILAN KAPASİTE DE ARTACAK"
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Prof. Dr. Uğur Şahin ve ekibiyle BioNTech aşısının Türkiye'ye gelişiyle ilgili görüştüklerini belirterek, yeni üretim imkanları devreye girdikçe Türkiye'ye ayrılan kapasitenin de artacağını bildirdi. İlerleyen saatlerde Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile bir araya gelen Koca yerli aşı projelerinde insan deneyleri safhasına geçen aşı adaylarını değerlendirdiklerini açıkladı.
Bakan Koca, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Prof. Dr. Uğur Şahin ve ekibiyle BioNTech aşısının Türkiye'ye gelişiyle ilgili son planlamaları ele aldıklarını belirterek, "Toplantımızda ayrıca bize ayrılan aşı dozlarının sayısını nasıl artırabileceğimizi de görüştük. Yeni üretim imkanları devreye girdikçe Türkiye'ye ayrılan kapasite de artacak." bilgisini paylaştı.
Prof. Dr. Uğur Şahin ve ekibiyle Biontech aşısının ülkemize gelişi ile ilgili son planlamaları ele aldık. Toplantımızda ayrıca bize ayrılan aşı dozlarının sayısını nasıl artırabileceğimizi de görüştük. Yeni üretim imkânları devreye girdikçe Türkiye’ye ayrılan kapasite de artacak. pic.twitter.com/dZZtTOUS0e
— Dr. Fahrettin Koca (@drfahrettinkoca) January 7, 2021
BAKAN KOCA: BAKANIMIZ VARANK İLE YERLİ AŞI PROJELERIMIZDE İNSAN DENEYLERİ SAFHASINA GEÇEN AŞI ADAYLARIMIZI DEĞERLENDİRDİK
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile bir araya gelerek yerli aşı projelerinde insan deneyleri safhasına geçen aşı adaylarını değerlendirdiklerini bildirdi.
Bugün Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank ile bir araya gelerek yerli aşı projelerimizde insan deneyleri safhasına geçen aşı adaylarımızı değerlendirdik. Kurumlarımızın tüm imkânları en iyi aşıları ülkemize kazandırmak için devrede. pic.twitter.com/dujshOVPyZ
— Dr. Fahrettin Koca (@drfahrettinkoca) January 7, 2021
Bakan Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Bugün Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank ile bir araya gelerek yerli aşı projelerimizde insan deneyleri safhasına geçen aşı adaylarımızı değerlendirdik. Kurumlarımızın tüm imkânları en iyi aşıları ülkemize kazandırmak için devrede” ifadelerine yer verdi.
-
zafer 3 yıl önce Şikayet EtTürkiye genelinde hızlı bir düşüş yok,bir direnç var. O da kapalı mekan kaynaklı ; dışarı çıkmayan insanlar ev ve apartman ziyaretlerinde . Ailelerinde bir iki dışarıya çalışmaya mecburen gidenler virüsü getiriyor ,sonrada akraba ve apartman ziyaretiyle dağıtıyor. Bence asıl sorun dışlarıda değil ,toplu taşıma ,apartman ve ev ziyaretleriyle restorant ve kafelerde. Hangi dönercinin ,pidecinin önüne gitsem maske çenede,yani göstermelik .Haliyle almadan geri dönüyorum. Yemek sektöründe düzgün maske takma olayı neredeyse sıfıra yakın. Marka mağazalar ve zincir mağazalar harfiyen uyguluyor diğerleri dökülüyor.Beğen
-
Vatandaş 3 yıl önce Şikayet EtAşılarla ilgili nanopartikül incelemesi ve testleri yapma kabiliyetimiz var mı ? Varsa yapıyor muyuz ? Yapıyorsak raporlar neden açıklanmıyor ? Bu kabiliyetimiz yoksa aşıların güvenli olduğunu nasıl iddia ediyoruz ?Beğen Toplam 4 beğeni
-
Vatandaş 3 yıl önce Şikayet EtAşılarla ilgili nanopartikül incelemesi ve testleri yapma kabiliyetimiz var mı ? Varsa yapıyor muyuz ? Yapıyorsak raporlar neden açıklanmıyor ? Bu kabiliyetimiz yoksa aşıların güvenli olduğunu nasıl iddia ediyoruz ?Beğen Toplam 1 beğeni
-
cengiz 3 yıl önce Şikayet EtBakanın açıklamalarında yeni bir şey var mı?Beğen Toplam 5 beğeni
-
fdfd 3 yıl önce Şikayet Etçin de bile seri aşılama daha yeni başladı.kimsenin toplu aşıya başladığı yok. dünya da yeteri kadar aşı yok çünkü. şuan bu işin bitmesi yada azalması için aşıdan başka çare yok!Beğen Toplam 7 beğeni