Uzmanlardan Boğaz için uyarı: Yakında lüfer de gider

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın İstanbul Boğazı ve Karadeniz için getirdiği hamsi avlama yasağına destek veren uzmanlar, İstanbul Boğazı’nda endüstriyel balıkçılığa son verilmesi çağrısında bulundu. Uzmanlar, "Boğaz biyolojik koridordur. Gırgır teknelerine kapatılmalıdır. Palamut ve lüfer gibi balıklar göç yollarını değiştirebilir" önerisinde bulundu.

GİRİŞ 11.01.2021 07:56 GÜNCELLEME 11.01.2021 09:58
Bu Habere 22 Yorum Yapılmış

İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim görevlisi Dr. Taner Yıldız, bilinçsiz avlanma sonucunda gelecek yıllarda palamut ve lüfer gibi balıkların bile nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya kalabileceğine dikkat çekti. Hürriyet gazetesinde görüşlerine yer verilen Taner Yıldız, İstanbul Boğazı’nda balık avcılığında Avrupa Birliği standartlarının getirilmesi gerektiğini savundu. 

50 METRE KURALI OLMALI

Yıldız, "Boğazda Yeniköy ve Çubuklu hattının kuzeyinde kalan alan gırgır balıkçılığına açık. Gırgır teknelerinin avcılık kapasitesi çok yüksek. Çok büyük ağlar kullanıyorlar. Boğaz’daki sıkıntı 24 metreden daha derin alanlarda balık tutma serbestliğidir. Avrupa Birliği standartı olan 50 metre kuralı boğazlar için uygulanmalıdır. Eğer 50 metre olsaydı gırgırlar boğazda balıkçılık yapamayacaktı. Boğaz balıklar için bir su yoludur. Biyolojik koridordur. Palamut, lüfer gibi türlerin Karadeniz’e çıkıp geri döndükleri bir hat, kullanabilecekleri tek yoldur. Bu mecburi geçiş sırasında balıkların bir tuzağa düşmesi gibi dar boğazda avlanması vicdani değildir. O yüzden İstanbul Boğazı’nın gırgır ile avcılığa tamamen kapatılması gerekmektedir.



YAKINDA PALAMUT DA GİDER

 

 

Nasıl boğazın güneyinde gırgır tekneleri ile avlanmak yasak ise kuzeyde de aynı kural işlemelidir. Gırgır teknelerinin avlandığı yerde geleneksel kıyı balıkçıları da var. Gırgırların kullandıkları ağlar çok büyük olduğu için geleneksel balıkçıların alanını daraltıyor. Boğaz ağlarla kapanıyor. Bakanlığın bu konuyla ilgili çalışma yapması gerekiyor. Boğaz’daki stoklar kaybedildiğinde tekrar geri gelmeyecek. 1980’li yıllarda orkinos ve kılıç balığı Boğaz’ı geçerek Karadeniz’e gidiyordu. Ancak bilinçsiz avlanma ve kirlilik nedeniyle bu iki tür artık boğaza girmiyor. Yakında palamut ve lüfer de yön değiştirebilir” dedi. 

GEÇİŞ GÜZERGAHI

İstanbul Su Ürünleri Kooperatifler Birliği Başkanı Erdoğan Kartal da boğazlardaki bilinçsiz avcılığın hatalar zincirine dikkat çekti. Kartal, "İstanbul ve Çanakkale Boğazları tüm balık türlerinin geçiş güzergâhıdır. Boğazdaki dev tekneler nedeniyle balıkların göç yolları kapatılıyor. Balıkların çoğalması ve yavrulaması için göç yollarını tamamlaması gerekiyor. Boğazda dar alanda sıkışan balıklar aşırı bir şekilde avlanıyor. Boğazlardaki endüstriyel balıkçılık yasaklanmalıdır. Çünkü balığın kaçabileceği alanı yok. Sıkıştırılan balığa yaşama, kaçma olanağı verilmiyor. Önceden boğazda uskumru vardı. Bu balık türü bitme noktasına geldi. Türü yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. Bunun nedeni bilinçsiz avlanma. 10 sene önce balık boyları bu kadar küçük değildi. Çünkü şu anda tutulan balıklar yavru balıklar. Bu nedenle küçük. Eğer yavru balıklar avlanıyorsa son geldi demektir. Yavru balıklar da yakalandığında yumurta dökecek balık kalmayacak. Balıklara neslini sürdürme şansı vermiyoruz" değerlendirmesinde bulundu. 

KAYNAK: NTV
YORUMLAR 22
  • Vatansever fatih 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu gidişle torunlarımız balık isimlerini unutacak. Üç tarafımız deniz olmasına rağmen. Bir yıl balık yemesek ölürmüyüz ki. Denizlerimiz ölüyor. Kirlilik hst safhada. Balık yavrularına yaşam hakkı tanımayan balık unu ve yağı fabrika sahipleri asıl müsebbiplerdir, tabiiki asıl bunlara göz yuman sorumlulardır. Sayın bakan a çağrı yapıyorum, sayın bakan gelin de halkın düşündükleri nedir gizli de yapsanız, açıkta yapsanız aynı sonuca varırsınız. Büyük balıkçılıkta tayfa olarak çalıştım 2 kez. Yavru kıraca vurdu ağlara, milyarlarca balık yavrusu telef oldu aç gözlü mal sahipleri yüzünden. Balıklar öldükten sonra denize saldılar.Bir gün akşama kadar ağları temizliyorduk
    Cevapla
  • vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    Gelecek nesil yarı robot olacağı için balığa ihtiyacı olmayacak.
    Cevapla
  • vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    İdam şart
    Cevapla
  • ak genç 3 yıl önce Şikayet Et
    balık daha büyümeden yok ediliyor ve gözyumuluyor, tutananın teknesine,satanın dükkanına el koyulmalı,aksi halde balık nedir öğrenemeyecek,nesiller.
    Cevapla
  • Hyt. 3 yıl önce Şikayet Et
    Biz balık olduğuna şükredelim balık hallerine gidin bakın limanda denetimleri artırın limitin altında tonlarca balık var yazık günah 10 yıl sonra balığı mumla arayacak
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Galatasaray'ın bileği bükülmüyor! Kayserispor'u farklı geçti
Son Dakika: Bahçeli'den Kudüs açıklaması: Fethi yakındır!