Whatsapp'dan sonra Instagram'ın da gizliliği ihlal ettiği ortaya çıktı!

Türkiye’deki kullanıcıların hesap bilgilerine, ödeme bilgilerine, resim ve ses kayıtlarına ulaşabileceğini açıklayan güncelleme ile büyük tepki toplayan WhatsApp'ın ardından Instagram'ın da gizliliği ihlal ettiği ortaya çıktı.

Whatsapp'dan sonra Instagram'ın da gizliliği ihlal ettiği ortaya çıktı!
Whatsapp'dan sonra Instagram'ın da gizliliği ihlal ettiği ortaya çıktı!
GİRİŞ 13.01.2021 08:41 GÜNCELLEME 13.01.2021 08:41
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

WhatsApp, gizlilik sözleşmesi dayatmasıyla dünyanın birçok ülkesinde tepkilere neden oldu. Milyonlarca kullanıcıya sahip olan platform sözleşme zorunluluğunu duyurması ile birlikte, çok sayıda kullanıcısını kaybetti. 

 

 

Yeni kullanıcı sözleşmesi ile gündeme damga vuran WhatsApp'ın ardından Instagram'ın da gizliliği ihlal ettiği ortaya çıktı. Kayıt olduğunuz günden bugüne tüm verilerinizi saklayan Instagram, "Güvenlik" sayfasındaki "Verilerine Eriş" bölümünde gizlilik ayarlarınızı kaç kere değiştirdiğiniz, silmiş olduğunuz arama geçmişi, giriş çıkış tarihleriniz ve reklam ilgi alanlarınıza kadar bir çok bilgiyi sisteminde depoluyor.

PEKİ VERİLERİNE ERİŞ BÖLÜMÜNDE NELER YER ALIYOR?

 

 

Birçok bilginin saklandığı "Verilerine Eriş" bölümünde;

Katıldığın tarih
Hesap gizliliği değişiklikleri
Şifre değişiklikleri
Önceki e-Posta adresleri
Önceki telefon numaraları
Önceki kullanıcı adları
Biyografideki önceki bağlantılar
Mevcut takip istekleri
Seni takip eden hesaplar
Takip ettiğin hesaplar
Takip ettiğin konu etiketleri
Engellediğin hesaplar
Hikayeleri gizlediğin hesaplar
Girişler
Çıkışlar
Arama geçmişi
Anketler
İfade simgesi kaydırma çubukları
Sorular
Müzik soruları
Geri sayımlar
Testler
Reklam İlgi Alanları

Girmiş olduğunuz siteleri inceleyen ve beğendiğiniz gönderileri kaydederek çıkarımda bulunan şirket, hangi alanlara ilgi duyduğunuzu da liste halinde görmenizi sağlıyor ve karşınıza ona göre reklam çıkarıyor.

Mesajlaşmalarınızın da dahil olduğu yedek dosyasını indirmenize olanak sağlayan şirket, uygulamada yaptınız her işlemi kayıt altına alıyor.

WHATSAPP GERİ ADIM ATMAYACAK!

Sözleşme dayatmasıyla ilgili kullanıcıları bilgilendiren Whatsapp geri adım atmıyor.

Twitter'dan yapılan açıklamaya göre, “Bazı söylentilere değinmek ve yüzde 100 net olmak istiyoruz. Özel mesajlarınızı uçtan uca şifreleme ile korumaya devam ediyoruz. Gizlilik politikasındaki güncelleme, arkadaşlarınız veya ailenizle olan mesajlarınızın gizliliğini etkilemez” ifadeleri kullanıldı.

Whatsapp insternet sitesinde "Yakın zamanda gizlilik politikamızı güncelledik ve çok sayıda düşünceli soru aldık. Bazı dedikodularla birlikte, aldığımız bazı soruları cevaplamak istiyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, "Gizlilik politikamızdaki güncellemenin, arkadaşlarınız veya ailenizle olan mesajlarınızın gizliliğini hiçbir şekilde etkilemediğini açıklığa kavuşturmak istiyoruz. Bunun yerine, bu güncelleme isteğe bağlı olan, verileri nasıl topladığımız ve kullandığımız konusunda daha fazla şeffaflık sağlayan WhatsApp'ta bir işletmeye mesaj göndermeyle ilgili değişiklikleri içerir" denildi.

WHATSAPP GİZLİLİK SÖZLEŞMESİ NEDİR?

WhatsApp’ın yeni Gizlilik İlkesi’nin “Diğer Facebook Şirketleriyle Nasıl Çalışırız?” başlığıyla duyurulan bölümünde, “Facebook Şirketlerinin bir parçası olan WhatsApp, diğer Facebook Şirketlerinden bilgi alır ve bu şirketlerle bilgi paylaşımında bulunur” ifadesine açık açık yer verildi.

Güncellenen ilkelerinde “Hizmetlerimizin ve Facebook Şirketi Ürünleri dahil bu şirketlerin sunduğu olanakların yürütülmesi, sunulması, iyileştirilmesi, anlaşılması, özelleştirilmesi, desteklenmesi ve pazarlanması amacıyla bu şirketlerden aldığımız bilgileri kullanabiliriz ve bu şirketler de bizim onlarla paylaştığımız bilgileri kullanabilirler” ifadelerini kullanan WhatsApp, bundaki amacını ise şu maddelerle özetledi:

- Altyapının ve dağıtım sistemlerinin iyileştirilmesine yardımcı olmak,

- Hizmetlerimizin veya onların hizmetlerinin nasıl kullanıldığını anlamak,

- Facebook Şirketi Ürünleri genelinde emniyeti, güvenliği ve bütünlüğü artırmak; örneğin sistemleri güvence altına almak ve spam, tehditler, kötüye kullanım veya ihlal faaliyetleriyle mücadele etmek,

- Onların hizmetlerini ve sizin bunları kullanma deneyiminizi iyileştirmek, örneğin sizin için önerilerde bulunmak (ör. arkadaşlar, grup bağlantıları veya ilginç içeriklerle ilgili öneriler),özellikleri ve içeriği kişiselleştirmek, satın alımları ve işlemleri tamamlamanıza yardımcı olmak ve Facebook Şirketi Ürünleri genelinde ilgili teklifler ve reklamlar göstermek,

- WhatsApp deneyimlerinizi diğer Facebook Şirketi Ürünleri ile birleştirmenizi sağlayan entegrasyonlar sağlamak. Örneğin, WhatsApp’ta satın aldıklarınız için ödeme yapmak üzere Facebook Pay hesabınızı bağlamanıza imkan vermek veya WhatsApp hesabınızı bağlayarak arkadaşlarınızla Portal gibi diğer Facebook Şirketi Ürünleri üzerinden sohbet etmenize olanak sağlamak.

Facebook’un azalan kullanım oranı ve popüleritesini, WhatsApp başta olmak üzere diğer grup şirketlerin kullanıcılarından sağladığı verileri pazarlayarak aşmaya çalışan sosyal medya devi, bu durumu şu cümlelerle açıkladı:

“Hizmetlerimizi kullandıkça ve Hizmetlerimiz üzerinden iletişim kurdukça bilgilerinizi paylaşırsınız. Biz de Hizmetlerimizi yürütmek, sunmak, iyileştirmek, anlamak, özelleştirmek, desteklemek ve pazarlamak amacıyla bilgilerinizi paylaşırız. Hizmetlerimiz ya da Facebook Şirketlerinin hizmetleri hakkında size pazarlama amaçlı içerikler gönderebiliriz.”

Güncellenen Gizlilik İlkesi’ni kabul veya rededilmesi için 8 Şubat’a kadar süre veren WhatsApp’ın bu yeni ilkelerini kabul etmeyenler bu tarihten itibaren artık WhatsApp’ı kullanamayacak.

2009 yılında kurulan Whatsapp, 2014 yılında Facebook tarafından 19 milyar dolara satın alınmıştı. Facebook, bu satın almadan tam 2 yıl önce 2012 yılında, bir diğer sosyal paylaşım platformu Instagram’ı da 1 milyar dolar karşılığında bünyesine katmıştı.

YORUMLAR 8
  • AklınYoluBir 3 yıl önce Şikayet Et
    günaydın.ele başlarıda google. siz uyuyun.
    Cevapla
  • özgür 3 yıl önce Şikayet Et
    kitleler instagramı silerse işte o zaman mark zuckerberg'in canı acır, whatsappı silmek hikaye
    Cevapla
  • Kara 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu sözleşme şunu diyor: Bizi kullanmanız halinde, en mahrem bilgilerinize ulaşabiliriz bizden saklayabileceğiniz hiçbir şeyiniz kalmaz, istediğimiz gibi kullanırız, ve o kadar küstahız ki bunu da size onaylatır gözünüze baka baka yaparız. Mahremiyetinizin bir değeri yoksa onaylayın gitsin...!
    Cevapla
  • soru işareti 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu sosyal medyaları ne zannediyorsunuz? istihbarat için para kazanmak için kuruldu yoksa insanlar birbiriyle konuşsun diye değil.
    Cevapla
  • Hasan Nail 3 yıl önce Şikayet Et
    WhatsApp neden geri adım atsın adam istediğini alıyor. Devlet olarak AB gibi yasa çıkarmadan olmaz halka bırakmamak lazım
    Cevapla
  • cetin 3 yıl önce Şikayet Et
    ab buyuk pazar , bize rest cekebilir . simdi nufusumuz 400 milyon olsaydi
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Napoli devlere kapıyı kapattı! Galatasaray'dan Osimhen operasyonu
Devlet Bahçeli'den son dakika mesajı: Erdoğan tek seçenektir!