Son dakika: Türkiye peş peşe hamleler yapmıştı! Çok önemli 'WhatsApp' uyarısı...
WhatsApp'ın ‘siyasi manipülasyon' sabıkalı Facebook'a veri paylaşımı şartına Türkiye, iki soruşturmayla yanıt verdi. Kullanıcıların tepkisi artarken, uzmanlar uyardı: ‘Zaten her şeyimizi biliyorlar' gerekçesi gerçekçi değil.
WhatsApp, 2009’da kuruldu; büyük ilgi gördü, 2014’te Facebook tarafından 19 milyar dolara satın alındı. 2 milyar kullanıcıya ulaştı. ‘Güvenlik’ tartışması, WhatsApp verilerinin 8 Şubat’tan itibaren Facebook’la paylaşılacağını duyurmasıyla başladı. Veri paylaşımına izin vermeyen kullanıcılar uygulamayı kullanamayacak. Yeni şartlardan, Avrupa Bölgesi olarak isimlendirilen AB ülkeleri ve İngiltere hariç tutuldu.
TÜRKİYE'DEN 2 HAMLE
Türkiye’de Rekabet Kurulu, WhatsApp verilerinin paylaşılması zorunluluğunu durdurdu; iki şirket hakkında ‘hakim durumun kötüye kullanılması’ maddesinin ihlaline yönelik soruşturma açıldı ve 8 Şubat’a kadar şirketin veri paylaşımını durdurduğunu açıklaması istendi. Kişisel Verileri Koruma Kurulu da, WhatsApp hakkında, veri işleme şartları, yurtdışına veri aktarımı ve temel ilkeler yönünden resen inceleme başlattı. Kurul, 8 Şubat 2021’de konuyu yeniden değerlendirecek.
SÖZDE GARANTİ
Peki WhatsApp, 'ücretsiz kullanım' karşılığında kullanıcıların hangi bilgilerine erişebiliyor, depolayabiliyor ve bundan sonra da paylaşabilecek?
NELER İSTENİYOR?
WhatsApp, ‘uçtan uca şifreleme’ ile kullanıcılara ‘mesajlar, paylaştıkları veriler ve telefon görüşmelerini kaydetmediği’ garantisi veriyor. Ancak ‘prensipte’ verilen bu garantinin ‘garantili’ bir kontrolü yok. Şirket, bunun dışındaki veriler için garanti vermiyor; aksine bu verilerin paylaşımı için izin istiyor. Whatsapp, cihazdaki telefon numaralarını, cihaz bilgilerini, IP adreslerini, işletim sistemlerini; diğer uygulamaları, görüntü, ses kaydı, notlar ve kaydedilen diğer dökümanları; internet aramalarını, yapılan alışverişleri, ürünleri, mağazaları ve hangi kartla ödeme yapıldığını; bağlanılan ağları, konum bilgilerini depoluyor. Yeni sözleşmeyle bu veriler, Facebook ile paylaşılacak. WhatsApp da yaptığı açıklamayla kendini tekrarladı ve böylece geri adım atmadığını da duyurmuş oldu.
SADECE REKLAM AMAÇLI MI KULLANACAK?
WhatsApp, kullanıcılar üzerinden reklam gelirlerini artırmayı hedeflediğini açıkladı. Ancak veri paylaşımının sadece ticari amaçlarla olmadığı daha önce bir skandalla ortaya çıkmıştı. Facebook, kullanıcı bilgilerini sattığı Cambridge Analitica şirketinin, bu kullanıcılar üzerinde 2016 ABD seçimlerinde Trump lehine manipülasyon yaptığı gerekçesiyle ABD’ye 5 milyar dolar ceza ödemişti.
2013 yılında bir ‘kişilik testi’ görüntüsü altında Facebook’ta yer alan bir uygulamayı indiren milyonlarca kullanıcının kişisel bilgilerinin yanı sıra, ‘arkadaş listeleri’ de Cambridge Analytica’ya satılmıştı. ABD’de toplam 48 eyalet, bölge ve ABD Federal Ticaret Komisyonu, 12 Ocak 2021’de, yani daha çok yeni ‘tekelcilik ve rekabeti imkansız hale getirmek’ suçlamasıyla Facebook’a iki dava açtı.
UZMANLAR UYARIYOR: BİLGİLERİN PAYLAŞILMASI TERCİHİNİZE BAĞLI OLMALI
Siber güvenlik uzmanları, internet arama motorları, sosyal medya ve diğer uygulamalarda ‘gizlilik şartları’ ve hangi verilere erişim izni istendiğine dikkat edilmesi konusunda ortak uyarılarda bulunuyor.
O uyarılar şöyle:
Uygulamayla ilişkisi olmayan verilerin istenmesi kötü niyetlidir, kullanmayın.
Fotoğraf, konum, rehber, arama geçmişi gibi bilgilerin paylaşılması sizin tercihinize bağlı olmalı.
Sosyal medya ve diğer uygulamalarda verilerin uçtan uca şifrelenmesi şartını arayın.
Sözleşmede, kullanıcı verilerinin üçüncü taraflarla paylaşıldığı bilgisi varsa, kullanmayın.
Arama motorlarında gizlilik ve güvenlik bölümünden kişisel güvenliğinize ilişkin kısıtlamaları mutlaka yapın.
‘Zaten şu ana kadar her şeyimizi öğrendiler, artık kısıtlasak veya kullanmasak ne olur’ demeyin, en değerli veri ‘güncel’ olandır.
FRANSA’DAN YASAL DÜZENLEME
Fransa’dan ise yeni sosyal medya hamlesi geldi. ‘Ayrımcılıkla Mücadele’ yasa tasarısına eklenen düzenlemeye göre, Twitter, WhatsApp gibi şirketler kullanıcı sözleşmelerini Fransız yasalarına uygun hale getirecek. Bilgiler istenildiği zaman devlete verilecek.
Aksi durumda ceza kesilecek. Diğer taraftan Fransa Ekonomi Bakanı Bruno Le Marie, Donald Trump’ın Twitter hesabının kapatılmasına yönelik, “Bu demokrasileri tehdit eden bir ‘dijital oligarşi’ işaretidir” açıklamasında bulundu.
-
Bünyamin Öztürk 3 yıl önce Şikayet EtBu mesele kişisel güvenlik değil milli güvenlik meselesidir. Kişilerin inisiyatifine bırakılmadan devlet watsabı ve gerekirse faceyi komple devre dışı bırakmalıdır.Beğen
-
Bozkurt 3 yıl önce Şikayet EtYa değersizlerin sözleşmesini kabul et onların kölesi ol yada topunu sil özgür ol sil gitsin değersiz değersizliğini görsünBeğen
-
Bravo 3 yıl önce Şikayet EtHedef aziz Türk milletdir. Hedef özüne dönen özüne dönmeye çalışan Türk milletidir.Beğen Toplam 2 beğeni
-
temsil 3 yıl önce Şikayet Etvatsap fes buk insagram vs hepsini yutup komple silmek lazım oda cahil toplumda zor vatanseverlik bedel ister sabır ister bu sosyal medya ne kadar ocak söndürdü söylemeye vesaret eden varmı resmen asrın şeýtanıBeğen Toplam 6 beğeni
-
Bayraktar TB-2 3 yıl önce Şikayet EtWhatsappı çoktan sildim, Bizim mahalle komple Bipe geçti.Beğen Toplam 4 beğeni
-
Tiktokcu 3 yıl önce Şikayet EtHangi mahalle sizin olan ? ismini söyleyedinizde bizde geleydikBeğen