Koronavirüsle mücadelede kritik eşik! Ve kitlesel aşılama başladı...
Türkiye genelinde hastanelerde sağlık çalışanları aşılanmaya başlandı. Çin'den getirilen CoronaVac aşısı, Sağlık Bakanlığı'nın 'Aşı Nakil Aracı' ile İstanbul'da hastanelere dağıtıldı. CoronaVac aşısı İstanbul Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi'nde sağlık çalışanlarına yapılmaya başladı. İlk aşıyı olan doktor, ağrı ve sızı hissetmediğini belirtti.
Çin'den Türkiye'ye getirilen CoronaVac aşısı, Sağlık Bakanlığı'na ait özel tasarlanmış iklimlendirme özellikli 'Aşı Nakil Aracı' ile İstanbul'da hastanelere dağıtıldı.
DEPODAN ÇIKARKEN KORNALARINA BASTILAR
Araçların depodan çıkarken kornalarına bastıkları ve polisin de eskortluk yaptığı görüldü. Araç çıkışları havadan da görüntülendi. Ankara'dan İstanbul'a getirilen 'CoronaVac' aşısı İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü'nün Bakırköy'deki ilaç deposunda bekletildi. Aşılar bu sabah saat 05.00 itibariyle, eksi 20 ile artı 20 derece sıcaklığı ayarlanabilen 'aşı nakil araçları' ile İstanbul'daki ilçe sağlık müdürlüklerinin depolarını götürüldü. Aşılar buradan da hastanelere dağıtıldı. Aşıların İstanbul'daki dağıtımını DHA dakika dakika takip etti.
SAĞLIK ÇALIŞANLARI AŞILANMAYA BAŞLADI
Türkiye genelinde hastanelerde, sağlık çalışanların aşılanmasına başlandı.
Çin'den Türkiye'ye getirilen CoronaVac aşısı İstanbul Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi'nde sağlık çalışanlarına yapılmaya başladı. İlk aşıyı olan doktor, ağrı ve sızı hissetmediğini belirtti. "Her şey yolunda işliyor." diyen doktor aşının tüm millete hayırlı olması temennisinde bulundu.
CNN TÜRK muhabiri Mücahit Topçu, aşılamaya ilişkin bilgiler aktardı. Topçu, "Aşı çalışmaları başladı. Türkiye’nin 81 ilinde tarihi bir gün. Fahrettin Koca yeni dönemin ilk günü olarak ifade etmişti. Bugün itibari ile sağlık çalışanları da aşılanmaya başlıyor. Farklı hastanelerde farklı noktalarda aşılama başlıyor. Şu an Sancaktepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeyiz. Yanı başımızda aşı odaları var. İl olarak sağlık personelleri aşı olacak. Toplamda 1 milyon 119 bin sağlık çalışanı aşılanacak. İkinci aşamada 65 yaş üstü vatandaşlar gelecekler. Satın alınan toplamda 50 milyonluk bir aşı miktarı var. Aşılar ile önemli bir noktaya geleceğiz. Randevusuz aşı olmayacak ve aşıların ücretsiz olduğunu belirtelim" dedi.
BİLİM KURULU ÜYESİ KAYIPMAZ: YAN ETKİYLE KARŞILAŞMADIM
Bilim Kurulu Üyesi Afşin Emre Kayıpmaz yaptığı açıklamada "Benim ilk anda kolumda bir ağrı oldu. Şu ana kadar bir yan etkiyle karşılaşmadım. Yan etkiler de 48 saatte kendiliğinden geçiyor. Bende de alerjik grip var. Ama ben aşı oldum, bir riskle karşılaşmadım. Aşı uygulanan merkezlerde olası her türlü alerjik reaksiyona karşı hazırlıklarımız yapılmış durumda" dedi.
Prof. Necmi İlhan ise, "Türk aşısını en erken Mayıs ayında olabileceğiz gibi gözüküyor. Türk sağlık çalışanları gerçekten yetkin insanlar. Dün akşam aşı oldum. Bende de hiçbir şey olmadı, acı bile hissetmedim. Allah'a şükür şu an 12 saat geçti. Şu an gözlemlediğim bir şey olmayacağı konusunda" ifadelerini kullandı.
AŞI RANDEVUSU NASIL ALINIR? ADIMDA AŞI RANDEVU ALMAK
Türkiye genelinde koronavirüse karşı aşılama bugün başlıyor. Vatandaşın kafasındaki en önemli soru ise aşı sırasının ne zaman geleceği ve randevunun nasıl alınacağı.
Bilim Kurulu üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, aşılamanın nasıl yapılacağını aşama aşama Hürriyet'e anlattı:
1) E-NABIZ YÜKLEYİN
Vatandaşlarımız aşı olup olmayacaklarını, sıralarının ne zaman geldiğini öğrenmek ve randevu alabilmek için bilgisayar veya akıllı telefonlarına Sağlık Bakanlığı'nın e-nabız uygulamasını yüklemeli.
2) 'RANDEVU AL'I TIKLAYIN
E-nabızda 'randevu al' seçeneği var. Tıkladığınızda Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) karşınıza geliyor. MHRS'de mavi butona bastığınızda, bağlı bulunduğunuz aile hekiminden randevu alabiliyorsunuz. Kırmızıya bastığınızda hastanede bulunan kliniklerden randevu alıyorsunuz.
3) HASTANE, TARİH VE SAAT SEÇİN
'Randevu al'ı tıkladığınızda COVID-19 aşı düğmesi karşınıza çıkıyor. Bunu tıkladığınızda eğer öncelikli gruptaysanız, size aşı randevusu oluşturma imkânı veriyor. Ama bu arada diyelim ki siz temaslısınız, o zaman 'Şu anda temaslısınız, 10 gün içerisinde temasınız kalktığında tekrar sorgulayın' denilecek. Tekrar sorguladığınızda aşı sıranızın geldiğini gördükten sonra bu sefer sistem üstünden randevu alacaksınız. Öncelikli grupta değilseniz yeni gruplar eklendikçe durumunuzun yeniden değerlendirileceği bilgisini alıyorsunuz. Eğer öncelikli gruptaysanız ve aşı sıranız gelmişse, 'Hastane randevusu al'a tıkladığınızda size en uygun hastaneyi seçebiliyorsunuz. Bir hastane seçerken de, COVID-19 aşı uygulama kliniğini seçmeniz gerekiyor. Hastaneyi seçince karşınıza tarih ve saat çıkıyor. Ondan sonra aşı günü belirleniyor ve gidip aşınızı oluyorsunuz.
4) ALO 182'Yİ ARAYIN
Yoğunlaşmaya yol açmamak için randevu sistemi kullanılıyor. Aşamalar ilerledikçe kişiler, aşılama sırasının kendilerine gelip gelmediğini, e-nabız üzerinden görebilecek. Tıpkı grip aşılarında olduğu gibi. Akıllı telefonunuz veya bilgisayarınız yoksa, mevcut telefonunuzda 182'yi arayarak randevu oluşturabilirsiniz.
5) AŞI OLMAYA EN FAZLA İKİ KİŞİ GİDİN
Kalabalık ortam oluşturmamak açısından aşı olmaya tek gelinmeli. Ama kişi kendi işini kendi göremiyorsa yanında bir kişi ile de gelebilir. Aşı olduktan sonra 15 dakika beklemek gerekiyor. Bu tüm enjeksiyonlardan sonra uygulanan bir kural. Çünkü kişinin tansiyonu düşebilir, beklenmedik alerji gelişebilir. Bu arada sistem ikinci doz için randevu oluşturacak.
6) MESAJINIZI KONTROL EDİN
Aşıyı yaptırdığınızın ertesi günü şikâyetiniz olup olmadığına, problem yaşayıp yaşamadığınıza ilişkin otomatik bir mesaj alacaksanız. Bu mesajı takip edin ve şikâyetiniz varsa sağlık merkezine başvurun.
ÖNCELİK KİMLERE?
Aşılar öncelikle sağlık personeline yapılacak. Türkiye'de kamuda, üniversitede ve özel hastanelerde olmak üzere 1 milyon 119 bin 886 sağlık insan gücü bulunuyor. İlk etapta 3 milyon doz aşının yarısı, 28 gün sonra da diğer yarısı sağlık personeline uygulanacak. Geriye kalan aşıların ise kronik rahatsızlığı bulunan 65 yaş üstü vatandaşa uygulanması planlanıyor. Bu plan arasında toplu ve kalabalık yerde kalan yaşlı ve engelliler de bulunuyor.
DAĞITIM BAŞLADI
Çin aşılarının Sağlık Bakanlığı'nın Ankara'daki depolarından Türkiye geneline dağıtımına başlandı. Aşıların ilk gönderildiği illerden biri Samsun oldu. Sağlık Bakanlığı tarafından Samsun'a gönderilen 26 bin doz koronavirüs aşısından 6 bini özel araçlarla hastane ve sağlık merkezlerine nakledildi. İl Sağlık Müdürü Dr. Muhammet Ali Oruç, "Aşılarımız öncelikle sağlık çalışanlarımıza yapılacak. Sistem bugün açıldı, MHRS üzerinden sağlıkçılarımız randevularını alacaklar" dedi.
KAYIT VE TAKİP AŞILA'DA
COVID-19 aşı kayıtları ve takibi, Sağlık Bakanlığı'nın geliştirdiği 'AŞILA' mobil uygulaması üzerinden yapılacak. Aşı vurulmadan önce mutlaka uygulama üzerinden aşı uygunluğu kontrol edilecek. Kare kod okutulup kayıt tamamlandıktan sonra aşı yapılacak. Mobil telefonlara indirilerek kullanılabilecek uygulamayla ilgili tüm bilgilere, dokümanlara, duyurulara ve eğitim videolarına "https://asila.saglik.gov.tr" adresinden erişilebilecek. Hekimler ve sağlık personelinin kullanacağı AŞILA, "https://mobilmarket.saglik.gov.tr" adresi üzerinden IOS, Android ve Huawei için indirilebilecek.
-
TONTON 12 4 yıl önce Şikayet EtMezarlık çalışanlarına da yapınız önceBeğen Toplam 4 beğeni
-
Mahmut 4 yıl önce Şikayet EtAşı yaptircam ama temkinliyim. Çin düzgün veri aciklamamisken, niye savunayim?Beğen Toplam 4 beğeni
-
Akıncı 4 yıl önce Şikayet EtSanki çin ayrıntılı açıklama yapsa inanacan kendi hekimlerimiz proflarımız inceledi kendisi oldu sen evde oturduğun yerden acaba ne düşündün.Beğen Toplam 5 beğeni
-
karanehir 4 yıl önce Şikayet EtHangi kitlesel? Ben neden olamıyorum.Beğen
-
Bünyamin Öztürk 4 yıl önce Şikayet EtBaş vurman gerekiyor.Beğen
-
Ahmet Selim 4 yıl önce Şikayet EtKüresel aldatmaca ey insanlık ne zaman uyanacaksın!!Beğen Toplam 15 beğeni
-
Konyalı 4 yıl önce Şikayet EtRabbim şifa versin hepimizeBeğen Toplam 11 beğeni