Aşı uygulanacak öncelikli grup ve meslekler belli oldu! Aşının yan etkileri de..

Son dakika haberi: Sağlık Bakanlığı covid19asi.saglik.gov.tr adresinde aşı olacak meslek gruplarının sıralı listesini paylaştı ve "Hastalığa maruz kalma, hastalığı ağır geçirme ve bulaştırma riskleri ile hastalığın toplumsal yaşamın işleyişi üzerindeki olumsuz etkisi değerlendirilerek COVID-19 aşısı uygulanacak gruplar belirlenmiş olup bu gruplara sırasıyla uygulanacaktır" açıklaması yapıldı.

GİRİŞ 14.01.2021 15:19 GÜNCELLEME 14.01.2021 19:08
Bu Habere 114 Yorum Yapılmış

Son dakika haberi: Koronavirüs aşıları uygulanmaya başlandı. Sağlık Bakanlığı aşı olacak meslek gruplarıyla ilgili son dakika açıklamasında bulundu.

HANGİ MESLEKLER AŞIDA ÖNCELİKLİ OLACAK CEVAP BULDU

Sağlık Bakanlığı covid19asi.saglik.gov.tr adresinde aşı olacak meslek gruplarının sıralı listesini paylaştı. Listenin yayınladığı sayfada, "Hastalığa maruz kalma, hastalığı ağır geçirme ve bulaştırma riskleri ile hastalığın toplumsal yaşamın işleyişi üzerindeki olumsuz etkisi değerlendirilerek COVID-19 aşısı uygulanacak gruplar belirlenmiş olup bu gruplara sırasıyla uygulanacaktır" açıklaması yapıldı.

 

COVİD-19 AŞISI YAN ETKİLERİ NELERDİR?

Bugüne kadar COVID-19 aşılarına yönelik gerek yürütülen klinik çalışmalarda gerekse mevcut aşı uygulamalarında ciddi yan etkilere rastlanmamıştır. Aşılama sonrasında görülen yan etkiler sıklıkla hafiftir. 

Bunlar; yorgunluk, baş ağrısı, ateş, titreme, kas/eklem ağrısı, kusma, ishal, aşı uygulanan bölgede ağrı, kızarıklık, şişlik gibi hafif yan etkilerdir. Ancak nadir de olsa alerjik reaksiyonların olabileceği göz ardı edilmeden aşı uygulamasından sonra bir rahatsızlık hissedilmesi durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması ve hekime yakın zamanda aşı olunduğu bilgisinin iletilmesi unutulmamalıdır.

YAN ETKİLERLE KARŞILAŞILDIĞINDA YAPILACAKLAR

Aşı sonrasında sık olarak karşılaşılabilecek durumlar ve bu hafif durumlara yönelik destekleyici yaklaşımlar şunlardır:

• Aşı uygulanan bölgede ağrı/şişlik/kızarıklık: Aşı uygulanan kolunuza yüksekte olacak şekilde pozisyon veriniz. Soğuk uygulama yapınız. (Örnek: Soğuk suyla ıslatılmış bir havlunun aşı yapılan bölgeye uygulanması vb. Bu sırada cilde doğrudan buz temas ettirilmesinden kaçınılmalıdır.) Parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanılabilir.

• Yorgunluk: İstirahat ediniz, yeterli sıvı aldığınızdan emin olunuz.

• Hafif ateş, titreme: İstirahat ediniz, yeterli sıvı aldığınızdan emin olunuz, parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanabilirsiniz.

• Baş ağrısı: Parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanabilirsiniz.

• Kas/eklem ağrısı: İstirahat ediniz, yeterli sıvı aldığınızdan emin olunuz, parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanabilirsiniz.

•Kusma, ishal: Bol sıvı takviyesi yapabilirsiniz, beslenmenizi ishal diyetine uygun olarak düzenleyebilirsiniz. Ağızdan sıvı ve gıda alınamayacak kadar kusma olması durumunda sıvı kaybı olabileceğinden sağlık kuruluşuna başvurunuz.

COVID-19 aşısı uygulamasından sonra bunların dışında aşıyla ilişkili olabileceği düşünülen bir rahatsızlık hissedilmesi durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

COVİD-19 AŞISI KAYIT VE BİLDİRİM

•Aşı uygulaması yapılan her kişi, sonrasında aşıya ait tüm detaylara (elektronik aşı kartı vb.) cep telefonuna gönderilecek kısa mesajdan (SMS) ve e-Nabız hesabından erişebilecektir.

•İkinci doz aşınızın randevusu hekiminiz tarafından verilip kısa mesaj (SMS) olarak cep telefonunuza gönderilecektir. MHRS ve e-Nabız hesabınız üzerinden randevunuzu kontrol edebilir veya değiştirebilirsiniz. Dilerseniz aşı uygulaması ve randevu bilgilerinizin olduğu elektronik aşı kartının çıktısını alıp saklayabilirsiniz.

•Aşı sonrası istenmeyen etkiler elektronik ortamda kayıt altına alınacak ve titizlikle izlenerek değerlendirilecektir.

YORUMLAR 114
  • Kamil 4 yıl önce Şikayet Et
    Parasetamol diyor hala bazı doktorlar. Tehlikeli diye gelişmiş ülkelerde yasak bizde bu kadar niye seviliyor ?
    Cevapla
  • Karadeniz 4 yıl önce Şikayet Et
    maalesef kullanilan ilaclardan veya hastaliklarindan dolayi yasi genc olanlar unutulmuş veya atanmış,ben ogrermenim bağışıklık baskilayici ilac kullanıyorum , yuksek riskli guruptayim bu yuzden bir yildir idari izinliyim ,yuksek risk grubunda olmama rağmen aşı siralamasinda yaştan dolayı 3.grubun son siralarindayim..anlamadim bu işi
    Cevapla
  • Fatih 4 yıl önce Şikayet Et
    Sağlık bakanlığı danışma hattını ararsan size gerekli açıklamayı yaparlar..
    Cevapla
  • misafir 4 yıl önce Şikayet Et
    aşının yan etkilerini okuyunca korona geçirmiş gibi oluyosun...
    Cevapla
  • sorgulayanmusluman 4 yıl önce Şikayet Et
    kime biontech kime sinovac bu ayrim belli mi peki tercih sansimiz var mi ?
    Cevapla
  • Ali bozgul 4 yıl önce Şikayet Et
    once yogun bakimlarda covit den yatan hastalara neden yapilmiyor. hergun yuzlerce insan oluyor Asi koruyucumu tedavi edicimi
    Cevapla
  • Fatih 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu aşı vücudu mikroba karşı korumak için, vücuda girmiş mikrobu atmak için değil. Tüm aşıların görevi odur.. Biraz araştırmak yeterli
    Cevapla
  • Karadeniz 4 yıl önce Şikayet Et
    hocam sen buraya yazana kadar internete aşı yaz bi oku istersen
    Cevapla
  • Karadeniz 4 yıl önce Şikayet Et
    bu ilaç degil aşı..adam zaten virusun kendini kapmış ,ölü virusu versen nolcak
    Cevapla
  • Linoşuma 4 yıl önce Şikayet Et
    Sen kimsin? Hiç kimse bilmiyor senmi biliyorsun?
    Cevapla
  • Nejdet 4 yıl önce Şikayet Et
    Iyilestirici değil galiba, koruyucu
    Cevapla
  • Hacı 4 yıl önce Şikayet Et
    Hastaliga yakalanmamayi onluyor yakalanmista ise antikoru az ise faydali olabilir
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Trump'ı dua töreninde kızdıran sözler: 'Sözde Piskopos özür dilesin'
Uzman isimden korkutan yorum: Birçok binamızda bu eksik