Refah Partisi’ne kilit vurulalı tam 23 yıl oldu

Bugün, Türk demokrasi tarihine “kara leke” olarak geçen ‘kapatma’ olayının yıldönümü. Refah Partisi’ne kilit vurulalı tam 23 yıl oldu. 28 Şubat postmodern darbesine açık destek veren Anayasa Mahkemesi, 16 Ocak 1998’de seçimlerde en yüksek oyu alan RP’yi kapattı. Erbakan ile altı arkadaşına 5 yıl siyaset yasağı getirildi.

GİRİŞ 16.01.2021 14:44 GÜNCELLEME 16.01.2021 20:10
Bu Habere 30 Yorum Yapılmış

28 Şubat sürecinin hafızalardan silinmeyen en önemli olaylarından biri vesayetin güdümündeki yargıyla Refah Partisi’ne kilit vurulması oldu. 1983’te kurulan ve hızla yükselişe geçen RP, Türkiye’de bir döneme damga vurdu. RP, Necmettin Erbakan’ın Genel Başkanlığı’nda girdiği 1995 milletvekili seçimlerinde 21.4 oy oranıyla sandıktan birinci parti çıktı. Ancak vesayet odakları RP’yi iktidara getirmeme girişimleri de bu süreçte ağırlık kazandı. Seçimlerin birinci partisi RP dışarıda tutuldu ve “ANAYOL” hükümeti kuruldu.

 

 

28 Şubat’a açıkça destek veren Anayasa Mahkemesi, 16 Ocak 1998’de, milyonlarca seçmenin oyunu alan ve genel seçimlerde birinci çıkan RP’nin “laik Cumhuriyet karşıtı eylemleri tespit edildiği” iddiasıyla kapatılmasına karar verdi. Sincan sokaklarında yürütülen tanklar, 28 Şubat sürecinin simge olaylarından birisiydi.

VESAYETİN HEDEFİNDE

 

 

Refahyol Hükümeti, kısa sürede “rejim tehlikesi” ve “irtica” iddialarıyla karşı karşıya bırakıldı ve hükümet faaliyetleri 28 Şubat için zemin olarak hazırlandı. Hükümetin, “Etkileri gerekirse bin yıl sürecek” denilen 28 Şubat 1997’deki Milli Güvenlik Kurulu (MGK) kararlarını uygulanmaması üzerine ise cuntanın güdümündeki yargı eliyle kapatma davası piyasaya sürüldü.

BAŞÖRTÜSÜ SAVUNMAK SUÇ

Dönemin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, 21 Mayıs 1997’de iktidardaki Refah Partisi’nin sürekli kapatılması istemiyle dava açtı. Savaş, Erbakan ve parti yöneticilerinin, başörtüsü serbestliğinin anayasal bir hak olduğunu savunmasını RP’yi kapatma davasının gerekçesi yaptı.

RP’YE KİLİT, SİYASİLERE YASAK

AYM, 16 Ocak 1998’de, milyonlarca seçmenin oyunu alan ve genel seçimlerde birinci çıkan RP’nin “laik Cumhuriyet karşıtı eylemleri tespit edildiği” iddiasıyla kapatılmasına karar verdi. Ayrıca Genel Başkan Necmettin Erbakan ile Şevket Kazan ve Ahmet Tekdal’ın da aralarında bulunduğu 7 ismin, 5 yıl süreyle siyaset yapmaları yasakladı.

KONUŞMASI KAPATMA GEREKÇESİ

AYM’nin gerekçeli kararı da söz konusu hukuksuzluğu ortaya koydu. Danıştay’ın “üniversitelerde başörtüsü takan öğrencilerin Atatürk devrimleri ile laikliğe aykırı davrandıklarına” ilişkin kararlarına atıfta bulunan AYM’nin kararında, Erbakan ile parti yöneticilerinin “mahkeme kararlarını etkisiz hale getirmek için resmi daire ve üniversitelerde başörtüsü kullanmayı teşvik eden laiklik ve hukuk devleti ilkelerine aykırı” konuşmalar yaptıkları ileri sürüldü.

AİHM de hukuksuzluğa ortak oldu

Bugün verdiği siyasi kararlarla tartışma konusu olan AİHM de RP'nin kapatılmasını ve siyasi yasakları haklı buldu. AİHM'in kararında, "yöneticilerin konuşmaların daki cihat ve şiddet çağrıları, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile bağdaşmaz" şeklinde skandal değerlendir meler yer aldı.

Yenişafak

YORUMLAR 30
  • Çakmak 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu millet o günleri unutmadı ama sp yöneticileri çabuk unuttu.
    Cevapla
  • Sakarya - Fırat... 3 yıl önce Şikayet Et
    Önemli olan bugünleri unutmamak.....
    Cevapla
  • Eskimalatyalı 3 yıl önce Şikayet Et
    Her şey Dönemin Sincan belediye başkanı Bekir Yıldız'ın Kudüs gecesi düzenlemesi ile başlamıştı o geceden sonra dönemin Genelkurmay ikinci başkanı Çevik Bir'in emri ile Sincan'da tanklar yürütülmüştü ve bu yürütmeye demokrasiye balans ayarı ismi takılmıştı. Ardında da dönemin Yargıtay Cumhuriyet başsavcısı Vural Savaş tarafından refah partisi'nin kapatılması için Anayasa Mahkemesine kapatma davası açılmıştı ve yargılama sonucu Refah Partisi kapatılmıştı. Refahtan sonra Fazilet partisi kurulmuştu ve bu partide Anayasa Mahkemesince kapatılmıştı. Ardından şimdiki Saadet partisi kurulmuştu.
    Cevapla
  • CAKIR 3 yıl önce Şikayet Et
    40 yillik yukselme siyaseti ozal la basladi erbakan ve erdogan ile yoluna devam ediyor. Bundan Sonra gelecek olan ile refahi yakalayacak bu ulke. 2023.
    Cevapla
  • ali 3 yıl önce Şikayet Et
    Bilge başkanın(!) ortakları bu işi gerçekleştirdi, şimdi de kol kola yürüyorlar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Milli İrade Platformu'ndan Filistin için ortak çağrı
Maliye, kayıt dışı mal sevkiyatlarının peşine düştü