Kabine Toplantısı bu hafta düzenlenecek mi? Yasak ve tedbirlerin kaldırılması, normalleştirme..
Kabine toplantısı ne zaman yapılacak? Cumhurbaşkanı Erdoğan Başkanlığında toplanacak kabinenin tarihi vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Toplantıda hafta içi ve hafta sonu uygulanan sokağa çıkma yasağı, kafe ve restoran gibi yeme içme yerlerinin açılması ilgili görüşme yapılacak. Peki Kabine toplantısı saat kaçta başlayacak? İşte normalleştirme tarihi...
Kabine toplantısının yapılacağı tarih vatandaşların gündeminde ilk sırada yer alıyor. Koronavirüs sebebiyle Türkiye’de 81 ilde hafta içi ve hafta sonu belirli saatlerde sokağa çıkma yasağı uygulanıyor. Salgının bulaşma riskinin en yüksek olduğu kapalı alanlardan olan kafe, restoran, pastane gibi yeme-içme yerleri sadece paket servis olarak hizmet veriyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz hafta Cuma namazı çıkışında yaptığı açıklamada kafelerin ve diğer yerlerin açılmasıyla ilgili Kabine Toplantısında görüşüleceği bilgisini verdi. Bilim Kurulunun görüşleri doğrultusunda salgının seyri, alınan tedbirler ve normalleştirme çalışmalarıyla ilgili Kabine toplantısında son karar verilecek. Toplantıdan çıkacak kararları dört gözle bekleyen vatandaşlar Kabine toplantısının yapılacağı tarihi merak ediyor. Peki Kabine toplantısı bugün mü yapılacak, saat kaçta başlayacak? İşte en çok merak edilen konu hakkında yaşananlar…
KABİNE TOPLANTISI NE ZAMAN YAPILACAK?
2021 yılının ikinci kabine toplantısının başlayacağı tarih merak konusu oldu. Normal şartlarda 2 haftada bir yapılan toplantının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan alınan yeni kararlar hakkında açıklama yapıyor.
Vaka sayılarındaki düşüş göz önünde bulundurulduğunda Cumhurbaşkanı Erdoğan 11 Ocak’ta toplanan kabinenin ardından yasakla ve tedbirlerin kademeli olarak kalkabileceğinin sinyallerini vermişti. Geçtiğimiz cuma günü namaz çıkışında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı restoran, kafe gibi iş yerlerinin açılması konusunun Kabine’de ele alınacağını söyledi. Henüz Kabine toplantısının başlayacağı tarih netlik kazanmasa da 27 Ocak Salı veya 28 Ocak Çarşamba günü kabinenin toplanması bekleniyor.
HANGİ TEDBİRLERDE NORMALLEŞTİRME ADIMI GELEBİLİR?
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu, tavsiyeleri doğrultusunda tedbirler ve yasaklarla ilgili karar Kabine toplantısında verilecek. Kasım ayından itibaren vaka sayısının düşürülmesi ve salgının artış hızının kesilmesi için çeşitli önlemler alındı. Kabine Toplantısının ana gündeminde yasak ve tedbirlerin ne şekilde kaldırılacağı olacak. İşte yasak ve tedbirlerle ilgili muhtemel senaryolar;
Hafta içi sabah saat 05.00 ile 21.00 saatleri dışında kalan saatlerde sokağa çıkma yasağı uygulanıyor. 5 gün boyunca uygulanan bu yasağın saatinin değiştirilmesi öngörülüyor. Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe ve Cuma günü saat 21.00’dan sonra uygulanan yasağın 23.00’a çekilebileceği belirtiliyor.
Cumartesi ve Pazar günü bütün gün uygulanan sokağa çıkma yasağının hafta içinde olduğu gibi belirli saatler arasında uygulanması düşünülüyor.
Kafe, restoran, lokanta gibi yeme-içme yerlerinin belirlenen kurallar çerçevesinde açılması ve bu işyerlerine HES kodu ile girilmesine ilişkin düzenleme yapılması öne sürülüyor.
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk 15 Şubat 2021’de okulların açılması için ilke kararı aldıklarını duyurmuştu. Kabine toplantısının gündeminde ise yüz yüze eğitime başlanılacak tarihle ilgili görüşmeler yapılması bekleniyor.
Pandemi başladığında hasta kabul sayıları yüksek olan birçok hastane koronavirüs tedavisinde aktif hale getirilerek kullanıldı. Bu süreçte hastanelere normal hasta kabul edilmesi ve yapılması planlanan ameliyat, tedaviler ertelendi. Normalleştirme çalışmalarının başlamasıyla Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerde bu işlemlere devam edilmesi ön görülüyor.
HASTA VE VAKA SAYISINDAKİ DÜŞÜŞ DİKKAT ÇEKİYOR!
Koronavirüs tedbirleri kapsamında hayata geçirilen yasaklar sonuç vermeye başladı. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi nüfusun kalabalık olduğu illerde alınan tedbirler sonucu vaka ve hasta sayıları düşüş gösterdi.
Eskişehir koronavirüs risk haritası güncellendi ve Kasım ayında ortalama 800 olan vaka sayısı, 50’ye kadar düştü. Sağlık Bakanı vaka sayısı düşen iller hakkında sosyal medya hesabından paylaşım yaptı. İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa İl Sağlık Müdürleriyle görüşme yaptığını dile getiren Bakan Koca “ Son iki hafta içinde İstanbul ve İzmir’de vaka sayısında %40, Ankara ve Bursa’da %60’a yakın düşüş oldu.” ifadelerini kullandı. İşte son 10 günlük koronavirüs tablosu;
24 OCAK KORONAVİRÜS HASTA VE VAKA SAYISI TABLOSU!
Yapılan Test Sayısı: 148 bin 425
Vaka Sayısı: 5 bin 227
Hasta Sayısı: 684
Vefat Sayısı: 140
23 OCAK KORONAVİRÜS HASTA VE VAKA SAYISI TABLOSU!
Yapılan Test Sayısı: 152 bin 758
Vaka Sayısı: 5 bin 856
Hasta Sayısı: 723
Vefat Sayısı: 144
22 OCAK KORONAVİRÜS HASTA VE VAKA SAYISI TABLOSU!
Yapılan Test Sayısı: 163 bin 342
Vaka Sayısı: 5 bin 967
Hasta Sayısı: 734
Vefat Sayısı:149
21 OCAK KORONAVİRÜS HASTA VE VAKA SAYISI TABLOSU!
Yapılan Test Sayısı:165 bin 109
Vaka Sayısı: 6 bin 289
Hasta Sayısı: 743
Vefat Sayısı:153
20 OCAK KORONAVİRÜS HASTA VE VAKA SAYISI TABLOSU!
Yapılan Test Sayısı: 168 bin 894
Vaka Sayısı:6 bin 435
Hasta Sayısı: 752
Vefat Sayısı: 159
19 OCAK KORONAVİRÜS HASTA VE VAKA SAYISI TABLOSU!
Yapılan Test Sayısı:175 bin 133
Vaka Sayısı: 6 bin 818
Hasta Sayısı: 761
Vefat Sayısı:167
18 OCAK KORONAVİRÜS HASTA VE VAKA SAYISI TABLOSU!
Yapılan Test Sayısı: 151 bin 342
Vaka Sayısı: 5 bin 862
Hasta Sayısı: 749
Vefat Sayısı:164
17 OCAK KORONAVİRÜS HASTA VE VAKA SAYISI TABLOSU!
Yapılan Test Sayısı: 148 bin 636
Vaka Sayısı: 6 bin 436
Hasta Sayısı: 803
Vefat Sayısı: 165
16 OCAK KORONAVİRÜS HASTA VE VAKA SAYISI TABLOSU!
Yapılan Test Sayısı:156 bin 792
Vaka Sayısı: 7 bin 550
Hasta Sayısı: 902
Vefat Sayısı: 162
15 OCAK KORONAVİRÜS HASTA VE VAKA SAYISI TABLOSU!
Yapılan Test Sayısı: 167 bin 211
Vaka Sayısı: 8 bin 314
Hasta Sayısı: 921
Vefat Sayısı: 169