Bilim Kurulu üyesi İlhan: Toplumsal bağışıklık için 60 milyon kişinin aşılanması gerekiyor

Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, koronavirüs ile mücadelede toplumsal bağışıklık için 60 milyon kişinin aşılanması gerektiğini söyledi. İlhan, "Buna ne zaman ulaşılır; ben Ramazan Bayramı sonrasında iyi bir düzeye geleceğimiz kanısındayım" dedi.

Bilim Kurulu üyesi İlhan: Toplumsal bağışıklık için 60 milyon kişinin aşılanması gerekiyor
Bilim Kurulu üyesi İlhan: Toplumsal bağışıklık için 60 milyon kişinin aşılanması gerekiyor
GİRİŞ 28.01.2021 01:00 GÜNCELLEME 28.01.2021 01:01
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı, Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı ve Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, Türkiye'de koronavirüsle mücadele kapsamında devam eden aşı çalışmalarına ilişkin DHA'ya açıklama yaptı.

Prof. Dr. İlhan, Türkiye'de 1 milyon 400 binden fazla kişinin koronavirüse karşı aşılandığını belirterek, "Biliyorsunuz aşılamada bir öncelik sıralamamız var. Önce sağlık çalışanları, ardından 65 yaş üstü bireylerimiz, şu anda 80 yaş civarındaki büyüklerimiz aşılanıyor. Bunun da nedeni açıkçası kalabalığa mahal vermemek. Önce büyüklerimiz evde aşılandılar, 90 üzeri ve 85 yaş üzeri olanlar. Özellikle 90 yaş üzeri ve 85 yaş üzeri bireylerimizin aşıları evlerde yapıldı. Hatta, bu gruptaki vatandaşlarımızın birlikte yaşadığı eşi, çocuğu, yeğeni gibi kişiler varsa ve 65 yaş üzeriyse onların da aşılaması evlerde gerçekleştirildi. Bu iyi bir uygulama, kişiler iki kez çıkmasınlar diye böyle yapıldı. Halihazırda 80 yaş üzeri aşılanıyor, hafta sonundan sonra da daha aşağı yaşa gidecektir" dedi.

'YAŞ GRUPLARI GERİLEDİKÇE AŞILAMA UZUN SÜRECEK'

Prof. Dr. İlhan, 90 yaş üzerinin kısa sürede aşılandığını belirterek, "Aşağıya doğru yaş grupları geriledikçe o nüfusta yer alan kişi daha çok olacağı için aşılama daha uzun zaman alacaktır. Sağlık çalışanlarının aşılanması rekor denilecek seviyede, neredeyse 4-5 gün içerisinde tamamlandı, bir hafta diye beklerken. Sağlık çalışanların aşılanmasının daha hızlı gidip, nüfusun biraz daha yavaş gitmesi tabii beklenen bir durum. Bundan sonra da sırayla 50-64 yaş arası bireylerimiz aşılanacak. Bununla beraber Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, kritik görevlerde olan kişiler, hizmet önceliği olan kişilerin aşılanması ile sistem devam edecek" diye konuştu.

'RAMAZAN BAYRAMI'NDAN SONRA İYİ BİR DÜZEYE GELECEĞİZ'

Prof. Dr. İlhan, toplumsal bağışıklık için 60 milyon kişinin aşılanması gerektiğine işaret ederek, şöyle konuştu:

"Aslında bu iki grup aşılandığı zaman; 50 yaş ve üzerinde olanlar, sağlık çalışanları, askerlerimiz, polislerimiz, belediye çalışanları, hizmet önceliği bulunanlar aşılandığı zaman bir hayli büyük bir nüfusa erişmiş olacağız. Ayrıca koronavirüsten daha çok hasta olanlar içerisinde de büyük bir grubu aşılayacağımız gibi, toplumla iç içe olan, hizmet sunan pek çok kişiyi de aşılamış olacağız. İlk iki grubu aşılayınca, bir hayli iyi bir noktaya geleceğimiz kanısındayım. Ondan sonra 19-49 yaş arası bireyler var. Aşı sırasını kaçıranlar için de son grup var. Amaç 18 yaş üstü olan tüm bireylerin aşılanması. Biliyorsunuz 18 yaş altı bireylerimiz, gebelerimiz ve emziren annelerimiz aşılanmıyor. Onun dışında tüm toplumun aşılanması arzusundayız. Genel olarak baktığımızda en az 60 milyon kişinin toplumsal bağışıklık için aşılanması gerektiğini söylemek mümkün. Buna ne zaman ulaşılır; aşılama hızı ile bunu değerlendirmek gerekiyor, ben Ramazan Bayramı sonrasında iyi bir düzeye geleceğimiz kanısındayım, özellikle ilk iki grubun büyük çoğunluğunun tamamlanması ile."

 

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 8
  • Gara Çocuk 3 yıl önce Şikayet Et
    Ateş KARA, 4-5 yıl geçsede aşı bulunamaz, kızamık vürüsü gibi sabit rNA'lı virüs değil, başkasına bulaştığı zaman bile mutasyona uğruyor demişti. Şimdi ekran karşısında plasebo, tuzlu su, serum çekilmiş enjektörlerle aşı olduk sizde olun diyorlar. Bizi neden öldürmek istiyorsunuz onu anlamadık?
    Cevapla
  • serhan 3 yıl önce Şikayet Et
    Grip aşısının dört beş yıl içinde bulunabileceği bu zaman zarfında aşının ilk virüse karşı etkili olduğu, mutasyona uğrayan virüse etki etmeyeceğini, yani bu işin aşı ile çözümünün olmadığını söyleyen ateş kara idi. Şimdi işe yaramayan aşı ile boşu boşuna insanları aşılama sevdasının sebebi ne ola?
    Cevapla
  • Serkan Ozkan 3 yıl önce Şikayet Et
    Toplum bagisikligi diye saçmalık uyduruyorlar. Yani asi olunca virus bulasmayacak! tasiyici olmayacak gibi algi. Arkadaslar Asi teorisinde virusle beraber yasamayi ogretir. Virusu oldurmez. Tasiyici olmanizi engellemez! Asi olmamis biri kisi asi olana da bulastirmaz. Tam tersi olabilir. Zaten bu virus mutasyona ugruyor diye asi olunuyorsa, gene mutasyona ugrar. Bu baslattiklari kampanya tezattan baska birsey degil.
    Cevapla
  • Kaşif 3 yıl önce Şikayet Et
    Aşı geliyor aşı, Soframızın tuzu aşı, Yakalım kuruyla yaşı, Öncelik tabiki 65 yaşı, Koyalım ortaya canla başı, Kafamıza yiyelim taşı, Kuyudan biraz da su taşı, Göz yaparken çıkaralım kaşı, Gel biraz sırtımı kaşı, Keselim birlikte bulaşı, Bitirelim bu savaşı, Daim yiyelim lavaşı, Anlam aramayın bu sözde Olduk hepimiz şaşı.
    Cevapla
  • Hasan Görgülü 3 yıl önce Şikayet Et
    Biri şu gerizekalıya sorsun. Aşı olmak istemeyenide zorlamı aşılayacaklar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kartalkaya'daki facia böyle başlamış! İşte yangının ilk anları...
Faciaların ortak noktası CHP'li belediyeler! Son 1 yılda korkunç tablo